Αρχική » , , , , , » «Λουκέτο» σε κρίσιμη Μονάδα Αεράμυνας

«Λουκέτο» σε κρίσιμη Μονάδα Αεράμυνας


Μεταφέρουν 270 άτομα από την Θεσσαλονίκη στη ... Λάρισα.

Με μια αιφνιδιαστική όσο και περίεργη απόφαση, το ΓΕΑ αποφάσισε τη μετακί­νηση, σχεδόν 140 χλμ. πιο μακριά από τον επιχειρησιακό τομέα ευθύνης της, μιας ολόκληρης Μονάδας για αδιευκρί­νιστους λόγους. Το πρόβλημα είναι πως δεν πρόκειται για μια τυχαία Μονάδα, αλλά για το 1ο Κέντρο Ελέγχου Περιο­χής (ΚΕΠ) που ελέγχει όλο τον βόρειο τομέα του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας!

Το 1ο, ΚΕΠ, με έδρα τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, μαζί με το 2ο ΚΕΠ, με έδρα την Πάρνηθα, και το 3ο ΚΕΠ, με έδρα τη Ζήρο στην Κρήτη, είναι τα τρία πιο νευραλγικά κέντρα ελέγχου της εθνικής Αεράμυνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα το ΓΕΑ θέλει να μετακινήσει την έδρα του 1ου ΚΕΠ 140 χλμ. νοτιότερα από τον Χορτιάτη στο Κουτσόχερο Λάρισας για αδιευκρίνιστους λό­γους, χωρίς να λαμβάνει επιπλέον υπόψη (εκτός των άλλων ζητη­μάτων, δηλαδή κόστος, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.) τα προβλή­ματα που θα προκύψουν για το προσωπικό. Η διαταγή διάθεσης προσωπικού κοινοποιήθηκε στο 1ο ΚΕΠ στις 5 Μαΐου, έχοντας ως προθεσμία την 23η Μαΐου και ζητώντας από 65 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του 1ου ΚΕΠ να διατεθούν στο πρώην νατοϊκό στρατηγείο στο Κουτσόχερο. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πρέπει οικογένειες, με ή και χωρίς παιδιά, κάποιοι με εγκύους συζύγους, με γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό το­μέα, μην υπολογίζοντας κανένα κοινωνικό κριτήριο αλλά ούτε και την ελάχιστη ευαισθησία που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώ­σεις, να αναζητήσουν νέες οικίες και να μετακομίσουν χωρίς κα­νένα χρονικό περιθώριο ευελιξίας. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που επικρατούν για κάθε ελληνική οικογένεια, πρόκει­ται για ένα πραγματικά δυσβάστακτο κόστος. 

Επιπρόσθετα, το ΓΕΑ -και για να αποφύγει έξοδα- δεν έχει εκδώσει καμία διαταγή μετάθεσης, παρά μόνο έχει έγγραφο «διάθεσης προσωπικού». Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό που μετακινείται δεν δικαιούται χρήματα ως αποζημίωση με το Φύλλο Πορείας, αλλά ούτε και άδεια μετάθεσης. Δηλαδή μέχρι και τις 20 Μαΐου θα πρέπει το προσωπικό που μετακινείται να εργάζεται στο 1ο ΚΕΠ, και στις 23 Μαΐου οφείλει να παρουσιαστεί στη Λάρισα, με ιδία έξοδα βέβαια. Η διάθεση προσωπικού αφορά σε πρώτη φάση 64 στελέχη του 1ου ΚΕΠ και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η μετακίνηση άλλων 80 στελεχών, που είναι ελεγκτές Αεράμυνας (συνολικά το προσωπικό αριθμεί 270 άτομα).

Αν και το ραντάρ στον Χορτιάτη θα συνεχίζει να λειτουργεί (άγνωστο όμως για πόσο), θα λειτουργεί πλέον ως αισθητήρας και τα δεδομένα του, όπως και αυτά των υπολοίπων 7 σταθμών ραντάρ στη Β. Ελλάδα, θα μεταφέρονται μέσω δικτύων στο Κου­τσόχερο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για υποβάθμιση του δικτύου Αεράμυνας της Βόρειας Ελλάδας, κάτι που ουσιαστικά θα καταλήξει αφενός στον παροπλισμό του σταθμού ραντάρ Χορτιά­τη και αφετέρου στη «συγχώνευση» του 1ου ΚΕΠ με το ΕΚΑΕ, το οποίο ήδη βρίσκεται στο Κουτσόχερο.

Αυτό σημαίνει την περαιτέρω επιδείνωση της επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου πρακτικά από τη Λάρισα και πάνω! Παράλληλα, από τον Χορτιάτη θα «ξηλωθεί» όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σήμερα, καθώς για τη μετεγκατάσταση απαιτείται με­ταφορά όλων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, συνδέσεων, ηλε­κτρονικών υπολογιστών κ.ά.

Επιπρόσθετα, τα στελέχη του 1ου ΚΕΠ θα κληθούν να διαχει­ριστούν ένα νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου, το ACCS (Air Command and Control System), το οποίο καμιά χώρα του ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει αξιοποιήσει επιχειρησιακά, ενώ και η Μονάδα Poggio Renatico -που εδρεύει στην Ιταλία- το αξιοποιούσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα σταμάτησε τη χρήση του, λόγω δυσχερειών και προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Έτσι, και με το κόστος της μετεγκατάστασης να αγγίζει τα 300.000 ευ­ρώ, το ΓΕΑ αποφάσισε τη μετακίνηση μιας κρίσιμης για την άμυνα της χώρας μονάδας στη Λάρισα, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο και χωρίς να προσφέρεται καμία επιχειρησιακή αναβάθμι­ση, εκτός των... 10.000 τ.μ. του στρατηγείου στη Λάρισα.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger