Τι γύρευαν στην Πόλη


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Είναι να απορεί κανείς για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται όσοι ασκούν και εκπονούν πολιτική στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Βεβαίως, για να είμαι δίκαιος, στην πρωτεύουσα της Κύπρου θα βρεις και δύο-τρεις των οποίων ο εγκέφαλος κατεβάζει μερικές καλές ιδέες που βγάζουν νόημα. Στην Αθήνα η οικονομική κρίση στέρεψε τα μυαλά των αρμοδίων.

Την εβδομάδα που μας πέρασε φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Παγκόσμια Σύνοδος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, που οργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ηταν ένα δώρο του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και ουδεμία αμφισβήτηση χωρά για την παραπάνω τοποθέτηση, επειδή πρόκειται για ένα γεγονός. Ο Μπαν Κι Μουν, όπως και ο Κόφι Ανάν, διατηρούν μία στενή συνεργασία με τους Τούρκους ηγέτες μέχρι... παρεξηγήσεως.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν έπρεπε να λάβουν μέρος στη σύνοδο και ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων, και οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους, ότι θα αποτελούσαν πιόνια στην πολιτική παρτίδα που έπαιξε ο Ερντογάν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επρεπε να αποφύγουν τη σύνοδο μόνο και μόνο επειδή ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταπατήσει όλες τις ελευθερίες στη χώρα του. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο κανόνας στην Τουρκία. Ηταν μία ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν και με την απουσία τους να καταγγείλουν αυτή την ανάρμοστη σχέση συνεργασίας του επικεφαλής του ΟΗΕ -ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- με τον αρχηγό του ισλαμικού αυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας έφυγε από την Κωνσταντινούπολη άπρακτος και με άδεια τα χέρια σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, αλλά και με τις απειλές εναντίον της Ελλάδας πιο έντονες παρά ποτέ. Και αυτό το δείχνουν όχι μόνο οι αερομαχίες στους ουρανούς του Αιγαίου, τις οποίες προκαλούν πάντα οι Τούρκοι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αντιλήφθηκε αυτά που πολλοί από εμάς του είπαμε δημόσια και ιδιωτικά για τον ΟΗΕ και τους ανθρώπους του. Οσα έκαναν οι προκάτοχοι του Εσπεν Αϊντα δεν οφείλονταν σε έναν αρρωστημένο ανθελληνισμό. Απλά υλοποιούσαν την πολιτική του διεθνούς οργανισμού που είναι η νομιμοποίηση της κατοχής και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας. Ναι, είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έσφαλλαν πηγαίνοντας στην Τουρκία. Αντί να «το παίζουν»... ανώτεροι, έπρεπε να προβλέψουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρόσβαλλε την Ελλάδα και την Κύπρο...

(ΕΘΝΟΣ-29/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger