Με ... δώρα made in USA


Πολλά και ουσιαστικά τα οφέλη της επισκέψεως του αρχηγού ΓΕΝ Γεώργιου Γιακουμάκη στις ΗΠΑ.
Οι επαφές με ομολόγους του στην άλλη άκρη του Ατλαντι­κού, η επιλογή των CH-47SD Chinook και τα υλικά που θα δι­ατεθούν στο ΠΝ.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ X. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com

Απολύτως θετικές για τις ελληνικές Ένοπλες Δυ­νάμεις, και συγκεκρι­μένα για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αερο­πορία Στρατού, κρίνονται οι δύο πρόσφατες επισκέ­ψεις που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ ο αρχηγός του Γενικού Επι­τελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, και υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της Αεροπορίας Στρατού, με επικε­φαλής τον υποδιευθυντή της αρ­μοδίας Διευθύνσεως του ΓΕΣ (ΔΑΣ/ΓΕΣ).

Και τούτο διότι, όπως προκύ­πτει από τις πληροφορίες μας, ο μεν Α/ΓΕΝ κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, για άλλο λόγο και αφορμή, υπέβαλλε σειρά προτά­σεων για την κάλυψη συγκεκρι­μένων επιχειρησιακών αναγκών του Κλάδου, ενώ η υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της ΔΑΣ/ΓΕΣ επισκέφτηκε και επέλεξε τα μεταχει­ρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook που θα εντα­χθούν στη δύναμη του Ελληνι­κού Στρατού, πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους και σε δύο αποστολές.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, το διά­στημα από 27 έως 31 Μαρτίου, τυπικώς για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Ουσιαστικώς, όμως, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του αυτής συναντήθηκε και συζήτη­σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας με τον ομόλογό του, αρχηγό του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποί­ος φέρει τον τίτλο του αρχηγού των Ναυτικών Επιχειρήσεων (US Chief of Naval Operations), ναύαρχο John Richardson. Ακόμα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτικών για τα Διεθνή Ναυτικά Προγράμματα (ΝΙΡΟ), υποναύαρχο James Shannon, τον αναπληρωτή υπουργό Αμύνης υπεύθυνο για την Ευρωπα­ϊκή Πολιτική και τα θέματα του NATO, James Townsend Jr, καθώς και με την αναπληρώτρια δι­ευθύντρια της Υπηρεσίας Αμυντι­κής Συνεργασίας και Ασφαλείας (DSCA), Jennifer Zakriski.

Επίσης, ο Έλληνας αρχηγός, στο πε­ριθώριο της επισκέψεώς του και συνοδευόμενος από τον πρέσβυ της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστο Παναγόπουλο, συνά­ντησε μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως τον πρόεδρο του American Hellenic Institute, Nick Larigakis, και τον πρόεδρο του ΟΧΙ Day Foundation, Andy Manatos, οι οποίοι έχουν ισχυ­ρότατη πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Γιατί αναφέρου­με τις συναντήσεις αυτές; Γιατί στη διάρκειά τους επιβεβαιώθηκαν εκ νέου η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, καθώς επίσης ο αξιόπιστος και επί συνεχούς βάσεως ρόλος του ΠΝ ως παράγοντος σταθερότητος στη θαλάσσια ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και η μοναδικότητα και η σημασία της ναυτικής βάσεως της Σούδας, τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για το Αμερικάνικο Ναυτικό.

Αφού, λοιπόν, επανεπιβεβαιώθηκαν όλα τα προαναφερθέντα, ο αντιναύαρχος Γιακουμάκης προ­χώρησε και στο επόμενο «βήμα», που δεν ήταν άλλο από την εξέτα­ση διαθέσεως από την Αμερική: 

Υλικών για την αναβάθμιση του αεροσκάφους ναυτικής συ­νεργασίας Ρ-3Β της ενδιαμέσου λύσεως, που έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου αυτό να ολοκληρω­θεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και επομένως να αποδοθεί στο ΠΝ στον συντομότερο χρόνο.

Αριθμού επι­πλέον ανθυπο­βρυχιακών ελικο­πτέρων SH-60 της Sikorsky, όμοιου τύπου με αυτά που διαθέτει και επι­χειρεί ήδη το ΠΝ.

Σκαφών ανορ­θόδοξου πολέ­μου (ΣΑΠ) τύπου ΜΚ.5 για τη Διοί­κηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου. Ακόμα, ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδόσεως FMS CASE για την προμήθεια αμοιβών υλικών για τα πολεμικά πλοία και τα ιπτά­μενα μέσα του ΠΝ (π.χ. αντιπυραυλι­κά/αεροπορικά συστήματα CIWS Phalanx, Sea Sparrow VLS, αερο­σκάφος P 3B κ.λπ.).

Για όλα τα προαναφερθέντα συ­στήματα, η θέση των Αμερικανών είναι εξαιρετικά θετική και υπάρ­χουν βάσιμες και ουσιαστικές ελπίδες, συμφώνως με υψηλό­βαθμες πηγές του ΠΝ, να παραληφθούν συντόμως τα περισσότερα εξ αυτών, και μάλιστα δωρεάν.

Τα πρώτα ελικόπτερα θα προσγειωθούν εντός του 2016

Αναφορικά με το θέμα της ολοκληρώσεως της επισκέψεως της υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της ΔΑΣ/ΓΕΣ στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι πολύ πιο προχωρημένη, κα­θώς η απόκτηση των συνολικώς 15 μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook έχει ήδη δρομολογηθεί και έχει περάσει από διαδοχικά ΚΥΣΕΑ. Τα πρώτα εξ αυτών αναμένονται να αφιχθούν στην Ελλάδα, αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, προς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, επειδή το εν λόγω αίτημα είχε υποβληθεί εγκαίρως αρμοδίως, η ελ­ληνική αντιπροσωπία ήταν και η πρώτη που έφτασε στις ΗΠΑ και έτσι είχε το πλεονέ­κτημα της καλύτερης και ευχερέστερης επιλογής από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που έχουν αποσυρθεί για λό­γους οικονομίας, περικοπών και αναδιοργανώσεως, ιδίως μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Chinook που επιλέχτηκαν εί­ναι σε τόσο καλή κατάσταση από πλευράς ωρών πτήσεων, που κάποια εξ αυτών έχουν πολύ λιγότερες ώρες από τα ήδη υπηρετούντο στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) ελικό­πτερα του ίδιου τύπου. 

Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι αυτά θα φτάσουν στην Ελλάδα αφού έχουν περάσει με ευθύνη και έξοδα των Αμερικανών και από εργοστασιακού επιπέδου συντή­ρηση, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θεωρούνται από τους Έλληνες «ελικοπτεράδες»... του κουτιού, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικώς ένας εξ αυτών.

Σημειώνεται ότι η Αεροπορία Στρατού -και κατ’ επέκταση ο Ελληνικός Στρατός- ανα­μένει με εξαιρετικό ενδι­αφέρον την ένταξη στο οπλοστάσιό του των νέων Chinook, καθώς η απόκτησή τους θα δρομολογήσει τη συγκρότηση και ενός δεύτε­ρου τάγματος μεταφορικών ελικοπτέρων, μετά το 4ο ΤΕΑΣ, που τα επιχειρεί την παρούσα χρονική στιγμή. Πρόκειται για γεγονός κα­θοριστικής σημασίας για την καλύτερη και πιο αποτελε­σματική επιχειρησιακή σχε­δίαση τόσο για το ΓΕΣ όσο και για το ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό γιατί έτσι αντιμετωπίζονται καλύτερα οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές απειλές σε βόρειο μέτωπο, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-06/05/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger