Τι συμβαίνει στο Κουτσόχερο;


Γιατί στελέχη της ΠΑ επικρίνουν τον αρχηγό τους;

Σημαντική αναβάθμιση σε θέματα ελέγχου, επιτή­ρησης και διεξαγωγής επιχειρήσεων, στα όρια του εθνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών, έχει επιτύχει η Πολεμική Αεροπορία με τη λειτουργία του Αεροπορικού Κέντρου Έλεγχου (ΑΚΕ) στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Με τη λειτουργία του η Πολεμική Αεροπορία ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των εθνικών απαιτήσεων για αναβάθμιση και εκσυγχρονι­σμό του εθνικού συστήματος Δ&Ε, καθώς και των απαιτήσεων της Συμμαχίας για ανάπτυξη του νέου συστήματος Δ&Ε ACCS (Air Com­mand Control System) στη θέση Κουτσόχερο Λάρισας (1ο AKE/ARS Larissa).

Επίσης, επιτυγχάνονται σημαντικά επιχειρησιακά και οργανωτι­κά πλεονεκτήματα καθώς και οικονομικά οφέλη (λειτουργικό κόστος Μονάδων), με την παράλληλη συνεκμετάλλευση των υφιστάμενων σύγχρονων υποδομών του Bunker στο Κουτσόχερο και τη μεγίστη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίησή τους.

Όμως, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν για χρόνια στο Radar του Χορτιάτη, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχουν «αντιρρήσεις». Και, μάλιστα, επικρίνουν μέσω του διαδικτυα­κού και έντυπου Τύπου τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρ. Βαΐτση, για την απόφασή του να αναβαθμίσει το Κέν­τρο Αεροπορικού Ελέγχου στο Κουτσόχερο Λάρισας! Τι υποστηρί­ζουν, μεταξύ άλλων, οι «αντιρρησίες» αξιωματικοί της ΠΑ;

1. Στην αίθουσα ελέγχου του 1ου ΑΚΕ στο Κουτσόχερο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή για να ενημερώνονται οι ελεγκτές για τα ύψη των αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας έπειτα από επικοινωνία με την ΥΠΑ!

2. Η μετακίνηση του προσωπικού Αεράμυνας (150 στελέχη) του 1ου ΚΕΠ από το Χορτιάτη Θεσσαλονίκης στο 1ο ΑΚΕ στο Κουτσόχε­ρο Λάρισας στοίχισε γύρω στις 200.000 ευρώ στην ΠΑ. Αυτή η μετα­κίνηση όμως είχε προγραμματιστεί να γίνει με τη βασική προϋπόθε­ση να έχει παραληφθεί από το 1ο ΑΚΕ και να είναι πλήρως επιχειρη­σιακό το πρόγραμμα ACCS και όχι να λειτουργεί η μονάδα με το πρό­γραμμα ΜASE. Κάτι τέτοιο όμως όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά υπολογί­ζεται να υλοποιηθεί περί το 2018!

Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, στελέχη του ΓΕΑ επισημαίνουν ότι:

α) Είναι ψευδές ότι δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή. Υπάρχει επαρκής τηλεφωνική επικοινωνία με ΥΠΑ (έλεγχος ΚΕΠΑΘ), καθώς και λήψη δεδομένων από ΥΠΑ/ΚΕΠΑΘ (εικόνα PALLAS - πληρο­φορίες σχεδίων πτήσης).

β) Οπωσδήποτε η μετακίνηση του προσωπικού έχει κόστος, το όποιο έχει ενταχθεί στον αντίστοιχο προϋπολογισμό των ετησίων μεταθέσεων, δηλαδή δεν υφίσταται αναθεώρηση - υπέρβαση του υπ΄ όψιν προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, η επιλογή πραγματοποιήθηκε στη λογική της μεσο-μακροπρόθεσμης απομείωσης του λειτουργικού κόστους.

γ) Ο χώρος εντός του Bunker «ΔΙΑΣ - Κουτσόχερο» είναι ειδικά διαμορφωμένος ως αίθουσα ελέγχου και πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις ενός ΚΕΠΙΧ. Σημειώνεται επίσης ότι αντίστοιχες εγκαταστάσεις του Bunker είναι μακράν οι πιο σύγχρονες στη χώρα μας και από τις πιο σύγχρονες της Συμμαχίας καθώς στο Bunker λειτουργούσε το CAOC Λάρισας (CAOC 7) για δέκα και πλέον χρόνια.

Επιτελείς του ΓΕΑ, με τους οποίους επικοινώνησε το « ΜΑΡΣ», μας είπαν ότι ο πραγματικός λόγος των καταγγελιών των συναδέλ­φων τους είναι ότι θα μετατεθούν από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα. Αν είναι έτσι, δηλαδή, αν κάποια από τα 150 στελέχη, που επειδή θα μετατεθούν από τον Χορτιάτη στο Κουτσόχερο, έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν δημοσίως αποφάσεις του αρχηγού τους, οι οποίες αφορούν υπηρεσιακά θέματα, τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα πει­θαρχίας στην Πολεμική Αεροπορία. Και αυτή η διαπίστωση είναι πο­λύ ανησυχητική...

Χρηστός Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-25/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger