Αρχική » , , , , , » Φίλης εναντίον αρχαίων ελληνικών

Φίλης εναντίον αρχαίων ελληνικών


Εχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η εκμάθηση της γλώσσας των προγόνων μας κάνει τα παιδιά εξυπνότερα. Αυτό τρέμουν όσοι θέλουν βλάκες ψηφοφόρους.

Η Αννα Γραβάνη είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκανε μεταπτυχιακό στη Σκοτία. Σκοπός της έρευνάς της ήταν να εξετάσει αν η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Η μεταπτυχιακή έρευνά της έγινε δεκτή από τη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Dundee. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον υπογράφοντα το παρόν για την «κυριακάτικη δημοκρατία» (28/9/2014) εξήγησε ότι «η εκμάθηση μιας γλώσσας συνδέεται με πτυχές της ψυχικής και της γνωστικής λειτουργίας του ατόμου.

H Γνωστική Ψυχολογία μελετά πώς ένα άτομο αποκτά γνώση. Οι γνωστικές λειτουργίες, μέσω των οποίων κατακτούμε τη γνώση, είναι η αντίληψη, η μνήμη, η γλώσσα, η σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων». Στην έρευνά της η κυρία Γραβάνη χρησιμοποίησε, όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα μας, «τεστ αξιολόγησης γλωσσικών - γνωστικών λειτουργιών και εκεί έγινε σύγκριση δύο ομάδων (παιδιά που παρακολουθούσαν μαθήματα αρχαίων ελληνικών και παιδιά που δεν είχαν επαφή με τα αρχαία ελληνικά)».

Παρά φύσιν

Τα αποτελέσματα - συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι «υπήρξαν οφέλη από την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών στους ψυχογλωσσικούς τομείς: ορθογραφική ικανότητα, αναγνώριση γραπτού λόγου (ανάγνωση), αναγνώριση προφορικού λόγου, απόδοση εννοιών - ορισμός λέξεων, μνημονική ικανότητα και μορφολογική και σημασιολογική επεξεργασία σύνθετων λέξεων». Με λίγα λόγια, με την εκμάθηση της αρχαίας γλώσσας μας τα παιδιά πλούτισαν και τον νου και την αντίληψη και τις γλωσσικές και εκφραστικές ικανότητές τους.

Ο Φίλης, που -κακή τη μοίρα του γένους- είναι υπουργός Παιδείας έχοντας ως επιστημονική... περγαμηνή τη διεύθυνση της «Αυγής» (το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ), είπε: «Πιστεύει κανείς ότι στην Α΄ Γυμνασίου που το παιδί σήμερα τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία από πρωτότυπο και δύο ώρες Νέα Ελληνικά είναι παιδαγωγικά σωστό; Προφανώς είναι παρά φύσιν αυτό που συμβαίνει σήμερα, τρεις ώρες Αρχαία και δύο Νέα Ελληνικά στην Α΄ Γυμνασίου. Αρα θα πρέπει να ξανασκεφτούμε». Ποιος εκ των δύο να έχει δίκιο άραγε; Η Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Dundee ή ο Φίλης;

Παναγιώτης Λιάκος
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-02/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger