Αρχική » , , , , » Δύο νέα υποβρύχια στις θερμοπύλες του Αιγαίου

Δύο νέα υποβρύχια στις θερμοπύλες του Αιγαίου


Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Με δύο νέα σύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 ενισχύονται το Πολεμικό Ναυτικό και η άμυνα της χώρας. Πρόκειται για τα «Ματρώζος» και «Κατσώνης». Χθες παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου έγινε στον Σκαραμαγκά η τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας. Από σήμερα τα υποβρύχια αναλαμβάνουν και επισήμως δράση στο Αιγαίο.

Τα δύο υποβρύχια είναι κλάσης «Παπανικολής» και μαζί με το «Πιπίνος» ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214, που παραλήφθηκαν έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις (παραγγέλθηκαν το 2000 επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου με μία σύμβαση που χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο), περιπέτειες, δικαστικές διενέξεις και επιπλέον κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Από επιχειρησιακής άποψης ωστόσο είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα των συμβατικών υποβρυχίων. Ανάλογο πρόγραμμα υλοποιεί και η Τουρκία.


Τόσο ο Π. Παυλόπουλος όσο και ο Πάνος Καμμένος στη χθεσινή τελετή ευχήθηκαν τα δύο νεότευκτα υποβρύχια να είναι αξιόπλοα και καλοτάξιδα, ενώ η ένταξή τους στον Στόλο, όπως είπε και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, «στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικότητας απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ανάδοχος του «Ματρώζος» ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ του «Κατσώνης» ο Δημήτρης Μητσάτσος, που ήταν κυβερνήτης της ακταιωρού «Φαέθων» και συμμετείχε στις μάχες της Τηλλυρίας στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1964, όπου έχασε και το χέρι του.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αθανάσιος Δαβάκης και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία. Ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν μάλιστα αυτός που ως αρχηγός ΓΕΝ είχε σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger