Αρχική » , , , , » Απλώνει χέρι (και) η Αλβανία!

Απλώνει χέρι (και) η Αλβανία!


Το συμπέρασμα από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα είναι απλό και σαφές: (και) η Αλβανία θεωρεί την Ελλάδα «του χεριού της». Και δικαιολο­γημένα...

Η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευ­ταία χρόνια «έδωσε» στην Αλβανία τα πάντα, χωρίς να εξασφαλίσει κανένα αντάλλαγμα. Και προσφέροντας «τα πάντα», τελικά η Αθή­να έμεινε χωρίς τον παραμικρό μοχλό πίεσης με αποτέλεσμα τα Τίρανα, εκμεταλλευόμενα και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ελ­λάδας. να ζητούν ακόμη περισσότερα...

Οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια επιδίωξαν κατά κύριο λόγο δύο πράγ­ματα: την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζω­νών μεταξύ των δύο χωρών (και της Ιταλίας).

Αυτό που ήδη έχουν προσφέρει οι ελλη­νικές κυβερνήσεις αναμένοντας αυτές τις αυτονόητες διευθετήσεις από τα Τίρανα είναι η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η διευκό­λυνση της ενταξιακής πορείας της στην Ε.Ε. Από τη στιγμή που η Αλβανία «πήρε στο χέρι» τα δυο αυτά μείζονα, άρχισε να αναθεωρεί και να υπονομεύει προηγούμενες συμφωνίες με την Ελλάδα.

Έτσι, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες για τον καθορισμό των AΟZ τελικά αποσύρθηκε από τα Τίρανα, ύστερα μάλιστα από παρέμβαση της Άγκυρας. Επίσης το τε­λευταίο διάστημα τα δικαιώματα της ελληνι­κής μειονότητας -ειδικά σε ό,τι αφορά την περιουσία της- παραβιάζονται και υπονο­μεύονται συστηματικά.

Πέρα, ωστόσο, από αυτά, η ελληνική γε­νικότερη αδυναμία φαίνεται να οδηγεί το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στα Τίρανα σε επικίνδυνα εθνικιστικά - αλυτρωτικά μονο­πάτια. Το διαπίστωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς από πρώτο χέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρα­να, τα οποία προέβαλαν και πάλι επισήμως τις διεκδικήσεις τους για την Τσαμουριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία μόλις μέρα πριν από την επίσκεψη Κοτζιά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας σε κομματικό ακροατή­ριο, ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραψε τον χώ­ρο της «τσαμουριάς» συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από την ελληνική Ήπειρο, και την... Κέρκυρα!

Κατά τα λοιπά, από την επίσκεψη προέκυψε μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα. Με άλλα λόγια αρχίζει μια νέα διαδι­κασία διαλόγου, στη θεματολογία της οποίας προστίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα «οράματα» του αλβανικού αλυτρω­τισμού, όπως είναι το θέμα των περιουσιών των - συνεργατών των ναζί - Αλβανών Τσάμηδων.

Καλά ξεμπερδέματα...

(ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ-09/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger