Αρχική » , , , » «Μεταβολή» από Καμμένο για ενστόλους

«Μεταβολή» από Καμμένο για ενστόλους



Φέρεται να εξετάζει την ύπαρξη κάποι­ου είδους «προσω­πικής διαφοράς» στις αμοιβές των αξιωματικών των Ε.Δ. 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την πρόθεση του να εξετάσει την ύπαρξη κάποιου είδους «προσωπικής διαφοράς» στις αμοιβές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), έπειτα από την αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών από κάποιες -μαξιμαλιστικές όπως περιγράφονται από στρατιωτικές πηγές- θέσεις του, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμ­μένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία εξέλιξη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην απόσυρση της αρχικής πρότασης του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βάσει της οποίας θεσμοθετούνταν πολυετές «πάγωμα» στην ωρίμανση των μισθών των αξιωματικών των Ε.Δ. και -πρακτικά- δημιουργούνταν μια «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στη βαθμολογική και στη μισθολογική εξέλιξη.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η νέα πρόταση είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά διευκρινίζουν πως είναι αδύνατον να λείπει από το τελικό κείμενο η ύπαρξη κάποιας προσωπικής διαφοράς. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι ήδη έχουν κατατεθεί στο υπ. Οικονομικών ισοδύναμα περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-18 και αναμένουν τη σχετική απάντηση. Για τους αξιωματικούς είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, σε περίπτωση που -τελικά- θεσμοθετηθεί κάποια προσωπική διαφορά. Σε ό,τι αφορά το θέμα του υπολογισμού των συντάξι­μων αποδοχών των στρα­τιωτικών, το οποίο θεωρείται «κόκκινη γραμμή» από το ΥΠΕΘΑ, από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις δεν θα επιφέ­ρουν σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης. Μάλιστα, υπάρχει και σενάριο που προβλέπει τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό για δύο λόγους: πρώτον, διότι περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και θα πρέπει να έχει επιλυθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Και, δεύτερον, διότι συνδέεται άμεσα με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πριν από οποιαδήποτε συνεννόηση ανάμεσα στο οικονομικό επι­τελείο και το ΥΠΕΘΑ, προηγείται συζήτηση ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και τον κ. Π. Καμμένο.

Στο τελευταίο έγγραφο που εστάλη από το ΥΠΕΘΑ προς το οικονομικό επιτελείο επισημαίνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας των στρατιωτικών. Τονίζεται, επιπλέον, ότι «οι "προσωπικές διαφορές" θα επιφέρουν "πάγωμα" μισθολογικών ωριμάνσεων για 4-7 έτη για μεγάλη κατηγορία στελεχών. Πέραν των άλλων συνεπειών, θα επέρχεται μείωση των καθαρών τους αποδοχών ένεκα επιβολής επιπρόσθετων κρατήσεων, ενώ θα υφίστανται μειώσεις και για τα νεοεισερχόμενα στελέχη». Το σχετικό έγγραφο, το οποίο εστάλη και στο πρωθυπουργικό γραφείο, κλείνει με την εξής επισήμανση: «Εν κατακλείδι, το ΥΠΕΘΑ προσέφερε πέραν των αναλογούντων στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας. Ωστόσο, ένεκα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως, των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και του εθνικού ρόλου των Ε.Δ., το ΥΠΕΘΑ θα εξέταζε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ύπαρξη "προσωπικών διαφορών" έχοντας την τεχνική δυνατότητα να αποστείλει ανάλογο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών, όσο και το ποσό των ισοδύναμων μέτρων».

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/09/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger