Αρχική » , , , » Σχέδιο Καμμένου για (εθελοντική) στράτευση στα 18

Σχέδιο Καμμένου για (εθελοντική) στράτευση στα 18


Τι προβλέπει η πρόταση του υπ. Εθνικής Άμυνας, που συνάντησε αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποψιλωμένες και γερασμένες οι Εν. Δυνάμεις, γάγγραινα το δημογραφικό και οι ανυπότακτοι.

Από τον Ανδρέα Κούτρα
akoutras@dimokratianews.gr

Το έντονο δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, ο μεγάλος αριθμός των ανυπότακτων και η αδυνα­μία προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών λόγω οικονομικής κρίσης αποτελούν γάγγραινα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αδυ­νατούν να στελεχώσουν τις μονάδες τους, ενώ ξεφεύγει, και ανη­συχητικά προς τα πάνω, ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτικών που ήδη υπηρετούν.

Η πολιτική και η στρατιωτι­κή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλη­μα της λειψανδρίας και τις επιπτώσεις στο Στράτευμα, και στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι η στράτευση στο 18ο έτος της ηλικίας. Όταν, όμως, τέθηκε από τον Πάνο Καμμένο, υπήρξαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση.

Πρώτος αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, για να καθησυχάσει τους συριζαίους, έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρ­νηση δεν σχεδιάζει αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ενώ ακο­λούθησε στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Κανείς, όμως, εξ αυτών δεν κατέθεσε πρόταση για το πώς μπορούν να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες στρατευσί­μων λόγω του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος. Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια κά­θε έτος χάνεται και μία ΕΣΣΟ για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η απόδο­ση των κλάσεων έχει μειωθεί κα­τά 10.000, ενώ τα στοιχεία για τα επόμενα χρόνια είναι δυσοίωνα εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 η απόδοση κλάσεων ήταν 89.208 άρρενες, ενώ το 2028 θα φτάσουν μόλις τους 43.299 άρ­ρενες.

Κανείς επίσης από όσους αντέδρασαν στην εθελοντική στράτευση στα 18 που πρότεινε ο Π. Καμμένος δεν είπε πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος των δανειστών για να γίνουν προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών προκειμένου να καλυ­φθούν οι μεγάλες ανάγκες προ­σωπικού, ειδικά στις Ειδικές Δυνάμεις, στις οποίες ο μέσος όρος ηλικίας έχει ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω του 30ού.

Κίνητρα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, γνωρίζοντας σε βάθος τα θέμα­τα της άμυνας, παρά τις όποιες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, επιμένει στην εθελοντική στρά­τευση στα 18 και αν δεν μπο­ρεί να τη θεσμοθετήσει, μπορεί να δώσει κίνητρα προκειμένου να φέρει περισσότερους στρατιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο λόγος που επιμένει είναι διό­τι, βάσει μελετών που έχουν κά­νει τα Γενικά Επιτελεία, η στρά­τευση στα 18 μπορεί αυτομάτως να γεμίσει τα στρατόπεδα και να περιορίσει σημαντικά το φαι­νόμενο των ανυπότακτων. Αυ­τή τη στιγμή ο αριθμός των ανυπότακτων, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, ξεπερνά τους 30.000. Με την εθελοντική στράτευση στα 18 συμφωνεί και η Ν.Δ. Πρόσφατα ο αρμόδιος τομεάρχης Άδωνίς Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι, αν η κυβέρνηση φέ­ρει στη Βουλή σχετική ρύθμιση, «εμείς θα τη στηρίξουμε».

Για να ενισχύσει, λοιπόν, το ενδιαφέρον των νέων να καταταγούν αμέσως μετά το λύκειο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δεν σκοπεύουν να πραγματοποιή­σουν σπουδές, ο Πάνος Καμμέ­νος σκέφτεται να δώσει κίνητρα, όπως η επαγγελματική κατάρτιση με πιστοποίηση του Δημοσίου, η άδεια οδήγησης σε όσους έχουν σχετική ειδικότητα, μαθήματα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και μπόνους για τη στρατιωτική θητεία τους (μπο­ρεί ενδεχομένως να υπηρετούν μικρότερο διάστημα ή πιο κοντά στον τόπο διαμονής τους).

«Καταρτίζουμε εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα ώστε οι 18χρονοι που προσέρχονται εθελοντικά για στράτευση, μαζί με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα, να έχουν τη δυ­νατότητα μέσω Κέντρων Διά Βίου Εκπαίδευσης να κάνουν μαθή­ματα προγραμματιστών και κατά την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν λάβει πιστοποίηση από τη Microsoft και τον Στρατό» εί­πε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ανάλογη πιστοποίηση θα λαμ­βάνουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και όσοι αποκτούν τεχνική εξειδίκευση σε διάφορους τομείς, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί οχημάτων, θα τους δί­νουμε και άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών».

Ο Πάνος Καμμένος έχει, επίσης, στο τραπέζι με τα πιθανά σε­νάρια την εθελοντική στράτευση των γυναικών, όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα η «δημοκρα­τία». «Ποτέ δεν το είχα αποσύ­ρει από τη σκέψη και τα σχέδιά μου. Είμαι υπέρ της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, όπως και των ανδρών που διανύουν το 18ο έτος της ηλικίας τους» επισήμανε.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-31/12/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger