Αρχική » , , , , » Αντιδράσεις για το αιφνίδιο ξήλωμα της ηγεσίας των Ε.Δ

Αντιδράσεις για το αιφνίδιο ξήλωμα της ηγεσίας των Ε.Δ


ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΜΜΕΝΟ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ · ΟΥΤΕ 0 ΒΙΤΣΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ.
Για την τοποθέτηση του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) χρειάστηκε να «υπερσκελιστούν» δέκα αντιστράτηγοι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
thargirakis@e-typos.com

Με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να αναθερμαίνονται στο έπακρον, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες «παρεμ­βάσεις» Σόιμπλε, αλλά και με το «εθνικό ζήτημα» του Κυπριακού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας προέβη αιφνιδιαστικά, όπως επισημαίνει π Νέα Δημοκρατία, σε αλλαγή ολόκληρης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με εξαίρεση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Κατά πληροφορίες, ακόμα και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, φαίνεται να ήταν ανενημέ­ρωτος για αυτή την κίνηση του Πάνου Καμμένου, λίγες ημέρες προτού αυτός αναχωρήσει για ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπως διαρρέει το περιβάλλον του. Η Ν.Δ., διά του αντιπροέδρου της και τομεάρχη Άμυνας, προειδοποιεί ότι τέ­τοιες αλλαγές που συνοδεύονται από μαζικές αποστρατείες επηρεάζουν την πειθαρχία και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της τοποθέτησης του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπου για την ανάδει­ξή του χρειάστηκε να «υπερσκελιστούν» δέκα αντιστράτηγοι (!).

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τον έβδομο αρχηγό το 2011, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. είχε δεσμευθεί ότι δεν θα προβαίνει σε συνεχείς αιφνιδιαστικές αλλαγές στο στράτευμα, προκειμένου έτσι να διατηρηθεί η συνοχή των Ε.Δ. Ωστόσο, τώρα αλλάζουν οι ηγεσίες που είχαν τοποθετηθεί μόλις το 2015, με αποτέλεσμα να γεννώνται πολλά ερωτηματικά -όπως σαφώς αφήνει να εννοηθεί η αξιωματι­κή αντιπολίτευση- γύρω από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν αυτές οι κρίσεις, αλλά και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στις Ε.Δ. Εξαίρεση αποτελεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος διατηρείται στη θέση του.

Τον «έκοψε» στο ταξίδι

Σοβαρό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Χρήστος Βαΐτσης, αποστρατεύτηκε ενώ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η αντικατάστασή του κατά τη διάρ­κεια ταξιδιού σε ξένη χώρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας. Με τις τελευταίες κρίσεις, στη θέση του Βασίλη Τελλίδη νέος αρχηγός στο ΓΕΣ αναλαμβάνει ο έως τώρα διοικητής του Γ Σώματος Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, στη θέση του Γιώργου Γιακουμάκη, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο Νικόλαος Τσιούνης, μέχρι τώρα διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας, και στο ΓΕΑ ο έως σήμερα διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Χρήστος Χριστοδούλου. Από τη μεριά της Ν.Δ., ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και ευχήθηκε στη νέα ηγεσία «καλή επιτυχία», εξέφρασε την έκπληξή του γι’ αυτές τις εξελί­ξεις. Ειδικότερα, ο ίδιος υπογράμμισε: «Προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αποστρατεύσει και τους τρεις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να προχωρήσει σε μαζικές αποστρατείες αξιωματικών μειζόνων σχηματισμών και μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), με προφανή επίπτωση στην πειθαρχία και στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις, γιατί οι αλλαγές αυτού του εύρους έπρεπε να γίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Τον απαξίωσε

Εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παντελώς ανενημέρωτος για τις κρίσεις ήταν ο Δ. Βίτσας. Μάλιστα, ήταν εμ­φανής ο αιφνιδιασμός του, όταν ευρισκόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το πρωί ερωτήθη σχετικά με τις αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ. Πολύ περισσότερο, ο ίδιος έδειχνε να μην έχει αντιληφθεί πως επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το πρωί το ΚΥΣΕΑ για να κάνει κρίσεις.

Οι κρίσεις έγιναν λίγες ημέρες προτού αναχω­ρήσει ο κ. Καμμένος, όπως διαρρέει το περιβάλ­λον του, για τις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντηθεί με Ελληνοαμερικανούς - στελέχη του επιτελείου Τραμπ.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-17/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger