Αρχική » » Αρχιλοχίας «έγραψε» διαταγή!

Αρχιλοχίας «έγραψε» διαταγή!


Πειθαρχικό στο Γ' Σώμα Στρατού πέρασε χθες ο στρατιωτικός ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει καθήκοντα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και στη συνέχεια, με ένα προσωπικό μανιφέστο, άρχισε να καταγγέλλει τη «δωσιλογική κυβέρνηση» και τους μετανάστες ως «πιθανούς τζιχαντιστές».

Τον ανθρωπιστικό ρόλο του στρατού, σε καιρό ειρήνης, αρνήθηκε ένας μόνιμος αρχιλοχίας, που διατάχθηκε να εκτελέσει καθήκοντα βοηθού συντονιστή στη δομή φιλοξε­νίας προσφύγων στο Δερβέ­νι, γιατί... η κυβέρνηση είναι «δωσίλογη» και αυτοί «τζιχαντιστές»! Χθες, πάντως, πέ­ρασε πειθαρχικό στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη για το βαρύτατο στρατιωτικό αδί­κημα της άρνησης εκτελέσεως διαταγής, ενώ απ’ έξω διαδήλω­νε ομάδα συμπαράστασης του εθνικιστικού Ενιαίου Παλλαϊ­κού Μετώπου.

Το πρωτοφανές περιστατικό έγινε τον περασμένο Ιούλιο και απασχόλησε ακόμη και τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σαν να μην έφθανε όμως η άρνηση του μόνιμου υπαξιωματικού να εκτελέσει τις εντολές της στρατιωτικής ιεραρχίας, για την οποία τιμωρήθηκε αρχικά από τον διοικητή της μονάδας του, άρχισε να περιφέρεται με ένα προσωπικό του, ξενοφοβικό και ρατσιστικό μανιφέστο σε διάφορα «πατριωτικά» ΜΜΕ και να καταγγέλλει τον στρατό και την κυβέρνηση. Αναφέρει ο ίδιος σε αυτό:

«Αρνήθηκα να εκτελέσω υπηρεσία στα hotspot Δερβε­νιού Θεσσαλονίκης. Έφεραν στρατονομία να με συλλάβει στις 4 Ιουλίου 2017 [...] δεν με συνέλαβε γιατί δεν είχαν ένταλμα, απλά με συνόδευαν όλη την ημέρα. Ηρθε μετά από 5 ημέρες ο Α.ΤΕΣ με ελικόπτερο και ζή­τησε να μου μιλήσει προσωπι­κά. Σχηματίστηκε δικογραφία και με περνάν στρατοδικείο και πειθαρχικό, 30 Νοεμβρίου και 16 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Σκοπεύω να το δημοσιεύσω με κάθε τρόπο. Στην αναφορά μου γράφω ότι δεν ορίζονται από πουθενά τα καθήκοντά μου, αντιτίθεμαι στους προδο­τικούς και αδέξιους χειρισμούς της δωσιλογικής αυτής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί τις δομές φιλοξενίας ως κέντρα κράτησης και προάγει το δου­λεμπόριο, στο οποίο πρωτο­στατεί η Τουρκία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί μεταναστευτικές ροές ως γεωστρατηγικό όπλο εναντίον των Ελλήνων. Δεν γί­νεται καμία διαπίστευση, αν οι άνθρωποι αυτοί είναι των μυ­στικών υπηρεσιών της Τουρκί­ας ή τζιχαντιστές. Εάν είναι και δημιουργήσουν τρομοκρατικά επεισόδια, το ότι περιθάλπονται από τον ελληνικό στρατό επι­σύρει ποινικές ευθύνες. Η όλη αυτή κατάσταση αποδυναμώ­νει τις Μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Α/λχίας (ΥΠ) Ευάγγελος Φώτης»

Όπως έγινε γνωστό αρμοδίως, από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ συνταγματάρχη Νικόλαο Φανό, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων φυλάσσονται ενίοτε από τον στρατό, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν, και αυτό προφανώς αναδεικνύει και τον ανθρω­πιστικό ρόλο του στρατού, του οποίου το προσωπικό προσφέ­ρει τις υπηρεσίες του με αυτο­θυσία, όπως σε φωτιές, πλημ­μύρες, φυσικές καταστροφές...

Συμπαράσταση

Στο μεταξύ, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, που χθες ορ­γάνωσε διαμαρτυρία συμπαράστασης στον «απείθαρχο» στρατιωτικό, αναφέρει σχε­τικά: «Η δίωξη του αρχιλοχία Βαγγέλη Φώτη που αρνήθηκε την ανάληψη υπηρεσίας στα σύγχρονα στρατόπεδα συ­γκέντρωσης με θύματα τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες είναι δίωξη πολιτική. Άρνηση διαταγής δεν υφίσταται όταν η υπηρεσία για την οποία έχει διαταχθεί ο στρατιωτικός δεν αποτελεί έργο αναγόμενο άμεσα στο μαχητικό προορισμό του».

Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται μακριά από τις σημερινές αντιλήψεις του ΓΕΣ και του στρατού, που «αποτελεί έναν σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή και δυναμική αλλη­λεπίδραση με το εξωτερικό του περιβάλλον, με όλα εκείνα τα εργαλεία, ώστε να εξάγει προς το κοινωνικό σύνολο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων τις πολυεπίπεδες δράσεις του, τόσο στον τομέα της βασικής του αποστολής που είναι η άμυνα της χώρας, όσο και στην ευρύτερη συμμέτοχη του στις κοινωνικές διεργασίες και στην κοινωνική προσφορά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ► Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-17/11/2017)

1 σχόλια:

  1. O εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ ψέυδετε ασύστολα διότι δομές φιλοξενίας προσφύγων ΔΕΝ φυλάσσονται ενίοτε από τον στρατό ΑΛΛΑ τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί είναι παράλληλα με της αστυνομίας , η αστυνομία έχει πάρει το θέμα ασφάλειας ( διότι ο στρατιωτικός δεν μπορεί να εμπλακεί με πολίτες σε περίοδο ειρήνης) και ο στρατός ΄ΟΛΑ τα υπόλοιπα , όπως το στήσιμο των δομών από την αρχή (με σκηνές κοντέηνερ κλπ) την σίτιση τους την εγγραφή τους στις δομές τον έλεγχο καθαριότητας (τουαλέτες, μπάνια, σκουπίδι) και τον συνεχόμενο έλεγχο σε ότι αφορά την διαβίωσή τους . ΟΠΟΤΕ καλό είναι όταν βγάζουν μερικοί ανακοινώσεις να ξέρουν και σε ποιους απευθύνονται (προφανώς ο συγκεκριμένος δεν θα έχει πάει ποτέ του για αυτό λέει και αυτά που του είπανε να πει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger