Αρχική » » Προαιρετική η... σαρία στη Θράκη

Προαιρετική η... σαρία στη Θράκη


Σαρία... α λα καρτ εφεξής στη Θράκη, σύμφω­να και με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου για τις αλλαγές που προ­ωθεί η κυβέρνηση στο καθεστώς που διέπει τις νομικές σχέσεις της μουσουλμανικής μει­ονότητας.

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε το υπουργείο και αφορά θέματα δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων στη Θράκη προβλέπει ότι η άσκηση τους προϋποθέτει την αποδοχή της δικαιοδοσίας του(ς) απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, πλέον των θρησκευτικών αρμοδιοτήτων, η δικαστι­κή, γνωμοδοτική και εποπτική εξουσία του μουφτή είναι υποχρεωτική για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, εφαρμόζεται δηλαδή η... σαρία: Ο μουφτής είναι ταυτόχρονα θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης.

Με τον καινούργιο νόμο, εάν οποιοσδήπο­τε από τους αντιδίκους δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσης -επίλυση οικογενειακής ή κληρονομικής διαφοράς- στη δικαιοδοσία του μουφτή, δηλαδή την εκδίκασή της σύμφωνα με το μουσουλμανικό Δίκαιο, μπορεί να προ­σφύγει στα αστικά δικαστήρια.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δείχνου­με σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα της μειονό­τητας. Πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση, που συνοδεύεται από ορθολογικοποίηοη διαδικασιών» δήλωσε ο κ. Γαβρό­γλου, σημειώνοντας ότι «με τη ρύθμιση, στην ουσία αντιστρέφουμε την υπάρχουσα διαδικασία, δεν την καταργούμε». Η μουφτεία συνε­χίζει να είναι αποκεντρωμένη δημόσια υπη­ρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-29/11/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger