Αρχική » » «ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ, ΑΝΟΗΤΕ»

«ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ, ΑΝΟΗΤΕ»


Ο ΕΡNΤΟΓΑN ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

Εάν κάποιος θέσει σε ένα κοινό διάγραμμα την πορεία της τουρκικής λίρας και τον δη­μόσιο λόγο του Ερντογάν, από τον περασμέ­νο Δεκέμβριο έως και σήμερα, θα διαπιστώσει δύο αντίθετες πορείες.

ΟΣΟ υποτιμάται η τουρκική λίρα τόσο ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν. Η επιδίωξή του προφανής. Θέλει να πάει σε εκλογές το 2019 ή και νωρίτερα εάν διαπιστώσει ότι οι συνθήκες τον ευνοούν, με όχημα τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τον μέσο Τούρκο.

ΚΑΙ πράγματι στα χρόνια του Ερντογάν η τουρκική οικονομία απογειώθηκε, το ΑΕΠ της αυξήθηκε πάνω από 75%, ενώ και το μέσο εισόδημα είχε αντίστοιχη άνοδο. Μόνο που η οικονομική πρόοδος της χώρας του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξωτερικό δανεισμό, οπότε είναι ευμετάβλητη στη διεθνή συγκυρία και στις διαθέσεις των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας έχει ανεβάσει στα ύψη τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η έναρξη του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία της λόγω της τάσης για αύξηση των επιτοκίων και της πιθανής αναζήτησης ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές.

ΟΠΟΙΟΣ απειλεί το «αφήγημα» της προόδου της Τουρ­κίας δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από τον Ερντογάν. Το κατάλαβαν οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πριν από ένα μήνα είχαν εκδώσει δημόσια προειδοποίηση για την πορεία της οικονομίας προκαλώντας την έκρηξη συμβούλου του Ερντογάν που απάντησε στις συστάσεις του Δ NT για ανάγκη χαλιναγώγησης του πληθωρισμού κάνοντας λόγο για «αποτυχημένες πολιτικές δεινοσαύρων».

ΤΟ ΙΔΙΟ έγινε και με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα υποβάθμισε το αξι­όχρεο της Τουρκίας κατά δύο βαθμίδες, με αποτέλεσμα να παρέμβει προσωπικά ο Ερντογάν φοβερίζοντας τους αναλυτές ότι «δεν μπορούν να υποβαθμίζουν τη χώρα του και ταυτόχρονα να αναβαθμίζουν την καταχρεωμένη Ελλάδα».

ΕΑΝ σε αυτά προσθέσουμε την υποτίμηση της τουρ­κικής λίρας, η οποία την Παρασκευή βυθίσθηκε σε νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ λόγω των μαζικών ξεπουλημά­των από τους επενδυτές, μπορούμε να αντιληφθούμε τον παροξυσμό του «σουλτάνου» έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Η ΒΟΥΤΙΑ της λίρας που έχει φτάσει στα 4 δολάρια μπορεί να ευνοεί τον τουρισμό, όμως το όφελος εξανε­μίζεται από τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η Τουρκία για νέα αύξηση επιτοκίων, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ντόμινο παρενεργειών στην ανάπτυξη, τη φυγή κεφαλαίων και εν τέλει στο εισόδημα των «ψη­φοφόρων».

ΓΙΑ ΑΥΤΟ καίγεται ο Ερντογάν και ανεβάζει στα ύψη την προκλητικότητά του. Βλέπει τα σύννεφα στην οι­κονομία του να πυκνώνουν και την πιθανότητα ενός γενικού «κρασαρίσματος» να αυξάνεται, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Προσπαθεί να μεταφέρει το εν­διαφέρον της κοινής γνώμης στην κατάληψη του Αφρίν και στις απειλές κατά της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αυτές τον κράτησαν στην εξουσία και αυτός είναι ο παράγοντας που μπορεί να τον εκθρονίσει.

ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ τη γνωστή ατάκα του Μπιλ Κλίντον για να εξηγήσουμε την επιθετικότητα του Ερντογάν θα λέγαμε ότι «είναι η τουρκική λίρα, ανόητε»...

ΠΑΝΟΣ ΑMΥΡΑΣ- pamiras@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-26/03/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger