Αρχική » » ΣΕ ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. «Παράθυρο» αποφυλάκισης;

ΣΕ ΤΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. «Παράθυρο» αποφυλάκισης;


Η αγωνία συνεχίζεται.
«Ευνοϊκή εξέλιξη» για τους δύο Έλληνες στρα­τιωτικούς συνιστά η επικείμενη άρση της κατά­στασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, όπως δη­λώνει στη Realnews ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού.

Την ελπίδα ότι η επικείμενη άρση της κα­τάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία τελεί η Τουρκία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση κράτησης του Αγγέλου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης εκφράζουν στη Realnews ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και έγκριτοι συνταγματολόγοι. Την περα­σμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πο­λιτικό του σύμμαχο και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και -βάσει των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ- συμ­φώνησαν να μην επεκτείνουν άλλο την κατάστα­ση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένε­ται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο, οπότε και συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια μετά την προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο Έλληνες στρατι­ωτικοί κρατούνται για περισσότερο από 4 μή­νες στην Αδριανούπολη, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο πλαίσιο της κατά­στασης έκτακτης ανάγκης μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύ­ος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δι­καιωμάτων, που έχει υπογράφει και από την Τουρκία. Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη». Μιλώντας στην «R», ο Νίκος Μητρετώδης πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού, δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μια θετική εξέλιξη. 

Το θέμα είναι, όμως ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερος για τους κατηγορούμενους νόμος τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Αγγ. Μητρετώδη, διατηρώντας βεβαίως και τις επιφυλάξεις του.«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες μέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως ότι είναι ευνοϊκή η εξέλιξη», επαναλαμβάνει ο Ν. Μητρετώδης. 

Για τις νέες ελπίδες αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που δημιουργεί η ενδεχόμενη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, μίλησε και ο Κώστας Χρυσόγονος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, εκφράζοντας επίσης αισιοδο­ξία αλλά και επιφυλάξεις. «Σίγουρα βελτιώνει το τοπίο η άρση της κατάστασης πολιορκίας στην Τουρκία. Όμως κάνεις δεν μπορεί να είναι σί­γουρος αν δεν δούμε ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις της Άγκυρας. Λογικά, θα πρέπει είτε να τους απαγγείλουν κατηγορία ή να τους αφήσουν ελεύθερους. Βέβαια, η κατηγορία που θα τους απαγγείλουν μπορεί να είναι πολύ βα­ριά, π.χ. να τους κατηγορήσουν για κατασκο­πεία. Όμως φαίνεται ότι αυτή η εξέλιξη βελτι­ώνει το τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος.

Στον πέμπτο μήνα κράτησης

Την 1η Μαρτίου του 2017, ο ανθυπολοχαγός Αγγ. Μητρετώδης και ο λοχίας Δ. Κούκλατζης πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη περί­πολο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και πιο συ­γκεκριμένα στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Οι κα­κές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδή­γησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδα­φος όπου έγιναν αντιληπτοί από την τουρκική περίπολο, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο τουρκικό φυλάκιο και έπειτα στα κρατητήρια της Αδριανούπολης.

Ο εισαγγελέας Αδριανούπολης αρχικά αποφάσισε την προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Επισήμως ωστόσο, δεν τους έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες.

Στην πρώτη κατάθεση που έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είπαν ότι ακολούθησαν ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η τουρκική Δικαιοσύνη έχει αρνηθεί κάθε αίτημα αποφυλάκισης που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι τους. Σήμερα, Κυριακή 1η Ιουλίου, ο Αγγ. Μητρετώδης και ο Δ. Κούκλατζης μπαίνουν στον πέμπτο μήνα της κράτησής τους στις τουρκικές φυλακές.

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ & Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ
(REAL NEWS-01/07/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger