Αρχική » » Όμηροι του Ερντογάν για έως και πέντε χρόνια

Όμηροι του Ερντογάν για έως και πέντε χρόνια


Οι 143 ημέρες στο «εξπρές του μεσονυχτίου» και ο κίνδυνος για Μητρετώδη - Κούκλατζη. 
«Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος»-«Είστε στρατιώτες, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα». 

Ήταν 2 Μαρτίου του 2018 όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε χαρακτηρίσει τυπικό θέμα τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο. Την ίδια ημέρα είχε μιλήσει για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. 

Σήμερα, 143 ημέρες από τη σύλληψή τους και με τις Αρχές της γειτονικής χώρας να έχουν απορρίψει πέντε αιτήματα αποφυλάκισης, ο ίδιος ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης έχει εκφράσει δημοσία την άποψη ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μπορεί να διαρκέσει έως και 18 μήνες. Η αλήθεια είναι πως εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αποφασίσει -γιατί όλα πλέον στην Τουρκία γίνονται έπειτα από εντολή του-, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μπορούν να παραμείνουν στη φυλακή για έως και πέντε χρόνια, ακόμη και με το... light κατηγορητήριο που δεν έχει απαγγελθεί, αλλά εκτιμάται πως θα είναι αυτό της «παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή». 

Μάλιστα, ακόμη και η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού άλλαξε όταν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρό­εδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους -όπως ήταν μέχρι πρότινος η εθνική γραμμή-, αλλά να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι νομικές διαδικασίες. 

Σύμφωνα με τις (ελεγχόμενες) στα τουρκικά ΜΜΕ διαρροές, οι δικαστές επιχειρηματολογούν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «...η θέση των δύο Ελλήνων φέρεται να βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού». Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠΟΠ λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης άκουσαν στις αρχές της εβδομάδας ακόμα ένα «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισής τους, με την επίκληση της συνέχισης των ερευνών στα δεδομένα που βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Μάλιστα, για πρώτη φορά, οι Τούρκοι δικαστές υποστήριξαν πως οι δύο στρατιωτικοί είναι «ύποπτοι διαφυγής». Ενώπιον του δικαστηρίου που εξέτασε και απέρριψε το πέμπτο αίτημα αποφυλάκισής τους, οι δύο Έλληνες επανέλαβαν ότι «δεν υπήρχε πρόθεση για διά­πραξη εγκλήματος». 

Διαρροές για «ισχυρές υποψίες» 

«Τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδο τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Επίσης, το δικαστήριο της Αδριανούπολης απεφάνθη πως το γεγονός ότι «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες δια­φυγής τους. Εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακό υλικό ακόμη εξε­τάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν, έστω στο μίνιμουμ, τις κατευθύνσεις στη συγ­κεκριμένη περιοχή». 

Ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ακόμη ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα εί­ναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρού­σα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους». Επισήμως, πάν­τως, δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική Δι­καιοσύνη. 

Επίσης, στο κενό έπεσε η κίνηση από το Συμβούλιο Αρχη­γών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που αποφάσισε τη μετάθεση στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ώστε να φαίνεται ότι έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται για μία ακόμη φορά εγκλωβισμένη. Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ποιούν την νήσσα και λένε «βρείτε τα», οι Ευρωπαίοι κάνουν αυτό που ξέρουν -να εκδίδουν ανακοινώσεις χωρίς αντίκρισμα- και οι ΗΠΑ σχεδόν παρακαλούν τον Ερντογάν να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα που χωρίς στοιχεία κρατείται ήδη δύο χρόνια, ως υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως διαπραγματευτικό ατού για να πετύχει την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που διέφυγαν στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Πλέον και ο κ. Τζανακόπουλος το ομολογεί, έστω κι αν το χαρακτηρίζει απαράδεκτο. 

Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-21/07/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger