Αρχική » » ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ 2018 ΜΕ ... ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟ 2018 ΜΕ ... ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ













«0 τουρισμός είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και ο στόχος μας να μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό όλο τον χρόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί οριστικά, αν ο συνδυασμός τιμής - ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος», λένε οι άνθρωποι του υπουργείου Τουρισμού. 
Έμποροι και εστιάτορες στο ισπανικό νησί κάνουν λόγο για πτώση τζίρων κατά 30% την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου και κατά 40% την 1η βδομάδα του Ιουλίου. 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ 0Ι ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ. 

Χρυσός για την ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ο τουρισμός και το 2018, με τα πρώτα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος να δείχνουν ότι τα έσοδα της τουριστικής κίνησης για το 1ο εξάμηνο του έτους έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ. Επιχειρηματίες, φορείς και άνθρωποι του χώρου εξηγούν ότι πλέον οδεύουμε σε νέα ρεκόρ εσόδων και αφίξεων για τη φετινή χρονιά. 

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ συνολικά επισκέφτηκαν τη χώρα για πρώτη φορά στα χρονικά 9,45 εκατομμύρια τουρίστες ως και το τέλος Ιουνίου, καταγράφοντας άνοδο 19,1% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (1ο εξάμηνο 2017-7,9 εκατ.). Παράλληλα, όμως, με αυτό το καλό κλίμα που επικρατεί, φορείς αλλά και οι ίδιοι οι επισκέπτες καταγγέλλουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καλούνται να χρυσοπληρώσουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που οι τιμές καταλυμάτων σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, παρουσιάζουν πτώση, καθιστώντας προορισμούς όπως η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα πιο οικονο­μικούς από προορισμούς της χώρας μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στα «Επίκαιρα» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδό­χων, διψήφια είναι η αύξηση, της τάξης του 13,2%, που κατέγραψαν οι τιμές ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Αθήνας, 9% στης Θεσσαλονίκης και 19,2% στα resorts κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, την ίδια ώρα που, την αντίστοιχη περίο­δο, τα ξενοδοχεία της Νότιας Ευρώ­πης εμφάνισαν άνοδο τιμών μόλις 3,5%, ενώ ειδικότερα της Ρώμης κα­τέγραψαν λίγο υψηλότερη από τον μέσο όρο άνοδο (4,8%) και της Μα­δρίτης πολύ κάτω του μέσου όρου της Νότιας Ευρώπης (1,9%).

ΤΙΜΕΣ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

ΜΗΝΑΣ
ΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ
Μάιος
265 €
Ιούνιος
340 €
Ιούλιος
525 €
Αύγουστος
610 €
Σεπτέμβριος
375 €
Οκτώβριος
340 €
Νοέμβριος
265 €

Το... παράδειγμα της Κρήτης 

Η εικόνα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Κρήτης τον Μάιο είναι ενδεικτική αυτής της κατάστασης Ωστόσο η αύξηση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο -από τα 265 ευρώ στα 610 ευρώ- φαίνεται για την ώρα να μην βγαίνει στους ξενοδόχους οι οποίοι τελικά αναγκάζονται να προχωρούν σε σημαντικές εκπτώσεις, και πάλι όμως οι τιμές ανά διανυκτέρευση δεν πέ­φτουν κάτω από 450 ευρώ. Η μεγά­λη αύξηση των τιμών από πλευράς ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, με αφορμή την υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από την αρχή του έτους, φέρεται να αντιμετωπίζεται από τους ξένους επισκέπτες ως απληστία, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει επιπλοκές στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ενδεχομένως, αν δεν υπάρξει άμεσα εξορθολογισμός των τιμών τώρα, που βρισκόμαστε στο 3ο τρίμηνο του έτους που παραδοσιακά αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό το καλύτερο διάστημα της σεζόν, η αγορά θα «τιμωρήσει» εκείνους τους ξενοδόχους που επιδιώκουν να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης δεκαετίας τη φετινή χρονιά. 

«Συνδυασμός για να υπάρχει ανταγωνισμός» 

Αυτό που αναφέρουν από το υπουργείο Τουρισμού στα «Επίκαι­ρα» είναι ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών έχουν ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι, ως και 70% σε κάποιες περιπτώσεις, και υπάρχει φόβος ότι η επιλογή κάποιων επιχειρηματιών του τουρι­σμού να δουν τη φετινή χρονιά ως ευκαιρία για «αρπαχτή» θα βλάψει τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά. «Αν ο κλάδος του τουρισμού δεν "ενηλικιωθεί", θα αυτοκαταστραφεί», τονίζουν, ενώ επισημαίνουν πως «ο τουρισμός είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο, να μετατραπεί η Ελλάδα σε παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο, δεν πρόκειται να επιτευχθεί οριστικά, αν ο συνδυασμός τιμής και ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος». 

Θα πέσει η χώρα στην «παγίδα» της Ίμπιζα; 

Αρκετά μεγάλη είναι η πτώση της τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η Ίμπιζα το 2018, ένας προορισμός αντίστοιχος της ελληνικής Μυκόνου. Σύμφωνα με πληροφορί­ες οι έμποροι και οι εστιάτορες στο κέντρο της Ίμπιζα κάνουν λόγο για πτώση στους τζίρους της τάξεως του 30% από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, και του 40% ως και την 1η εβδομάδα του Ιουλίου. Οι επιχειρηματίες της περιοχής υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στις «καταχρηστικές» τιμές, τόσο στον τομέα της εστίασης, με βασικότερο πρόβλημα ότι η Ίμπιζα χρόνο με τον απευθύνεται περισσότερο σε ένα κοινό με υψηλή αγοραστική δύναμη και λιγότερο στη μεσαία τάξη. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι φέτος έχουν εξαφανιστεί από το νησί οι οικογένειες με παιδιά και τους έχουν αντικαταστήσει οι επισκέπτες με πολλά χρήματα που μένουν σε πολυτελείς βίλες και κάνουν μικρή κατανάλωση στις επιχειρήσεις της περιοχής γιατί φροντίζουν να έχουν ιδιωτικά ό,τι επιθυμούν χωρίς να πηγαίνουν πλέον έξω, και λόγω των υψηλών τιμών στα καταστήματα έχει επιστρέψει ο all-inclusive τουρισμός με το βραχιόλι. Με βάση το ζωντανό παράδειγμα ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας, ο φόβος του υπουργείου Τουρισμού είναι μην πέσει η Ελλά­δα στην ίδια παγίδα και επανέλθει η προτίμηση του all-inclusive από τους τουρίστες -κάτι που έχει κατορθωθεί να αλλάξει πλέον- σε πε­ρίπτωση που η νοοτροπία του του­ριστικού κλάδου στην Ελλάδα δεν διαφοροποιηθεί. 

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 

Σημαντική στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς είναι η δράση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

Η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει τουλάχιστον 200 επιπλέον ειδικούς στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους (μέχρι και τον Οκτώβριο) σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, με αναμενόμενο εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα από αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο δημοφιλέστερο νησί της χώρας μας, τη Μύκονο, όπου οι ελεγκτές, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα», διαπίστωσαν μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή. Οι 56 εφοριακοί που έκαναν απόβαση στο νησί των ανέμων κατέγραψαν περισσότερες από 340 μεγάλες παραβάσεις, ενώ σε πέντε περιπτώσεις επέβαλαν και 48ωρα «λουκέτα» συμμόρφωσης. 

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-08/09/18) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger