Αρχική » » ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ο Καμμένος βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ο Καμμένος βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια











Η κίνηση του ηγέτη του εθνικιστι­κού VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ύστερα από εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, να προτρέ­ξει σε «ψήφο κατά συνείδηση» ξάφ­νιασε πολλούς. Και αν αυτή η εξέλιξη προκαλεί ικανοποίηση στον Ζάεφ και στη σκοπιανή κυβέρνηση, σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Πάνο Καμμένο, που βλέπει να στενεύουν τα περιθώρια για νέους ελιγμούς από την πλευρά του. 

Ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και πριν από λίγα εικοσιτετρά­ωρα, δήλωνε πως εκτίμησή του είναι ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει στην ελ­ληνική Βουλή «πριν από το καλοκαίρι του 2019» - ενώ στο παρελθόν έλεγε σε όποιον είχε διάθεση να ακούσει πως η προσωπική του άποψη είναι ότι το κείμενο δεν θα περάσει από τα Σκόπια. Πλέον, όλα δείχνουν πως πολύ σύντομα, ακόμα και στις αρχές του 2019, θα κλη­θεί να πάρει τη μεγάλη απόφαση: είτε να ψηφίσει μια συμφωνία που, όπως διατείνεται, «αντιβαίνει στις αρχές και τις αξίες των ΑΝΕΛ», είτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, καθώς η κυβέρνηση έχει αποκλείσει πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του θέματος. Στο Μαξίμου, από την άλλη, βλέπουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο βασίζονταν να περιορίζεται καθώς, με δεδομένη την επικράτηση του «ναι», η όλη διαδικασία επιταχύνεται. Εφόσον κάτι τέτοιο επαλη­θευτεί, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις διατεθει­μένες να ψηφίσουν τη συμφωνία - και αυτή τη στιγμή μόνο Το Ποτάμι κλίνει θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ. Στα Σκόπια, πάντως, στις δύο εβδομάδες και κάτι που απομένουν για τη διεξαγωγή του δημο­ψηφίσματος, ο Ζόραν Ζάεφ παίζει τα ρέστα του - έκανε λόγο ακόμα και για πιθανότητα πολέμου και πολιτι­κή αποσταθεροποίηση σε περίπτωση επικράτησης του «όχι». Παράλληλα, η σημερινή άφιξη της ύπατης εκπροσώ­που της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είναι η τελευταία, ύστερα από μια παρέλαση δυτικών ηγετών και παραγόντων, που προκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας και προ­τρέπουν τους πολίτες να σκεφτούν με βάση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Και όλα δείχνουν πως οι πιέσεις από τη Δύση αποδίδουν καρπούς. Το συντηρητικό VMRO, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα, ήταν το τε­λευταίο αρραγές προπύργιο του «όχι». Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αλβανι­κή πλευρά έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας. Παρότι τόνισε πως το κόμμα απορρίπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ 
(ΤΑ ΝΕΑ-13/09/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger