Αρχική » » Με περιορισμένο ρόλο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Με περιορισμένο ρόλο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας











Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση για τη σύσταση ΣΕΑ. 
Τη δομή του παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς - Αποχώ­ρηση Κουμουτσάκου επειδή δεν συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) πςαρουσίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ενώπιον των εκπροσώπων των κομ­μάτων, όπως αυτά εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Η συνεδρίαση αποδείχθηκε επεισοδιακή, καθώς ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αποχώρησε, έπειτα από την άρ­νηση του κ. Κοτζιά να επεκταθεί η συζήτηση σε άλλα ζητήματα πλην αυτό της συγκρότησή ΣΕΑ. Εκτός από τη Ν.Δ., η οποία αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, αλλά συμ­φωνεί επί της αρχής με τη συγκρό­τηση ΣΕΑ, το ΚΙΝΑΛ διαφώνησε, θεωρώντας το μια περιττή επιπλέον κρατική δομή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση που παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς στους εκπροσώπους των κομμάτων, το ΣΕΑ θα είναι ένα συμβουλευτικό όργανο υπαγόμενο στον πρωθυπουρ­γό με σκοπό να παρέχει τις σχετικές συμβουλές για ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Το σχήμα θα είναι μικρό, θα υπάρχει ένας σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και θα συμμετάσχουν σε αυτό ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Κατά περίπτωση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης, θα συμμετάσχει ο εκάστοτε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γ.γ. του υπ. Εξωτερικών και ο διοικητής της ΕΥΠ. Ο σύμβουλος θα αναλαμβάνει να εισηγείται τη χά­ραξη εθνικής στρατηγικής (μέσω της προετοιμασίας ενός φακέλου), ενώ σε περίπτωση διαχείρισης κρί­σεων, θα αναλαμβάνει τον συντονισμό-και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων. Σκοπός του οργάνου είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στην πλευρά των υπουργών και των υπη­ρεσιακών παραγόντων και ο εκάστοτε σύμβουλος ως απευθείας υπαγόμενος στον πρωθυπουργό θα έχει αυτονο­μία κινήσεων. 

Μετά την απόφασή του να απο­χωρήσει από τη συνεδρίαση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το ΕΣΕΠ συνεκλήθη «μετά ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας». Εν συνεχεία γνωστο­ποίησε ότι η Ν.Δ. ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να συζητηθούν «η πορεία των σχέ­σεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά το θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.». Επί της αρχής, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ΣΕΑ ήδη από τον Απρίλιο του 2016. Συνεργάτες του κ. Κοτζιά τόνιζαν ότι η επιστολή για το χθεσινό ΕΣΕΠ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ΣΕΑ είχε σταλεί ήδη από τιε 16 Αυγούστου και είχε γίνει αποδεκτή από τον κ. Κουμουτσάκο ήδη από την επομένη (17/8). 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-13/09/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger