Αρχική » » Θεσσαλονίκη: Πιθανή ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού στο νερό

Θεσσαλονίκη: Πιθανή ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού στο νερό


■ Εξειδικευμένη σε θέματα μόλυνσης εταιρεία τοποθετεί πλωτά φράγματα στην ενωτική διώρυγα που φέρνει το νε­ρό του Αλιάκμονα στη Θεσσαλονίκη για τη συγκρά­τηση των πετρε­λαιοειδών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η διαρροή πετρελαιοειδών που εντοπίστηκαν σε δεξαμενή της ΕΥΑΘ στη Σίνδο ξεκίνησε, όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες, από τη λίμνη Πολυφύτου.
Η υπόθεση χρεώθηκε σε στρατιωτικό αντεισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης.

Από αγωγό καυσίμων του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή του νομού Κοζάνης, που διέρ­χεται από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου, η οποία αποτελεί τμήμα του ρου του ποταμού Αλιάκμονα, από τα νερά του οποίου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι προήλθε η ρύπανση του περασμένου Ιανουάριου, όταν εντοπίστηκαν πετρελαιοειδή στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας του νερού της ΕΥΑΘ στη Σίνδο. Σύμφωνα με πλη­ροφορία του «Έθνους», στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που διεξήγαγε σχετική έρευνα στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ως «πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού, που διέρχεται από τον βυθό της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου». 

Η υπόθεση χρεώθηκε σε στρατιωτικό αντεισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης και το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα. Η πηγή της διαρροής των πετρελαιοειδών που αναστάτωσε τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης παρέμενε μέ­χρι σήμερα ένα μυστήριο. Αρχικά είχε αποδοθεί στη ΔΕΗ, αλλά διαψεύστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας. Με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, συγκροτήθηκε μάλιστα κοινή ομάδα, με τη συμμετοχή επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στελεχών της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, για την ποιοτική παρακολούθηση των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα και της ενωτικής διώρυγας, ενώ προβλέπονται και διαχειριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης.

Η ρύπανση διαπιστώθηκε στις 10 Ιανουάριου και σήμανε συναγερμό στην ΕΥΑΘ, ενώ έγινε γνωστή στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μέσω της δικαστικής οδού, όταν η ιδιω­τική τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της λειτουργίας του εργοστασίου διύλισης ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση της εταιρείας αλ­λά και την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Το έγγραφο

Στο έγγραφο ανέφερε ότι «το εισερχόμενο νερό είναι εκτός προδιαγραφών σχεδιασμού του έργου (ποιότη­τα εισερχομένου νερού κατ’ ελάχιστο επίπεδο A3) και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εγγυημένη ποιότητα του νερού εξόδου (πόσιμου)». Μέσω του Αλιάκμονα εξασφαλίζεται ένα ποσοστό κοντά στο 60% της υδρο­δότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσα­λονίκης. Άλλο ένα 30% προέρχεται από τις πηγές της Αραβησσού, που φτάνουν στην πόλη με τσιμεντένιο αγωγό, ενώ κοντά στο 10% παρέχεται από γεωτρήσεις.

Σχεδόν έξι μήνες αργότερα, μόλις ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, από την Εισαγγελία Πρωτο­δικών η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω αρμοδιότητας. Η υπόθεση χρε­ώθηκε σε στρατιωτικό αντεισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης. Στη συνέχεια είτε θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα, είτε θα ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε θα αρχειοθετηθεί η δικογραφία, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι κοινός και για τη στρατιωτική Δικαιοσύνη. Η έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι προχώρησε αρκετά έτσι ώστε να προκύψει ένα ασφαλές συμπέ­ρασμα. 

«Πιθανή ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού που διέρχεται από τον βυθό της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Σοφίας Κογκαλίδου, αρμόδιας για θέματα περιβάλλοντος, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας είχε ζητήσει να διακριβω­θεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων», της «έκθεσης», της «ρύπανσης περιβάλλοντος» και οποιοσδήποτε άλλης αυτεπάγγελτα διωκόμενα πράξης. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και δειγματοληψίες, ελήφθησαν σχετικές φωτογραφίες από τα σημεία των αυτοψιών, αλλά και δείγματα στα οποία έγιναν χημικές εξετάσεις, ενώ οι προανακριτικοί υπάλ­ληλοι της Υποδιεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ελήφθησαν καταθέσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΥΑΘ ΑΕ, τους αρμόδιους αντιδημάρχους δήμων.

Προληπτικά μέτρα

Στην ανοιχτή ενωτική διώρυγα, μήκους 50 χιλιομέ­τρων, που φέρνει νερό του Αλιάκμονα στην πόλη, από τη θέση Βαρβάρες ως τις εγκαταστάσεις διύλισης της Σίνδου, δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού οποιοσδήποτε ρύπανσης. Έτσι, αυτή διαπιστώθηκε μόνο όταν εμφανίστηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών να επιπλέουν στην επιφάνεια της ανοιχτής δεξαμενής, χωρητικότητας 75.000 κ.μ. στην είσοδο του διυλιστη­ρίου. Σύμφωνα με το έγγραφο της εταιρείας, οι κηλίδες ανέβαιναν στην επιφάνεια του νερού στη Δεξα­μενή Δ2 υπό μορφή σταγόνων ή σβώλων και στη συνέχεια διαλύονταν και εξαπλώνονταν στην επιφά­νεια, ενώ είχαν περάσει στις δεξαμενές καθίζησης και σε μικρό βαθμό στην επιφάνεια των κλινών άμμου. 

Για την αντιμετώπιση του επεισοδίου ρύπανσης η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να προχωρήσει τότε σε μείωση της παροχής νερού από τον Αλιάκμονα στο διυλιστήριο από 6.000 σε 4.000 κ.μ. την ώρα και σε παράλληλη αύξηση της παροχής από τις πηγές της Αραβησσού. Αύξησε τα φίλτρα άνθρακα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού στο διυλιστήριο, ενώ εντατικοποίησε τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις ποιότητας νερού στην έξοδο από την εγκατάσταση επεξεργασίας, πριν αυτό φτάσει στις βρύσες των καταναλωτών. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν από εξειδικευμένη εταιρεία πλωτά φράγματα κατά μήκος της ενωτικής διώρυγας, προκειμένου να συγκρατήσουν μέρος της ρύπανσης από τους υδρογονάνθρακες, ενώ ξεκί­νησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης, κατά μήκος του ποταμού και των διαδοχικών ταμιευτήρων του. Στην τελευταία ενημέρωσή του για το θέμα, τον περασμένο Απρίλιο, ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, είχε αναφέρει πως το φαινόμενο είχε υποχωρήσει «σε μη ανιχνεύσιμα επί­πεδα».

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ-vpapanastasoulis@ethnos.gr
(ΕΘΝΟΣ-13/09/2018)
__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger