Αρχική » » ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: 150 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ... ΕΚΔΡΟΜΗ

ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ: 150 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ... ΕΚΔΡΟΜΗ


Συναγερμός στα βόρεια σύνορα για τη μαζική είσοδο Ιρακινών και την περιπλά­νησή τους για μία ώρα. 
Έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό, προκειμένου να συλληφθούν και να οδηγηθούν για καταγραφή! 
Αστυνομία και Στρατός πιάστηκαν στο ύπνο και τώρα αναζητούν τα περάσματα. 

Σοκ αλλά και συναγερμό προκάλεσαν στον Βόρειο Έβρο η μαζική είσοδος 150 προσφύγων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στα σύνορα, η περιπλάνησή τους για ώρα και η κατά­ληψη που έκαναν τελικά στην εθνική οδό, προκειμένου να συλληφθούν και να οδηγηθούν για καταγραφή. «Έχουμε τρελαθεί. Ψάχνουμε να βρούμε τα περάσματα απ’ όπου μπήκαν, προκειμένου να οργανώσουμε την άμυνά μας» είπε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στον ακριτικό νομό, που δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη μαζική είσοδο ενός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων με τέτοια ευκολία και... κάτω από τη μύτη των Αρχών σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Οι 150 πρόσφυγες -στην πλειονότητά τους οικογένειες από το Ιράκ- βρέθηκαν να... κάθονται στο οδόστρωμα του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του χωρίου Καβύλη, κοντά στην Ορεστιάδα, και αρκετά χιλιόμετρα από τον Έβρο ποταμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία ενημερώθηκε από στρατιωτική πηγή, όταν ένα στρατιωτικό όχημα βρέθηκε μπροστά στο ανθρώπινο «τείχος» και υποχρεώθηκε να κάνει παράκαμψη προκειμένου να μεταβεί στον προορισμό του. 

Οι αστυνομικοί παρέλαβαν τους 150 πρόσφυγες και τους μετέφεραν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο στο Φυλάκιο του Έβρου, απ’ όπου σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφο­ρούν το ποινικό τμήμα, αναμένεται να οδηγηθούν στο παρακείμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

Η μαζική είσοδος μεταναστών και με τον τρόπο που έγινε, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, έχει σημάνει συναγερμό. «Υπάρχει μια ανησυχία μήπως αυτοί οι 150 που πέρασαν χωρίς... αντίσταση αποτελέσουν πρόκριμα για ακόμη πιο αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο μέλλον» σχολίασε, μιλώντας στο «Έθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος πρόσφατα έστειλε επιστολή στην υπουργό προστασίας του Πολίτη εκφράζοντας την ανησυχία του για τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές του τελευταίου διαστήματος, ζητώντας να είναι προσθετική και όχι αφαιρετική η παρουσία αστυνομικών και συνοριοφυλάκων στον ακριτικό νομό. 

Αφορμή για την παρέμβαση του στάθη­κε η πρόσφατη απόσυρση και επιστροφή στην Αθήνα οκτώ αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από μάχιμες υπηρεσίες της πρωτεύουσας και υπηρετούσαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα». 

Την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρήθηκε για το θέμα με επιστολή προς την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας. «Κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης στην Αθήνα, αλλά η αποδυνάμωση της δύναμης στον Έβρο θα έχει ως αποτέλεσμα την περαι­τέρω αύξηση της εισόδου παράτυπων μεταναστών σε μια περίοδο πολύ μεγά­λων πιέσεων στα σύνορα» είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλίας Ακίδης. 

Οι ροές προσφυγών και μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν αυξηθεί φέτος κατακόρυφα, με τις συλλήψεις μόνο στον Βόρειο Έβρο να φτά­νουν τις 7.000 στο 9μηνο από την αρχή του έτους, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2017 είχαν συλληφθεί συνο­λικά 3.300 άτομα. Άλλες τόσες είναι οι συλλήψεις στον Νότιο Έβρο, ενώ άλλοι 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν από τον Έβρο στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν και καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη. «Φαίνεται πως έχουν χαλαρώσει οι έλεγ­χοι και από την άλλη πλευρά των συνόρων, ενώ τα κυκλώματα των διακινητών πιέζονται χρονικά προκειμένου να περάσουν τώρα μεγάλο αριθμό προ­σφυγών και μεταναστών, όσο η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή, πριν από την αύξησή της τον μήνα Νοέμβριο που θα δυσχεράνει πολύ τα περάσματα» επεσήμανε ο κ. Πέτροβιτς. 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ-vlqnatiadis@ethnos.gr
(ΕΘΝΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ-05/10/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger