Αρχική » » Τάγμα εφόδου μια ανάσα από τα Ίμια «όπλισε» η Τουρκία

Τάγμα εφόδου μια ανάσα από τα Ίμια «όπλισε» η Τουρκία


Με στόχο την κλιμάκωση της έντασης κατασκεύασε σε βραχονησίδα εγκαταστάσεις μιας πλήρους στρατιωτικής μονάδας με θερμικές κάμερες και ραντάρ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι εξοπλιστικά τοποθετήθηκαν εκεί. 
Μόνο ένας οθωμανικός φάρος υπήρχε παλαιότερα στην Τσαβούς. 
Ο Ερντογάν διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Εγκαταστάσεις μιας πλήρους στρατιωτικής μονάδας επιπέ­δου τάγματος δημιούργησε στη νησίδα Τσαβούς, ένα μίλι από τα Ίμια, η Τουρκία. Στο νησί τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες και ραντάρ για τον έλεγχο της περιοχής επί 24ώρου βάσεως, ενώ εκείνο που ανησυχεί πε­ρισσότερο είναι το τι οπλι­κά συστήματα μπορεί να μετέφερε στην Τσαβούς ο τουρκικός στρατός. Το έρ­γο, που ολοκληρώθηκε σε περίπου οκτώ μήνες μετά την εξαγγελία του, διαφή­μισε ο Τύπος της γειτονικής χώρας σαν να πρόκει­ται για άσκηση κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή από την Άγκυρα. 

Είναι δεδομένο όχι, όσο περνά ο καιρός και τα γεωτρύπανα δουλεύουν στην κυπριακή ΑΟΖ και ετοιμάζονται να περάσουν και στην ελληνική, η αμ­φισβήτηση των κυριαρχι­κών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Άγκυρα θα εντείνεται και οι φόβοι -όχι απλά για ένα «θερμό επεισόδιο», αλλά για τετελεσμένο γεγονός στο Αι­γαίο- θα αυξάνονται. Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα χωρίς οι Τούρκοι να προκαλέσουν και να απειλή­σουν με δηλώσεις, αλλά αυτές πλέον συνοδεύονται από κινήσεις και σε στρατι­ωτικό επίπεδο. Το ερευνη­τικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δύο ή τρία πο­λεμικά πλοία, και ο «Πορθητής» ξεκίνησε δήθεν τη διαδικασία για την πρώ­τη γεώτρησή του ανοιχτά της Αττάλειας, επίσης συ­νοδεία πολεμικών πλοίων. Στόχος είναι τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου - όμως, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ του Καστελόριζου κόβουν την πρόσβαση στην Τουρκία. 

Το σχέδιο του καθεστώτος Ερντογάν για να αποκτήσει πρόσβαση είναι η διεμβόλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο. Και, απ' ό,τι φαίνεται, η Τουρκία προωθεί αυτό το σχέδιο με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, κινούμενη ταυτό­χρονα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η περιοχή του τριγώνου Καστελόριζο - Κρήτη - Κύπρος και το άλ­λο βρίσκεται πιο πάνω, στο ανατολικό Αιγαίο, στην πε­ριοχή των Ιμίων, εκεί όπου η Άγκυρα σε χρόνο-ρεκόρ κατασκεύασε στρατι­ωτική μονάδα. Στη νησί­δα Τσαβούς, όπου παλαιότερα υπήρχε μόνο ένας οθωμανικός φάρος, κατα­σκευάστηκε ένα στρατιωτι­κό παρατηρητήριο με εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και ένα τάγμα 

Μάλιστα, το τουρκικό ναυτικό εξασφάλισε και την αυτονομία του όσον αφορά το ηλεκτρικό, αφού εγκατέστησε στο πλάι των κοιτώνων ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο (όπως διακρίνεται και στις φωτογραφίες). 

Το παρατηρητήριο στη νήσο Τσαβούς διαθέτει θερμικές κάμερες τελευ- ταίας τεχνολογίας, που χρησιμοποιούνται από στρατιώτες καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου και, όπως αναφέρει ο τουρκι­κός Τύπος, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα μπο­ρούν με αυτές να ελέγχουν «ακόμη και τα πουλιά που πετάνε στις βραχονησίδες Ίμια». Την ημέρα, κά­θε παρουσία στα Ίμια είναι ορατή και με γυμνό μάτι. Γιατί, λοιπόν, οι Τούρκοι προχώρησαν στις στρατιωτικές αυτές εγκαταστάσεις; Μήπως αισθάνονται ότι απειλούνται; Σε καμία περίπτωση. Ο λόγος είναι η νομιμοποίηση της «γκρίζας ζώνης» που έθεσαν με την κρίση των Ιμίων, το 1996, επί Κώστα Σημίτη. 

Δεν είναι μόνο το στρατι­ωτικό παρατηρητήριο στην Τσαβούς, αλλά και η τακτι­κή ναυτική παρουσία στην περιοχή, όταν η Ελλάδα κατεβάζει τις σημαίες από τα νησιά της (όπως έπραξε στους Ανθρωποφάγους) και αποσύρει τα πλοία της για να μην... προκαλέσει. 

Η στοχοποίηση του Καστελόριζου, το ραντάρ στην Αλικαρνασσό και οι Οινούσσες 

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια πιο ανησυχητική εκδοχή: Η Τουρκία να επιχειρήσει «νέα Ίμια», είτε για να καταλάβει τις βραχονησίδες και να προκαλέσει τετελεσμένο γεγονός είτε για να δημιουργήσει προπέτα­σμα καπνού, προκειμένου να επιτεθεί σε άλλο σημείο του Αιγαίου. Αυτό μπορεί να είναι το Καστελόριζο. 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την Τουρκία, αφού πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσοί κάνουν γεωτρήσεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Κάϊρου, η Ελλάδα σκέφτεται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και αρχίζουν και δημοπρατούνται περιοχές νότια της Κρή­της για γεωτρήσεις. 

Ο «κλοιός» για την Τουρκία λοιπόν σφίγγει, καθώς η Αθήνα έχει πετύχει να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και βεβαίως τις ΗΠΑ. Η στάση της Ουάσινγκτον θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις και στο ενεργειακό παιχνίδι, αφού ναι μεν οι σχέσεις της με την Άγκυρα είναι «παγωμένες», αλλά ανά πάσα στιγμή αυτό μπορεί να αλλάξει και να θελήσουν οι ΗΠΑ να βάλουν στο παιχνίδι την Τουρκία. Ήδη υπάρχουν δείγματα εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνεται λοιπόν ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει και αλλάζει λόγω των υδρογονανθράκων και σπεύδει να στείλει τα μηνύματά του πρώτα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα με μια κλιμακούμενη πολεμική ρητορική αφενός, και, αφετέρου, διά της ισχύος των όπλων. Στην περιοχή των Ιμίων, η Τουρκία δεν έφτιαξε στρατιωτική εγκατάσταση πάνω σε ένα μέ­χρι πρότινος ερημονήσι, αλλά ανέπτυξε και στην Αλικαρνασσό, σε υψόμετρο 445 μέτρων, ραντάρ επιφανείας που ελέγχει όλες τις κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου σε μήκος δεκάδων χιλιομέ­τρων. Το ραντάρ λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρακολουθώντας τα πάντα με ειδικές κάμερες θερμικής απεικόνισης, και καταγράφει όλες τις κινήσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ είναι σαφώς διασυνδεδεμένο με στρατιωτικές μονάδες αμέσου επεμβάσεως του τουρκικού στρατού. 

Η περιοχή των Οινουσσών είναι επίσης σημείο όπου η Τουρκία δείχνει έντονη κινητικότητα και θα μπορούσε επίσης να γίνει αφορμή νέας ελληνοτουρκικής κρίσης. 

Από τον Ανδρέα Κούτρα-akoutras@dimokratiannews.gr 
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-11/11/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger