Αρχική » » Το Βερολίνο μίλησε: Σώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις

Το Βερολίνο μίλησε: Σώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις


Συνάντηση μιας ώρας είχε ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. 
Ανατροπή στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. 
Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και έγινε με αφορμή την εμφάνιση του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση του SPD στο Βερολίνο 

«Έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο» εκτίμησε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε το πε­ρασμένο Σάββατο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο. 

Η συνάντηση περίπου μιας ώρας ήταν ανεπίσημη και έγινε με αφορμή την εμφάνιση του Τσίπρα σε εκδή­λωση του SPD στο Βερολίνο. Στο επίμαχο ζήτημα των συντάξεων κερδίζει έδαφος το σενάριο συμβι­βασμού προκειμένου να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τις περι­κοπές που έχουν νομοθετηθεί από 1ης Ιανουαρίου. 

«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ΕΕ» εί­πε ο Σολτς στους έλληνες ανταποκρι­τές στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό. «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και φέρουμε μεγάλη ευθύνη για αυτό» πρόσθεσε ο Σολτς. «Φυσικά», κατέλη­ξε, «είχαμε μια ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις χώρες μας, για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη θετική πορεία για τους πολίτες των χωρών μας». 

Οι δηλώσεις του Σολτς αφήνουν περιθώρια εικασιών για τη στάση της Γερμανίας στο κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, στο οποίο αρχικά τηρούσε σκληρή στάση. «Οι συνθή­κες πρέπει να τηρούνται» είχε πει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (25 Αυγούστου 2018). Ωστόσο, στο Βερολίνο κανείς δεν έχει διάθεση αυτήν τη στιγμή να δυσχεράνει την Αθήνα. Ούτε ο Σολτς, το κόμμα του οποίου, το SPD, προσπαθεί να προ­σεταιριστεί τον Τσίπρα στη μάχη των ευρωεκλογών, ούτε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον στηρί­ζει ανεπιφύλακτα για να κλείσει το Ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. 

Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ. Τούτων δοθέντων, θα επιδιωχθεί πιθανότατα ένας συμβιβασμός που θα διευκο­λύνει την Αθήνα και δεν θα αφή­νει την εντύπωση ότι η Γερμανία ευθύνεται για μία ακόμα μείωση συντάξεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρο­να, όμως, ο συμβιβασμός θα πρέπει να διασφαλίζει και τη γερμανική πλευρά. 

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμ­φωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συ­ντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ταυτόχρονα όμως η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας. 

Το προηγούμενο του ΦΠΑ για τα νησιά το περασμένο καλοκαί­ρι, όταν η κυβέρνηση της Αθήνας αναγκάστηκε να βρει ισοδύναμα για να καλύψει το κενό στον προ­ϋπολογισμό από τη μη εφαρμογή του μέτρου, αποτελεί μπούσουλα και για το ζήτημα των συντάξεων, μολονότι οι εταίροι μετά τη λήξη του Μνημονίου έχουν πολύ λιγότερα εργαλεία πίεσης της Αθήνας. 

Παρ' όλα αυτά, ο συμβιβασμός θα πρέπει να έχει «έξυπνο περι­τύλιγμα», όπως είπε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την πανίσχυρη Επιτροπή Προ­ϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Εκεί τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημο­κράτες έχουν μεν την πλειοψηφία, αλλά πρόεδρος της Επιτροπής είναι βουλευτής του αντιευρωπαϊκού AfD, που δεν θα αφήσει την ευκαι­ρία να πλήξει την αποδυναμωμένη από την κρίση ηγεσίας καγκελάριο Μέρκελ και την κυβέρνησή της. 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ: Στην τελική ευθεία έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των συντάξεων και τα αντίμετρα του 2019. Την Πέμπτη, στο Euro Working Group, θα βγουν μολύβια και χαρτιά πριν από το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι και καταληκτικό για τις αποφάσεις. Άλλωστε, δύο ημέρες αρ­γότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιδι­ώκει να υπάρξει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός και όλα να τελειώσουν σε επτά ημέρες. Στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονο­μικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EWG. Η ομάδα των ευρωπαίων τεχνοκρατών πρόκει­ται να δώσει βαρύτητα σε αυτά τα στοιχεία, ιδιαίτερα μετά τα σημάδια κόπωσης που εμφάνισαν οι φορολογικές εισπράξεις του Σεπτεμβρίου. 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ 
(ΤΑ ΝΕΑ-12 ΝΟΕ 2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger