Αρχική » » Μιχάλης ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: Ο ευρωστρατός και n 0LAF

Μιχάλης ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: Ο ευρωστρατός και n 0LAF


Ήταν έως τις 5 Νοεμβρίου, όταν έληξε η θητεία του, ο πρώτος πρόε­δρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CEUMC) ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος (ή General Mike - όπως τον αποκαλούσε ο Γιούνκερ), δηλαδή ο πρώ­τος αρχηγός του ευρωστρατού. Τρία χρόνια στο τιμόνι του ευρωστρατού και όμως ουδείς στην κυ­βέρνηση ασχολήθηκε μαζί του, ούτε καν επικοινωνούσε με τον στρα­τηγό και έτσι χάθηκε μια σημαντική ευρωπαϊκή θέση για την Ελλάδα. Στη διάρκεια της τριετούς θητείας του η στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ αναβάθμισε τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ασφάλεια, είχε άμεση ανάμειξη στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας (κυρίως μετά τη σφαγή στο Bataclan) αλλά και την επίθεση των τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Επισκέφθηκε χώρες όπως το Πακιστάν («για να συναντήσεις τον αρχηγό του Στρατού του Πακιστάν, ήταν πιο εύκολο να συναντήσεις τον... Θεό», λέει) την Κίνα, την Κορέα, και πολλές άλλες, προωθώντας το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μόνο δύο φορές η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου επικοινώνησε με τον στρατηγό Κωσταράκο. Η πρώτη ήταν όταν τον επισκέφθηκε (εθιμοτυπικώς) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η δεύτερη όταν οι Τούρκοι συνέλαβαν ως ομήρους στον Έβρο τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Τη δεύτερη φορά που ζήτησαν την βοήθειά του τον είχαν απόλυτη ανάγκη. Και όμως ο στρατηγός Κωσταράκος βοήθησε όπως αποδείχθηκε (κι ας μην του αναγνωρίστηκε) στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και τούτο γιατί μιλούσε και πίεζε τους Τούρκους ως Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χορηγεί κονδύλια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. 

Εκείνο όμως που εξαγρίωσε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο του στρατηγού, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του στον ευρωστρατό: «Πού πήγαν τα λεφτά; Χάθηκαν;» ρωτούσε ο στρατηγός σχετικά με τον σάλο που έχει ξεσπάσει και τα αρνητικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου και σε άλλα hot spots προσφύγων και μεταναστών, παρότι η ΕΕ έχει διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ. 

«Η χώρα αποτυγχάνει και διασύρεται για μια ακόμα φορά. Πλήθος ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν εικόνες από τη ζοφερή κα­τάσταση στις δομές φιλοξενίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εικόνες οι οποίες τραυματίζουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας» τόνιζε χαρα­κτηριστικά ο στρατηγός Κωσταράκος. «Δεν θα πρέπει οι κυβερνητι­κοί υπεύθυνοι για την οικονομία και τη μετανάστευση να δώσουν λο­γαριασμό;» ερωτά μεταξύ άλλων ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος αναφέρει: «Εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαι­ολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, πότε δαπανήθηκε, για να καλύψει ποια συγκεκριμένη και αιτιολογημένη ανάγκη, ποιος το πήρε και τι επιτεύχθηκε». 

Αυτή ήταν και η αφορμή για να αρχίσει η OLAF έρευνα στην Ελλάδα για τα κονδύλια που χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο στρατηγός από τη θέση του αρχηγού (ή προέδρου) του ευρωστρατού επέκρινε στρα­τιωτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο ΓΕΕΘΑ. Για παράδειγμα με ένα μακροσκελές κείμενό του στο Facebook, επέκρινε σφόδρα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη -ο οποίος τον διαδέ­χθηκε στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων- αλλά και τον αρχηγό του ΓΕΝ αντιναύαρχο Νίκο Τσούνη, στους οποίους καταλογίζει ότι διέταξαν τον επαναπατρισμό ελλήνων στρατιωτικών που ήταν αποσπασμένοι στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. Ο στρατηγός Κωσταρά­κος αναφέρει ότι η εμμονή του ναυάρχου Αποστολάκη και του αντι­ναυάρχου Τσούνη εναντίον του επί της ουσίας εκπορεύεται από τον Πάνο Καμμένο. Έτσι άρχισε η αντιπαράθεσή του με τη στρατιωτι­κή και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, με τον υπουρ­γό Άμυνας να δηλώνει με οργή: «Στο προσωπικό στο οποίο αναφέρεται ο στρατηγός Κωσταράκος, για το οποίο δήθεν ενδιαφέρεται, δεν περιλαμβάνονται ο μάγειρας και τα υπόλοιπα μέλη της αποστο­λής του στις Βρυξέλλες». 

Και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με τη συμφωνία των Πρεσπών: «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Η συμφωνία των Πρεσπών φαί­νεται ότι τελικά θα περάσει στα Σκόπια και η σωτηρία, ο "από μηχα­νής θεός" στον οποίον κάποιοι απέβλεπαν, δεν θα έρθει τελικά από τον Βορρά. Οι ντόπιοι ακροβάτες θα βρεθούν αναπόφευκτα προ των ευθυνών τους. Ο ελληνικός λαός και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα συνεχί­ζει να "βράζει" για αυτήν την υπόθεση Εθνικής "μειοδοσίας"» είχε πει. Το βασικό παράπονο όμως του στρατηγού Κωσταράκου δεν ήταν η αντιπαράθεσή του με τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά επειδή ζήτησε με τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημο­κρατίας (όπως έκανε στην αρχή της θητείας του) για να του παραδώσει τα πεπραγμένα του: «Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου διαμήνυσε πως δεν ήθελε να με δεχτεί» αναφέρει ο στρατηγός. 

Στις Βρυξέλλες πάντως, όταν βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυ­ριάκος Μητσοτάκης φρόντισε και συναντήθηκε μαζί του, μα­ζί με τον Βασίλη Κικίλια. Αυτή ακριβώς η συνάντηση πυροδό­τησε τις φήμες ότι ο στρατηγός Κωσταράκος θα περιληφθεί στο Επι­κράτειας της ΝΔ. Ορισμένοι προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, λέ­γοντας ότι πιθανόν να είναι και επόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ίδιος λέ­ει ότι δεν του έγινε καμία πολιτική πρόταση. 

Είπε: 

Σε αυτή τη χώρα ο Στρατός δεν γκρεμίζει τα σπίτια κανενός! (ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ) 

Είπαν γι' αυτόν: 

Είναι προς τιμήν σου, που μπήκες επικεφαλής αυτής της εκστρατείας αποδεχόμενος τη μεγαλύτερη μείωση μισθού (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2013)

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ
(ΤΑ ΝΕΑ-17-18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger