Αρχική » » ΓΙΑΤΙ «ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ» ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΓΙΑΤΙ «ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ» ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
Μετά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης αναφέρθηκε σε σύγκρουση στο Αιγαίο, συνδέοντας το μάλιστα με την μη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή Κάτι ξέρουν, κάτι άκουσαν ή απλώς μια λεκτική αστοχία Παρά την πολεμική ρητορική Καμμένου, η παραίτηση Σγουρίδη δεν έγινε δεκτή Για απόπειρα πολιτικού εκβιασμού μιλούν διπλωματικές πηγές εκφράζοντας έντονη ανησυχία.
Μείζονα κυβερνητική κρίση στο συγκυβερνών κόμμα των Ανεξάρτη­των Ελλήνων προκάλεσε το Σκοπιανό, όταν ο αντιπρόεδρος του κόμ­ματος του Πάνου Καμμένου εκτίμησε ότι απρόβλεπτα γεγονότα όπως ένα θερμό επεισόδιο, μπορεί να μη φέρουν ποτέ προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ. χωρίς βουλευτική έδρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγες ημέρες μετά τη δημόσια δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η ελληνοσκοπιανή συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, γύρω στις 15 Ιανου­αρίου του 2019, ο κ Σγουρίδης ρωτήθηκε πότε θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝ.ΕΛ εξήγησε ότι η κατάθεση της Συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία» στη Βουλή «είναι deadline για τη συνεργασία των ΑΝ.ΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλύοντας την άποψή του για το Σκοπιανό, ο κ. Σγου­ρίδης επανέλαβε τη στερεότυπη δήλωση του προέδρου Πάνου Καμμένου ότι με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή ο πρόεδρος και τα άλλα στελέχη ή βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυ­λάκια θα παραιτηθούν αμέσως από πδ κυβερνητικές θέσεις τους. Ωστόσο, ο κ. Σγουρίδης, ένα πολιτικό πρόσωπο που θεωρείται απολύτως ευθυγραμμισμένο με τον κ. Καμμένο, τις απόψεις του οποίου απηχεί μέχρι κεραίας, επισήμανε ότι «υπάρχουν συμφωνίες που πολλές φορές τα κράτη για τον α! ή τον β' λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν».

Επιχειρηματολογώντας ότι η συμφωνία για μετονομασία της FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Σγουρίδης συμπλήρωσε: «Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα τα οποία να είναι απρόβλεπτα και να μην επιτρέψουν στη συμφωνία να φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αν διαβάσετε Πολιτική Ιστορία, παγκόσμια και ελληνική, θα δείτε ότι πολλά πράγματα συμφωνήθηκαν και δεν τηρήθηκαν ποτέ».

Στην ερώτηση ποια είναι τα απρόβλεπτα γεγονότα και τι θα μπορούσε να συμβεί με αποτέλεσμα να μην εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Σγουρίδης απάντησε Ξεκάθαρα: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι, αλλά όλα μπορούν να συμβούν».

Όλως συμπτωματικώς, πιθανό μπλοκάρισμα της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας λόγω του «απρόβλεπτου γεγονότος» μιας ελληνοτουρκικής κρίσης θα εξυπηρετούσε την πολιτι­κή στόχευση του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ.

Επιπλέον, η «τορπίλη Σγουρίδη» για θερμό επεισόδιο που θα διέλυε τη Συμφωνία των Πρεσπών έμοιαζε να πλήτ­τει το οικοδόμημα που έχτιζαν το τελευταίο 15ήμερο με τις ιαχές τους ο Καμμένος και ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μόλις προσφάτως, επισκεπτόμενος τη Λέρο και την Κύπρο, καταδίκασε τις φραστικές προκλήσεις των Τούρκων και προειδοποίησε: «Ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!», ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διεμήνυε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ισοπεδώσουν τη βρα­χονησίδα στην οποία θα επιχειρήσουν απόβαση τουρκικές δυνάμεις.

«Θεωρίες φαντασίας»

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Καμμένου και του ναυάρχου Αποστολάκη φαίνονταν σαν πολεμικές ρητορικές εξάρσεις που έμοιαζαν σχεδόν να επιβεβαιώνουν την «προ­φητεία» του αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ ότι ένα θερμό επει­σόδιο θα μπορούσε να κουρελιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επτά ώρες μετά τις δηλώσεις Σγουρίδη ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε περίπου φαντασιόπληκτο τον στενό συνεργάτη του. «Θεωρίες φαντασίας περί δήθεν θερμών επεισοδίων (sic), ούτε βάση έχουν ούτε εξυπηρετούν την Ελλάδα», έγραψε ανορθόγραφα στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αδειάζοντας με εύσχημο τρόπο τον αντιπρόεδρο του κόμματός του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο εκφράστηκε έντονη δυσφορία για την «πρόγνωση» Σγουρίδη ότι μια πολεμική κρίση θα ακύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι ο κ. Καμμένος αναγκάστηκε σε τακτική αναδίπλωση. Αντιλαμβανόμενος ότι δημιουργεί πρόβλημα στον αρ­χηγό του, ο κ, Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτηση του από αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., όμως ο κ. Καμμένος αρνήθηκε να την κάνει αποδεκτή.

«Η παραίτηση Σγουρίδη έπρεπε να γίνει άμεσα δεκτή. Στα εθνικά θέματα δεν γίνονται ανεκτές ανοησίες, ρηχότητες και επιπολαιότητες. Αλλά εάν είχε γίνει δεκτή, πώς θα δικαιολογούσε η κυβέρνηση την παραμονή του υπουργού Άμυνας στη θέση του; Δύο μέτρα, δύο σταθμά;» σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μεγάλο πλήγ­μα στην κυβέρνηση, αφού οι δηλώσεις Σγουρίδη το­ποθετήθηκαν πολιτικά σαν να προστίθενται στις προ­ειδοποιήσεις Καμμένου και εξέθεσαν στην κοινή γνώμη το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. ότι συμπεριφέρεται σαν να επενδύει σε μια απευκταία κρίση με την Τουρκία για να επιτευχθεί μπλοκάρισμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων στον χώρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκαναν λόγο για απόπειρα πολιτικού εκβιασμού με αφορμή το Σκοπιανό που θα μπορούσε να επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά.

Εάν στην εξίσωση προστεθεί και ο παράγοντας Τουρκία, ιδίως μετά τη συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγιπ Ερντογάν για απόσυρση των Αμερικανών από εδάφη της Συρίας με παράλληλη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη συρο-τουρκική μεθόριο, αντιλαμβάνεται κανείς τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την Ελλάδα. Και επειδή οι Αμερικανοί -κατά την άποψη Τραμπ- δεν θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν κορόιδα που αναλαμβάνουν την ασφάλεια άλλων, είναι προφανής η ανησυχία ότι σε ένα διπλωματικό παίγνιο διαρκών ανα­τροπών κάποιος που θεωρεί ότι παίζει «πάρ' τα όλα» κινδυνεύει να μείνει με τον μουντζούρη, πολύ περισσό­τερο εάν η περιφερειακή κατάσταση οδηγηθεί σε πε­ραιτέρω αποσταθεροποίηση.

του Μάκη Πολλάτου-pollatos@protothema.gr
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-30/12/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger