Αρχική » » H ελληνική γλώσσα χτυπά την πόρτα των ρωσικών σχολείων

H ελληνική γλώσσα χτυπά την πόρτα των ρωσικών σχολείων


ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ.
■ «Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει εν­διαφέρον από Έλληνες καθηγητές να διδάξουν ελληνι­κά στη Ρωσία» τονίζει ο Νίκος Κωτίδης, δάσκαλος ελληνικής γλώσσας στην πόλη Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας. 

Σε εξέλιξη προσπάθειες για εκμάθηση ελληνι­κών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την επι­κράτεια. Ιδιαίτερα γόνι­μο το έδαφος, αφού οι Ρώσοι τα αγαπούν περισσότερο ακόμα και από τα αγγλικά. 

Διεργασίες προκειμένου να δι­δάσκεται η ελληνική γλώσσα σε όλα τα σχολεία της αχανούς ρωσικής επικράτειας είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ομοσπον­δίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και των αρμόδιων κρατικών υπηρε­σιών της χώρας. Αυτό ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Νίκος Κωτίδης, απεσταλμένος από το ελληνικό υπουρ­γείο Παιδείας δάσκαλος ελληνικής γλώσσας στην πόλη Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας. Μάλιστα, ο ίδιος ση­μείωσε ότι το έδαφος είναι ιδιαίτερα γόνιμο για μια τέτοια εξέλιξη, αφού οι Ρώσοι αγαπούν την ελληνική γλώσσα και ενδιαφέρονται για την εκμάθησή της περισσότερο ακόμα και από τα αγ­γλικά. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, το οποίο απαι­τεί υποδομές και πολύ μεγάλο αριθμό δασκάλων. Είναι αδύνατο να βρεθούν τόσοι δάσκαλοι στην Ελλάδα που να ενδιαφέρονται να διδάξουν ελληνικά στη Ρωσία, ωστόσο, κατά τον κ. Κωτίδη, υπάρχει λύση σε περίπτωση που ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση: Δάσκαλοι ελληνικών μπορεί να γίνουν οι από­φοιτοι των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσ­σας και Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Κράσνονταρ και του Γκελεντζίκ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωτίδη, σήμερα υποχρεωτικά η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 13 εννεατάξια σχολεία στην περιοχή του Κράσνονταρ της Νό­τιας Ρωσίας, όπου είναι έντονο το ελ­ληνικό στοιχείο, Τα συγκεκριμένα σχο­λεία βρίσκονται στην Ανάπα, στο Νο­βοροσίσκ, στο Γκελεντζίκ, στο Σότσι, στην Κράσναγια Πολιάνα, την Εσσε- ντική και τη Σταυρούπολη. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται δύο δίωρα την εβδομάδα στις αντίστοιχες με την Ελ­λάδα τάξεις της Ε’ και ΣΤ' Δημοτικού και της Α', Β’ και Γ' Γυμνασίου. Η διδασκαλία γίνεται από αποσπασμένους από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δασκάλους. Κάποιοι διδάσκουν στους μαθητές και Ελληνική Ιστορία Επίσης, στη Νότια Ρωσία η Ελληνική διδάσκεται σε ενήλικες από τις ελληνικές κοινότητες, ενώ είναι προαιρετική η εκμάθησή της και σε άλλα σχολεία της περιοχής. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και από Ρώ­σους μαθητές, καθώς και από ενήλικες, για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, επειδή έχουν δουλειές στην Ελλάδα ή διότι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους» σημειώνει ο κ. Κωτίδης. 

Κατά τον ίδιο, για να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στη Ρωσία, τεράστια προσπάθεια έκανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Γκάμλετ Σαλάχοφ, ενώ βοήθησαν ο διευθύνων σύμ­βουλος της Περιφέρειας ΣΑΕ Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας Κυριάκος Ιορδανίδης, ο συντονιστής του Προγράμματος Αδελφοποίησης Ελληνικών και Ρωσικών Σχολείων Γιάννης Καρυπίδης, και οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Δημήτρης Συριανίδης και Γιάννης Καζταρίδης. 

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κωτίδης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες δασκάλους να διδάξουν ελληνικά στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να αδειάσουν από Έλληνες δασκάλους τα σχολεία, αφού ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα των αποσπάσεων των υπαρχόντων, χωρίς να υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα μεταβούν στη Ρωσία άλλοι στη θέση τους. «Το καλοκαίρι το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, αφού θα μεί­νει μόνο ένας δάσκαλος. Ήδη στο Σότσι υπάρχει κενό. Δυστυχώς, τα κίνη­τρα δεν επαρκούν για να διδάξει κά­ποιος Έλληνας δάσκαλος στη Ρωσία. Τα επιμίσθια είναι μικρά, ενώ οι απο­σπάσεις διαρκούν μόνο τρία χρόνια. Πιστεύω ότι θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν το πρόγραμμα των αποσπάσεων ήταν πενταετές» αναφέρει ο κ. Κωτίδης. 

(ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-09/12/2018) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger