Αρχική » » Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους τουρίστες το 2019

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους τουρίστες το 2019



Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ "ΧΑΜΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ''.

Μπορεί τα τελευταία χρό­νια να έχουν γίνει δε­κάδες τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με χάρτη της εταιρείας ανά­λυσης κινδύνου International SOS and Control Risks είναι σχετικά ασφαλής τουριστικός προορισμός. Τουλάχιστον πολύ περισσό­τερο οπό την Αφρική και την Ασία, όπου βρίσκονται οι πε­ρισσότερες χώρες που είναι επικίνδυνες για τους τουρί­στες.

Στο χάρτη οι χώρες διαχω­ρίζονται χρωματικά σε τέσσερις κατηγορίες επικινδυνότητας: πολύ υψηλή, υψηλή, μεσαία και χαμηλή.

Αξιοποιώντας και αυτή την ανάλυση οι αρμόδιες υπηρεσίες ίου βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπο­λιτείας (FCO) συμβουλεύουν τους Βρετανούς πολίτες να εί­ναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν επισκέπτονται συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες περιλαμ­βάνονται και ιδιαίτερα δημο­φιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Αίγυπτος: πολύ υψηλός κίνδυνος

Το FCO προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο στη βόρεια περιοχή της χερσονήσου του Σινά, λόγω της σημαντικής αύ­ξησης της εγκληματικής δρα­στηριότητας και των συνεχι­ζόμενων τρομοκρατικών επι­θέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν πρόκαλέσει πολλά θύματα, ενώ καλεί να αποφεύγονται τα αεροπο­ρικά ταξίδια -εκτός από τα απο­λύτως αναγκαία- από και προς το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά θάλασσα (ειδικά μετά τη συντριβή τον Οκτώβριο του 2015 πτήσης προς την Αγία Πετρούπολη).

Συρία πολύ υψηλός κίνδυνος

Ειδική μνεία στη Συρία, που εξακολουθεί να σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο με τους πάνω από 470.000 νε­κρούς και τα εκατομμύρια των προσφύγων προφανώς δεν χρειαζόταν, αλλά το FC0 επι­σημαίνει οε όσους θα αποτολ­μούσαν ένα ταξίδι εκεί ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρε­τικά επικίνδυνη με υψηλά επί­πεδα βίας, που περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις με βαρέα όπλα, πυροβολικό, άρ­ματα μάχης και αεροσκάφη και επιθέσεις με χημικά.

Μάλι: πολύ υψηλός κίνδυνος

Το Μάλι στη δυτική Αφρική παραμένει σε κατάσταση έκτα­κτης ανάγκης από τον Νοέμ­βριο του 2015 λόγω της δρά­σης ισλαμιστών εξτρεμιστών και σύμφωνα με το FC0 τρο­μοκράτες είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν τις τυφλές επι­θέσεις σε πολυσύχναστα ση­μεία που επισκέπτονται τουρίστες-ακόμη και στην πρωτεύου­σα Μπαμακό.

Μετά την στρατιωτική παρέμβαση Γαλλίας και Αφρικα­νικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2013 στο Μάλι ο κίνδυνος επιθέσεων αντιποίνων κατά δυτικών συμφερόντων, ή απα­γωγών δυτικών πολιτών πα­ραμένει πολύ υψηλός, ενώ πρόσφατα έγιναν βομβιστικές επιθέσεις στο Γκάο, το Κιντάλ και το Τιμπουκτού.

Λιβύη: πολύ υψηλός κίνδυνος

Το FC0 προειδοποιεί να απο­φεύγονται τα ταξίδια στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την πτώση του Καντάφι, ενώ δραστηριοποι­ούνται παρακλάδια του “Ισλαμικού Κράτους" και της Αλ Κάιντα.

«Τρομοκράτες είναι πολύ πι­θανό να συνεχίσουν τα χτυ­πήματα στη Λιβύη. Στις 2 Μαΐου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και πολλά ακόμη τραυματίστηκαν μετά από επί­θεση στα γραφεία της Κεντρι­κής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη, ενώ στις 10 Σεπτεμ­βρίου μια τρομοκρατική επίθεση στην Εθνική Επιχείρηση Πε­τρελαίου στην ίδια πόλη προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώ­πων και τον τραυματισμό πολ­λών ακόμη», υπενθυμίζει.

Χώρες υψηλού κινδύνου

Υπάρχουν όμως και χώρες που αν και το επίπεδο απειλής δεν είναι το ύψιστο, παραμένει όμως υψηλό, χώρες όπου είναι συχνές οι βίαιες διαδηλώσεις, αυξημένη η εγκληματικότητα και η δράση τρομοκρατικών πυρήνων, όπου παρατηρούνται συχνά κρούσματα σεχταριστικής ή ρατσιστικής βίας με πε­ριοχές που δεν μπορούν να επισκεφθούν αλλοδαποί.

Τουρκία: υψηλός κίνδυνος (και μέτριος σε κάποιες περιοχές)

Το FC0 επισημαίνει τους κιν­δύνους στην Τουρκία από την ασταθή πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα σε γειτονικά κράτη, εξ' ου και καλεί τους Βρετανούς πολίτες να απο­φεύγουν τις επισκέψεις κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Υπο­γραμμίζει ακόμη ότι «οι πε­ρισσότερες τρομοκρατικές επι­θέσεις έγιναν στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώ­ρας, αλλά και στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι επι­θέσεις είναι πιθανότερο να έχουν στόχο το τουρκικό κρά­τος, αμάχους και διαδηλώσεις. Αλλά είναι πιθανό κάποιες επι­θέσεις να στοχοποιήσουν και δυτικά συμφέροντα και του­ρίστες από δυτικές χώρες, ει­δικά στις μεγαλουπόλεις».

Μεξικό - υψηλός κίνδυνος

Αν και το FC0 επισημαίνει ότι ορισμένες περιοχές στο Μεξικό δεν κινδυνεύουν από τη βία, προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και εστιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές... Ξεσπάσματα βίας με πολιτικά κίνητρα μπορεί να συμβούν σ' ολόκληρη τη χώρα, με πρό­σφατη αύξηση στις πολιτείες του Γκερέρο και της Πόλης του Μεξικό».

Τυνησία: υψηλός/μέτριος κίνδυνος

Αν και το Φόριν Όφις έχει άρει την ταξιδιωτική απαγό­ρευση στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της Τυνησίας, κυρίως τους παρα­θαλάσσιους, υπάρχουν περιο­χές που το FC0 συμβουλεύει να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς παραμένει υψηλός ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυ­πημάτων. «Μετά την τρομο­κρατική επίθεση στο Sousse τον Ιούνιο του 2015 κατά του­ριστών η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις τυ­νησιακές Αρχές... Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τα μέτρα ασφά­λειας σε μεγάλες πόλεις και τουριστικά θέρετρα. Αλλά τρο­μοκράτες είναι πολύ πιθανό να κάνουν επιθέσεις...», σημει­ώνεται στην ταξιδιωτική οδη­γία.

Οι ασφαλέστερες χώρες για ταξίδια

Η Ελλάδα μαζί με τις περισ­σότερες χώρες της Ευρώπης κρίνονται “χαμηλού ρίσκου", αλλά η χαμηλότερη κατηγορία είναι εκείνη που η απειλή θεωρείται "ασήμαντη", με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, ασή­μαντη πολιτική βία, ταραχές, αποτελεσματικές δυνάμεις ασφαλείας, καλές υποδομές, υπηρεσίες μεταφορών, σπάνιες απεργίες κτλ. Και σ' αυτή την κατηγορία μόνον έξι χώρες εντάσσονται: Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ελβετία και Σλοβενία.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ-01/1/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger