Αρχική » » ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο «ΘΡΙΑΜΒΟΣ» ΕΦΥΓΕ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΝΑΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ο «ΘΡΙΑΜΒΟΣ» ΕΦΥΓΕ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΕΙΝΑΝ


Ο ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΟΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ TON ESM ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΩΣ (ΤΥΧΑΙΟ;) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 
Στην πραγματική οικονομία ο δανεισμός είναι με διψήφια επιτόκια και η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει τις αδιάφορες χαμηλού τζίρου συνεδριάσεις. 

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την «επιτυχία» της πρώ­της μεταμνημονιακής έκδοσης ομολόγου άφησαν αδιάφορη την πραγματική οικονομία, που εξακολουθεί να δανείζε­ται με διψήφια επιτόκια και τη χρηματιστηριακή αγορά, που συνέχισε τις αδιάφορες χαμηλού τζίρου συνεδρι­άσεις, αναζητώντας κατεύθυνση. 

Μία μέρα μετά τον θρίαμβο του 5ετούς δανεισμού με επιτόκιο 7πλάσιο του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, που απλώς ήρθε να επι­βεβαιώσει τα αντίστοιχου περιεχομένου μηνύματα που εξέπεμψε χθες το ΙΟBE. 

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτρο­πή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019 στις 99,6 μονάδες, δηλαδή 1,3 μονάδα χαμηλότερα σε σχέ­ση με τον Δεκέμβριο του 2018. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών. 

Ενώ τα μηνύματα από τη δευτερογενή αγορά των ομολόγων είναι αισιόδοξα και δεί­χνουν προσδοκίες επιστροφής σε μια κάποια κανονικότητα, η προσοχή των αγορών είναι πλέον στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση συγκεντρώ­νει τα αποθεματικά των δημόσιων και κρατικών φορέων, γιατί θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εγγυηθεί και να χρηματοδοτήσει τον νέο φορέα SPV ή APS που θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων τους, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν πάλι την οικονομία. 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Για τις διοικήσεις των τραπεζών το 5ετές κρατικό ομόλογο λειτουργεί ως πυξίδα για το δικό τους ταξίδι στις αγορές ομολόγων. Σε αντίθεση με το Δημόσιο, οι εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων τους μεμονωμένα ανά πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τις πληρο­φορίες, δύο από τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας ετοιμάζονται άμεσα για έκδοση ομολόγων (καλυμμένων), ενώ δεν θα αργήσουν να εκδηλω­θούν ανάλογες προθέσεις και από τις υπόλοιπες. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, έσπευσε να υπενθυμίσει εμφατικά ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης περνούν από τον ESM απευθείας στις δικαιούχες χώρες και έφερε ως (τυχαίο;) παράδειγμα την Ελλάδα η οποία εξοικο­νομεί τόκους ύψους 7% του ΑΕΠ, από τη φθηνή χρηματοδότηση του ESM. 

«Από το 2011, τα ταμεία διάσωσης της Ε.Ε. έχουν εκταμιεύσει 295 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Κύπρο. Σήμερα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν μεγάλη ανάπτυ­ξη και ταχέως μειούμενα ποσοστά ανεργίας και μπορούν εύκολα να αναχρηματοδοτηθούν και πάλι στην αγορά. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Να σημειωθεί ότι με όρους κεντρικής διοί­κησης το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 356,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 253 δισ. προέρχονται από τα δάνεια του ESM, του EFSF και μερικά διακρατικά. Το ελληνικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη δεν έχει ούτε στο ελάχιστο μειωθεί, αντιθέτως... αυξήθηκε. Στην αγορά ομολόγων τα επιτόκια έπεσαν. Αυτοί που αγόρασαν προχθές το νέο 5ετές ομόλογο στο 99,3% της ονομαστικής του αξίας το είδαν χθες να ανεβαίνει στο 100,3 και με τον τρόπο αυτό επιβραβεύθηκαν με λογιστικά κέρδη της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη έκδοση ενός ακόμη 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου μέχρι τον Απρίλιο, για να αποδείξουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα και παρεμπιπτόντως να αντικαταστήσουν το ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά. Το 4ετές ομόλογο λήξεως 30 Ιανουάριου 2023 προσφέρει απόδοση 2,932% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουάριου 2028 καταγράφει απόδοση 3,926%. 

Στο βιβλίο προσφορών της προχθεσινής έκδοσης εγγράφηκαν 292 επενδυτές. Από αυ­τούς, το 67,3% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 19% τράπεζες, το 11% hedge funds και το 2,3% ασφαλισπκά/συνταξιοδοτικά ταμεία. Η συμμε­τοχή των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, που εισέπραξαν και το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής των 31,3 εκατ. ευρώ ως «προμήθεια», ήταν καθοριστική. Οι περισσότερες συμμετεί­χαν μέσω θυγατρικών τους εταιρειών από τη Βρετανία (42% των προσφορών). Το 13% των εγγεγραμμένων επενδυτών είχε έδρα τη Γερμανία και την Αυστρία, το 11% την Ιταλία, το 10,5% την Ελλάδα, το 8,5% τις ΗΠΑ, το 6% τη Γαλλία, το 4,5% σκανδιναβικές χώρες, το 4% εδρεύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και το υπόλοιπο 0,5% σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με ακριβούς όρους και μικρά μόνο ποσά, μη μπορώντας να εκδώσει ομό­λογο μεγάλης διάρκειας, που αποτελεί ορόσημο για τις αγορές. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα απαιτούν υψηλά επιτόκια, αλλιώς προτιμούν να απέχουν. 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ 
(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-31/01/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger