του Κυριάκου Βελόπουλου*
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες και έχουν, πάντα, το εθνικό συμφέρον από πίσω. Εν προκειμένω, έχουν τους αγωγούς Ενέργειας και τα τεράστια ποσά και οφέλη που μπορεί να αποκομίσει h κάθε χώρα. θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τα γεωστρατηγικά παιγνίδια που παίζονται και ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απομόνωσης και εν τέλει της πλήρους αποδυνάμωσης της Τουρκίας.
Το ζήτημα της Συρίας δεν λύνεται, διότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με τις χώρες-δορυφόρους τους, είναι αντικρουόμενα. Αν μπορούσαμε να το πούμε με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν... East-Med. Ο γνωστός σε όλους αγωγός που εμπλέκει και την Ελλάδα, αλλά αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία της. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και στην Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ένας αγωγός που συμφέρει απόλυτα την Ελλάδα και τη βάζει στο κέντρο των εξελίξεων. Την καθιστά ενεργειακό παίκτη πανευρωπαϊκού επιπέδου, με όλα τα οφέλη που θα τη συνοδεύουν. Η σημασία του αγωγού αυτού είναι πως, εκτός από ελληνική αναβάθμιση, απομονώνει ενεργειακά την Τουρκία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία του.
Εδώ είναι που η Τουρκία έχει ως προσωρινό σύμμαχο τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη δημιουργία του East-Med (επί του παρόντος), καθώς γνωρίζει πως θα είναι εκτός κερδών. Εκτός διότι οι αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες θα είναι μέσα και δεν επιτρέπουν σε Ρώσους επενδυτές είσοδο στον αγωγό. Είναι σαφές και λογικό βέβαια, πως αν άνοιγαν το παιχνίδι ώστε και οι ρωσικές εταιρείες, με προεξάρχουσα την Gazprom, να έχουν δυνατότητα εισόδου, τότε ουδεμία αντίρρηση θα είχαν στο Κρεμλίνο. Με τα τωρινά δεδομένα, οι Ρώσοι επιθυμούν έναν αγωγό που θα περνούσε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και μέσω Τουρκίας θα ανέβαινε στη Βουλγαρία και από εκεί προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα.
Έχουμε δύο, de facto, στρατόπεδα. Ισραήλ - Κύπρος, με κάλυψη των ΗΠΑ, και Τουρκία - Ρωσία με σύμμαχο το Κατάρ. Αυτό είναι το κομβικό σημείο, το οποίο δημιουργεί και κίνδυνο για την Κύπρο μας. Ήδη φαίνεται η επιθετικότητα των Τούρκων στην περιοχή, λόγω της ψευδαίσθησης παντοδυναμίας που αισθάνονται. Το σενάριο προβοκάτσιας-θερμού επεισοδίου είναι εξαιρετικά πιθανό, καθώς διακυβεύεται το μέλλον, όχι πια του Ερντογάν, αλλά της ίδιας της Τουρκίας.
Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο Ερντογάν είναι να απομονωθεί ενεργειακά. Να πάψει να είναι κόμβος και στη θέση του να αναδειχθεί η Ελλάδα μας. Αυτό πρέπει να γίνει με άμεση κινητοποίηση όλων των ελληνικών δυνάμεων προς τη δημιουργία του αγωγού. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να μπορέσει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της. Με τον East-Med και πετυχαίνει οικονομικά κέρδη και την εδαφική της ακεραιότητα προστατεύει και, κυρίως, αποδυναμώνει πλήρως την Τουρκία στο σημείο της οικονομικής εξόντωσης. Όλα αυτά, δε, χωρίς πόλεμο!
Η Ελληνική Λύση, όπως έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές, πιστεύει στο εθνικό-ελληνικό συμφέρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον της χώρας είναι, πάση θυσία, η δημιουργία του East-Med. Χωρίς ιδεολογικά κωλύματα και αυταπάτες, η ελληνική πλευρά πρέπει πάση θυσία να κινηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με μεσολάβηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ώστε και η Gazprom να εισέλθει στο παιγνίδι και, φυσικά, με διερεύνηση όσων άλλων κρατών επιθυμούν τη δημιουργία του.
Ως βουλευτής ήδη από το 2008 τόνιζα από τα κοινοβουλευτικά έδρανα πως ο East-Med είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Για την εθνική της ασφάλεια, την εδαφική της κυριαρχία, την οικονομική της ανάπτυξη και την ενεργειακή της αυτάρκεια.
* Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-22/04/2017)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.