Mε ψαλιδισμένη την διαφορά κατά το ήμισυ συνεχίζει να προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB. Η έρευνα διεξήχθη μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε στρωματοποιημένο δείγμα.
Μέσα σε έξι μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μείωσε την διαφορά από το 8% στο... 4,1% αλλά το κυβερνών κόμμα έχει ακόμα το προβάδισμα παρά τα σκληρά μέτρα και το μνημόνιο.
Η βουλή γίνεται εξακομματική. Εκτός μένουν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Καθώς η έρευνα διεξήχθη από 25/11 έως 3/12, ήτοι τις πρώτες ημέρες ζωής του νεοσύστατου φορέα και παρά την έντονη προβολή του, δεν καταφέρνει να περάσει το κατώφλι του 3%. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια του να εμφανίσει εικόνα διάσπασης στη ΝΔ απέτυχε παταγωδώς
Εντύπωση προκαλούν και τα χαμηλά ποσοστά του ΛΑΟΣ. Οι «φίλοι του μνημονίου» (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, ΔΗΜΑΡ) πληρώνουν ακριβά και γρηγορότερα από το ΠΑΣΟΚ την επιλογή τους, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη Βουλή παρά τη διάσπαση του, αλλά και το γεγονός ότι οι Οικολόγοι περνούν το όριο του 3%. Σταθερά πάνω από 8% το ΚΚΕ που φαίνεται ότι ανταμείβεται για τη συνέπεια του.
Σε υψηλά ποσοστά η αδιευκρίνιστη ψήφος που φτάνει το 23,3%.
Συγκεκριμένα: ΠΑΣΟΚ 26,7% ΝΔ 22,6% ΚΚΕ 8,4% ΛΑΟΣ 4,3% ΣΥΡΙΖΑ 3,3 Οικολόγοι 3,2%, ΔΗΣΥ 2.8 ΔΗΜ.ΑΡ. 2,1.
Αυξημένη εμφανίζεται και η συσπείρωση της ΝΔ σε σχέση με εκείνη του ΠΑΣΟΚ
Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι οι πολίτες δηλώνουν ότι βρίσκονται στα όρια τους: Η πλειονότητα των πολιτών 8 στους 10 δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν άλλες θυσίες προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και το 72% υποστηρίζει πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση.
Όλοι δηλαδή, εκτός του πυρήνα του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Τα κυριότερα στοιχεία:
Κλίμα απόλυτης απαισιοδοξίας, με 3 στους 4 (74,2%) να δηλώνει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση σήμερα είναι “κακή” έναντι μόλις του3,7% που απάντησε ότι είναι “καλή” (το 21,8% απάντησε “μέτρια”).
Όλα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανεργία με 75% σημειώνει ιστορικό ρεκόρ στις αναφορές των σημαντικότερων προβλημάτων, ενώ το 79,7% δηλώνει ευθέως ότι δεν μπορεί να αντέξειπεραιτέρω μέτρα. Με τη γενική αίσθηση άλλωστε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τηρήσει καν τους όρους του μνημονίου (51,1%) η μεγάλη πλειοψηφία του 76,5% πιστεύει ότι, έτσι ή αλλιώς, οι όροι αυτοί δεν οδηγούν πουθενά και δεν θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Με αυτά τα δεδομένα, το 88,8% ομολογεί ότι η κρίση εξελίσσεται χειρότερα απ’ ότι περίμεναν (69,6%) ή όσο άσχημα περίμεναν (19,2%), σε αντιστοιχία βέβαια και με την αναμενόμενη απόδοση της κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίζεται από το 80,3% χειρότερη απ’ ότι περίμεναν (70,5%) ή όσο κακή περίμεναν (9,8%).
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον το πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ και επιζητούν κατά 66,6% όρους ανάπτυξης (37,4%) ή γενικότερα επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου (29,2%), έναντι του 10,5% που αναφέρει τη “συναίνεση” ως λύση του σημερινού προβλήματος της χώρας.
M.O.
(ΠΗΓΗ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.