Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Νέα αλλαγή πορείας σε όλα τα επίπεδα. Επισκεπτόμενος το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε τα σχέδιά του να γίνει η Ελλάδα «Δανία του Νότου», ευχόμενος να εξελιχθεί αυτή τη φορά σε… Φινλανδία του Νότου.
Και ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την χθεσινή παρουσίαση του υπ’ αριθμόν άγνωστο τι Μνημονίου, ανακοίνωσε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει εκείνη την «αποφράδα Παρασκευή» η τρόικα, αλλά 15 δις ευρώ, που μάλιστα ως στόχος μετατίθεται από το 2012 στο 2013.
Κατά τα λοιπά παραμένει ως στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% το 2011, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έχουν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, με μια προκαταρκτική συζήτηση στις 11 Μαρτίου. Και με τον πρωθυπουργό να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους από γερμανικό έδαφος ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογουμένους, αλλά θα ξεπληρώσουμε το δάνειο και με το (ληστρικό) παραπάνω.
Επισήμανε μάλιστα πως αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία τον Μάρτιο, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για το σύνολο της Ευρώπης. Και βέβαια, την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενος, αποδέχθηκε ότι η επιμήκυνση θα αποτελέσει κομμάτι ενός «συνολικού πακέτου», που, ως γνωστόν, περιλαμβάνει το γαλλογερμανικό σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει και παρεμβάσεις σε συνταγματικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην επιβολή μηχανισμών ελέγχου ελλειμμάτων, κάνοντας και πάλι επιθετικές αναφορές στην αύξηση του χρέους την περίοδο 2004-2005 και χωρίς καμιά αναφορά στο ύψος του χρέους το 2004 και στο ύψος των τόκων και των χρεολυσίων που βάρυναν την υπό κατηγορίαν περίοδο.
Ουσιαστικά, η Ελλάδα αποδέχεται μόνιμο ελεγκτικό μηχανισμό, που μάλιστα θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα με ευρωπαϊκή εντολή.
Την ίδια ώρα, οι κερδοσκόποι επετίθεντο ξανά με τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) των ελληνικών ομολόγων να εμφανίζουν νέα άνοδο και τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους πήγε στον Θεό, επειδή, όπως είπαν, «έγιναν αρκετές ταραχές χθες στην Ελλάδα».
Τέλος, ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετώπισε την σκληρή κριτική των βουλευτών που μετέχουν στον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους υποστήριξαν ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά και πως υπάρχει έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση.
(Πηγή)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.