ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ήρθε από την Ουάσιγκτον για τις εξορύξεις στο κυπριακό Οικόπεδο 12, αλλά με ερωτηματικά, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί ότι οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα στους Τουρκοκυπρίους, την ώρα που η Λευκωσία και η Νoble Energy καθιστούσαν σαφές ότι το εγχείρημα...
θα προχωρήσει παρά τις τουρκικές απειλές.
θα προχωρήσει παρά τις τουρκικές απειλές.
Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, έλεγαν διπλωματικές πηγές, επιδέχεται παρερμηνειών και χρειάζεται αποσαφήνιση. Κι αυτό διότι ναι μεν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να προχωρήσει σης γεωτρήσεις και χαρακτήρισε το γεγονός θετική εξέλιξη, επειδή συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, αλλά υπογράμμισε ότι η εξόρυξη θα ωφελήσει ολόκληρο τον λαό της Κύπρου και ότι «οι πηγές ενέργειας θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα». Η αμφίσημη αυτή δήλωση, πάντως, αν και δεν έχει διευκρινιστεί, θυμίζει το επιχείρημα της Άγκυρας ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στους Ελληνοκυπρίους.
Σε κάθε περίπτωση, έλεγαν διπλωματικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή που θα κρίνει τον τρόπο αξιοποίησης του όποιου οφέλους προκύψει. «Ικανοποιητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, η οποία τόνισε πως οι εξορύξεις θα προχωρήσουν κι ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Νoble Energy βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό με την Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ, πάντως, ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και! όπως δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Οϋζι Λαντάου, «μπορεί να υποστηρίξει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών άντλησης φυσικού αερίου που θα εγκαταστήσει στη Μεσόγειο». Την ίδια ώρα ανησυχία προκάλεσαν στην Αθήνα τα γεγονότα στην Αίγυπτο, καθώς είναι η χώρα που κατεξοχήν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στον αραβικό Κόσμο, ενώ διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν πως είναι η πρώτη φορά που η Αραβική Άνοιξη προσέλαβε χαρακτηριστικά σύγκρουσης θρησκειών. Πάντως, η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επιχειρώντας να παίξει ρόλο στον κατευνασμό του «διπλωματικού τσουνάμι» που αναμένεται να προκαλέσει σε δέκα περίπου ημέρες το αίτημα των Παλαιστινίων να αναγνωριστούν ως κράτος από τον ΟΗΕ.
Γι' αυτόν τον λόγο πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης συναντήθηκε Με τον Ναμπίλ Σάαθ, απεσταλμένο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την ΕΕ, προκειμένου, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, «ό, τι συμβεί στη Νέα Υόρκη να μην αποτελέσει αφορμή ρήξης, αλλά εφαλτήριο για μια νέα διαπραγμάτευση».
Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να απευθυνθούν για την αναγνώριση πρώτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν βέτο και κατόπιν θα μεταφέρουν το αίτημά τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η διπλωματική προσπάθεια στην οποία συμμετέχει η Αθήνα εστιάζεται τώρα στη μορφή που θα έχει το κείμενο που θα καταλήξει στη Γενική Συνέλευση, ώστε καμία πλευρά να μην είναι δυσαρεστημένη.
(ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ-εφ.ΤΑ ΝΕΑ)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.