Όταν έχεις γράψει χιλιόμετρα στο πολιτικό ρεπορτάζ, όταν έχεις παρακολουθήσει το Μακεδονικό από τη στιγμή που ανακινήθηκε, με την πτώση του κομμουνισμού, ίσως έχεις έναν λόγο περισσότερο για να εκφέρεις άποψη.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω ότι «δεν περπατάει» το θέμα και πως είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εξελίξεις, οι οποίες δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες μέσα στον Ιανουάριο!
Αν ήμουν Τσίπρας, θα έλεγα ότι οι Κυριακές 20 και 27 Ιανουάριου είναι «ταμάμ» για πρόωρες κάλπες, αφού -απ’ ό,τι λένε τα τέλια- ούτε η επίσκεψη στη Ρωσία έβγαλε «λαγό» ούτε το Μακεδονικό προχωρά όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.
ΦΥΣΙΚΑ, υπάρχουν από τη μια οι Αμερικανοί, που θέλουν όσο κανείς άλλος την κύρωση της συμφωνίας των Ψαράδων και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, υπάρχει η αυστηρή Ρωσία, που ακούει «ΝΑΤΟ» και της σηκώνεται η τρίχα. Και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Τσίπρας επιθυμεί να γίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα χαρακτηρισθεί persona non grata από τη μήτρα που γέννησε τον χώρο εκ του οποίου προήλθαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ταξίδι στη Μόσχα, που έγινε στη σκιά των -πρωτοφανών στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών- δηλώσεων του (ουσιαστικά αποπεμφθέντος) Νίκου Κοτζιά, μπορεί να «στρογγύλεψε» κάποιες γωνίες, αλλά δεν εξαφάνισε τα εμπόδια ούτε (παρά το λογύδριο του πρωθυπουργού) διέλυσε τα σύννεφα στον καλοκαιρινό ουρανό...
Και, φυσικά, όσο κι αν ο πρωθυπουργός «είναι μόλις 44 ετών», και συμβούλους διαθέτει και ο ίδιος είναι σε θέση να δει ότι με το σαθρό «151» δεν μπορεί να δεσμεύσει έναν λαό, του οποίου το 70% διαφωνεί με την ουσία της επίμαχης συμφωνίας.
Κοιτάξτε την (πανίσχυρη μέχρι πρότινος) πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, πώς αγωνίζεται να περάσει από τη Βουλή μια συμφωνία (Brexit) την οποία υπερψήφισε ο λαός της χώρας της!
Ήδη ανέβαλε την κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Κοιτάξτε την (αναντικατάστατη μέχρι πέρυσι) Ανγκελα Μέρκελ πώς αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποσύρεται.
Δεν μπορεί να μη βλέπει ο Τσίπρας ότι η συμφωνία των Ψαράδων μπορεί να πνίξει για πάντα την πολιτική σταδιοδρομία του.
ΚΑΙ επειδή είναι δύσκολο να πείσει πλέον ότι η ψήφιση της συμφωνίας είναι επωφελής για τη χώρα και όχι προϊόν πιέσεων από τον μεγάλο σύμμαχο, αλλά και υπό το πρίσμα τού ότι η εν λόγω συμφωνία έχει ήδη αρχίσει και ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τις δύο πλευρές (άρα, πάσχει εμφανώς), ας ετοιμαζόμαστε για πρόωρες κάλπες...
Γράφει η ΑΚΙΣ
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-11/12/2018)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.