Αρχική » » ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ... ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ Η Ν.Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ... ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ Η Ν.Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.


Το μέγα λάθος του Μητσοτάκη. 
Σείστηκαν τα Τίρανα από τις ιαχές: "Στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος". 

"Φλέγεται" η Αλβανία, καθώς οι Αλ­βανοί πολιτικοί της αντιπολίτευ­σης τόλμησαν να εφαρμόσουν σχέδιο ολικής πολιτικής ρήξης και να κάνουν αυτό που δεν τόλμησε - σε αντίστοιχη περί­πτωση για το "Μακεδονικό" - η ΝΔ στην Ελλάδα: Να παραιτηθούν μα­ζικά για να πάει η χώρα αναγκαστι­κά σε εκλογές! 

Με ιαχές "στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος", μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, η αντιπολίτευ­ση υπό την ηγεσία του Δημοκρατι­κού Κόμματος αποφάσισε κλιμάκω­ση της πολιτικής ρήξης, προκειμένου να ανοίξει τις διαδικασίες για λή­ξη της κοινοβουλευτικής περιόδου και νέες πρόωρες εκλογές. 

Άπαντες οι βουλευτές του Δημο­κρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν από τις βουλευτικές τους έδρες για να προκαλέσουν έκτακτες εκλογές! Η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημο­κρατικού Κόμματος συμπεριλαμβά­νει και αρχηγούς συμμαχικών της κομμάτων, όπως του ΚΕΑΔ της ελληνικής μειονότητας. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιω­ματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να "κάψει" τις λαϊκές εντολές, ως τον ύστατο τρόπο ανατροπής της κυβέρνησης του Έντι Ράμα. 

Αργότερα ακολούθησε και το αντι­πολιτευόμενο "Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη" (LSI), το οποίο κέρ­δισε 19 έδρες στις τελευταίες εκλο­γές. Ο ηγέτης του δήλωσε ότι υπο­στηρίζει τα όσα δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα. 

Το τελικό "κτύπημα" ήρθε από την πρόεδρο της τρίτης πολιτικής δύνα­μης της Αλβανίας (LSI) και σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μόνικα Κρυεμάδη, η οποία ανακοί­νωσε ότι θα παραιτηθούν και οι 19 βουλευτές του κόμματός της. 

Όπως γίνεται αντιληπτό πλέον στην Αλβανία ξέσπασε σοβαρή και πρω­τοφανής πολιτική κρίση που θα οδη­γήσει τάχιστα σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Όλα αυτά πριν την νέα μεγάλη δια­δήλωση την Πέμπτη. Το Δημοκρατι­κό Κόμμα έχει εξαγγείλει συλλαλητή­ριο μπροστά στο κτίριο της Βουλής. Πλέον, σε συνδυασμό με τη σύσσω­μη παραίτηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η Αλβανία πορεύεται σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφί­στηκε από 153 ΠΡΟΔΟΤΕΣ, οπότε τίθεται το βασανιστικό ερώτημα, το γιατί επετράπη από τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τσίπρα να φέρει τα πράγ­ματα σε αυτό το σημείο. 

Διότι εάν όντως η ΝΔ ήθελε να μην φτάσει προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών είχε τρό­πους για να το κάνει, όπως αποδεικνύει και η Αλβανία. 

Το απλούστερο που θα μπορούσε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να δώσει εντολή στους βουλευ­τές του να παραιτηθούν και το ίδιο να ζητήσει και από τους επιλαχόντες. Έτσι αναγκαστικά η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές. 

Μην ισχυριστεί κάποιος άτι θα κατηγορούνταν στη Ν.Δ. για πολιτική εκτροπή, διότι εδώ έχουμε σοβαρό­τατο εθνικό ζήτημα που θα έχει συνέπειες στην μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα, ύψιστης σημασίας. Επίσης δεν βρισκόμαστε μεσούσης της κοινοβου­λευτικής περιόδου αλλά 4 έως 8 μή­νες μακριά από τις εκλογές. Εάν πα­ραιτηθεί η Κ.Ο. της ΝΔ πρέπει να γίνουν εκλογές σε όλες τις περιφέρεις της χώρας, τόσο απλά. 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 53) οι βουλευτές εκλέγονται για 4 χρόνια. Εκτάκτως προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές (πρόωρες εκλογές) όταν: 

α) δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρ­νηση που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, 
β) αν ζητήσει εκλογές η Κυβέρνηση για σπουδαίο λόγο 
γ) αν δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόε­δρος Δημοκρατίας (άρθρο 32 Συντάγματος) . 

Συνταγματικά λοιπόν δεν προβλέπεται προκήρυξη βουλευτικών εκλο­γών μετά από παραίτηση βουλευ­τών. Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αριθ­μός των μελών της Βουλής δεν μπο­ρεί να είναι μικρότερος από 200 και μεγαλύτερος από 300 (άρθρο 51). Αν παραιτηθεί βουλευτής ή βου­λευτές σε μια εκλογική περιφέρεια καλείται ο αναπληρωτής του, αν δεν υπάρχει (ή παρατηθεί και αυ­τός) διενεργούνται επαναληπτικές εκλογές (άρθρο 104 ΠΔ 26/2012 - εκλογικός νόμος). 

Δεν αναφέρεται σε καμία διάταξη, ούτε στον κανονισμό της βουλής ό­ριο παραίτησης βουλευτών για την προκήρυξη γενικών εκλογών. 

Είναι προφανές βέβαια ότι αν παραι­τηθούν βουλευτές και αναπληρωτές τους από όλες τις εκλογικές περιφέ­ρειες διενεργούνται αναπληρωματι­κές εκλογές σ΄ όλες τις περιφέρειες. Ας δούμε αναλυτικά π συμβαίνει στην περίπτωση της ΝΔ. Επαναληπτικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώ­ρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ο­μαδική παραίτηση των βουλευτών της ΝΔ, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψη­φοδέλτια. 

Σε περίπτωση που παραιτηθούν ό­λοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο νόμος προβλέπει ότι σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται αναπλήρωση της έδρας από τους υ­πόλοιπους υποψηφίους και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, διεξάγονται ανα­πληρωματικές εκλογές. 

Σε εκλογικές περιφέρειες όπου υ­πάρχει ένας βουλευτής, η αναπλη­ρωματική εκλογή είναι πλειοψηφική, εκλέγεται δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Στη Β’ Αθηνών, όπου οι βουλευτές της ΝΔ είναι πολλοί, εφαρμόζεται μια οιωνεί αναλογική κατανομή με­ταξύ των τριών πρώτων συνδυα­σμών. 

Όσον αφορά τους βουλευτές Επι­κράτειας, καθότι δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο εκλογή σε ε­πίπεδο επικράτειας, εφόσον παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικράτειας, η Βουλή μένει με 299 βουλευτές. 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλο­γών, ο νόμος δεν προβλέπει κάποια προθεσμία, όπως επίσης δεν προ­βλέπει πουθενά ότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διεξαγωγή των επανα­ληπτικών εκλογών. Συνεπώς, η αναπληρωματική εκλογή όπου πρόκει­ται να διεξαχθεί, μπορεί να ορισθεί σε διαφορετική ημερομηνία ενδεχο­μένως απ’ ό,τι σε μια άλλη περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι οι περιφέ­ρειες είναι 56 συνολικά. 

Εάν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ και υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές, τα πιθανά σενάρια θα μπο­ρούσαν να είναι δύο: 

Έτσι αν γίνουν επαναληπτικές εκλο­γές, είτε κατέβουν τα υπόλοιπα κόμματα στις συγκεκριμένες αναπλη­ρωματικές εκλογές, μοιράζοντας μεταξύ τους τις έδρες κατ’ αντιδικία ή εκ των προτέρων και ένα κόμμα να κατέβει μόνο του με την υποστήριξη άλλων. 

Είτε να μην κατεβούν τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν τη ΝΔ να κατέβει μόνη της στις αναπληρωμα­τικές εκλογές στις 56 περιφέρειες. Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του δεύτερου σεναρίου ήταν αυτή της έδρας Τσοβόλα στη Β’ Αθηνών, την οποία το 1992 ο τότε βουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ είχε δηλώσει ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές. 

Συν τοις άλλοις υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την επικύρω­ση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 153 βουλευτές. 

Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 του Συντάγματος που αναφέρει: "για ψήφιση νόμου που κυρώνει συν­θήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαι­τείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών". Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές! Εδώ γιατί γίνεται αυτό με απόλυτη πλειοψηφία. Θα μπορεί μάλιστα να περάσει και με σχετική πλειοψηφία εάν υπάρξουν απέχοντες βουλευτές! 

Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα για­τί δεν έχουν αντιδράσει επ’ αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επι­τρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοη­θάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγ­ματικού Δικαστηρίου οπότε ο κάθε κυβερνώντας ερμηνεύει όπως τον συμφέρει. Και πάλι όμως γιατί δεν α­ντιδρούν τα άλλα κόμματα; 

Ας πάμε τώρα και στο ζήτημα της Ρωσίας η οποία απειλεί άτι θα θέσει 

βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μαζί με την Κίνα προτίθενται να μην επιτρέψουν στα Σκόπια να ονομα­στούν ως Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας. 

Αυτό τι σημαίνει; Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει σε διμερές επίπεδο, δηλαδή θα ισχύει ανάμεσα σε αυτούς που την υπέγραψαν. 

Οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είναι υ­ποχρεωμένες να την εφαρμόσουν και συνεπώς θα συνεχίσουν να αποκαλούν τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Στο μεταξύ όμως τα Σκόπια παίρ­νουν την πρόσκληση σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, μαζί με τα κληρονομικά δικαιώμα­τα της Μακεδονίας Οι Σκοπιανοί θα γίνουν "Μακεδόνες" για όλο τον κόσμο ενώ με την προ­κλητική ρηματική διακοίνωση τους την οποία εμείς αποδεχτήκαμε, ανα­γνωρίζουμε επί της ουσίας ότι υπάρ­χει ξεχωριστή "μακεδονική" γλώσσα η οποία μάλιστα δεν έχει σχέση με την ελληνική αλλά είναι σλαβική! Δηλαδή αποκόπηκαν τα "μακεδονι­κά" που λόγω Ιστορίας ανήκουν στα ελληνικά και πλέον είναι μια άλλη γλώσσα. 

Ποτέ η χώρα δεν έπαθε τόσο μεγά­λη ζημιά από μια υπογραφή. Για αυτό υπάρχουν υπεύθυνοι, αλλά η ΝΔ τι κάνει; Γιατί δεν αντέδρασε πραγματικά; 

Έτσι ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην είναι ειλικρινής με αυτά τα ο­ποία υποστηρίζει ότι πιστεύει. Έτσι δημιουργείται η εικόνα ενός πολιτι­κού σόου εγχώριας κατανάλωσης με το οποίο υπάρχει ένας που "κα­θαρίζει την μπουγάδα" για κά­ποιους που το ζητούν απ’ έξω και έ­νας που αντιδράει για την εκτόνω­ση της οργής του κόσμου, για να νομίζει ότι κάποιος τον εκφράζει. Τόσο απλά! 

Ο πρωθυπουργός υπέπεσε σε ένα λάθος που δη­μιουργεί ερωτήματα καθώς τουλάχιστον φραστικά μοίρασε την Μεγάλη Πρέσπα στην Ελλάδα και στα Σκόπια, δημιουργώντας έτσι ένα νέο επεισόδιο "αλλαγής συνόρων" κάτι το οποίο είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν και με την Αλβανία. Τότε στα μέσα Ιουλίου του 2018 είχε δηλώσει ό­τι "Εδάφη ή θάλασσα θα παραχωρήσουμε στην Αλβανία" στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των "εκκρεμοτήτων" που έχουμε με την γειτονική χώρα ! 

Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου ο πρω­θυπουργός χαριτολογώντας επιχειρεί να εξηγή­σει γιατί ο ίδιος μιλάει στον πληθυντικό για "Συμ­φωνία των Πρεσπών", ενώ ο Σκοπιανός ομόλο­γός του για "Συμφωνία της Πρέσπας". 

Υπάρχει εδώ μια ασάφεια, λέει και με τα χαρακτη­ριστικά αγγλικά του, αναλύει: ''Ό φίλος μου ο Ζό­ραν λέει "Συμφωνία της Πρέσπας", εγώ λέω ''Συμ­φωνία των Πρεσπών'' γιατί έχουμε δύο λίμνες εκεί, η μία ανήκει στην Ελλάδα και η άλλη ανήκει μισή στην Ελλάδα και μισή στη Βόρεια Μακεδονία''! 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ξέχασε ότι τό­σο η Μικρή όσο και η Μεγάλη Πρέσπα ανήκουν και στην Αλβανία! 

Στην Μεγάλη Πρέσπα μάλιστα συναντώνται τα τρία κράτη της περιοχής και είναι το δεύτερο "τριεθνές" σημείο των συνόρων της Ελλάδας, μετά του Έβρου (με την Τουρκία και την Βουλ­γαρία). Επιπλέον μπορεί να παρατηρήσει κα­νείς ότι σε καμία περίπτωση η λίμνη δεν χωρί­ζεται "στη μέση", καθώς τα σύνορα στο σημείο εκείνο είναι σαφώς διατυπωμένα. 

Γράφει η Μάχη Γραικού 
(ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-20/02/2019)

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger