Αρχική » » Σύνδρομο Βοναπάρτη και Λουδοβίκου ΙΔ΄ μαζί

Σύνδρομο Βοναπάρτη και Λουδοβίκου ΙΔ΄ μαζί



ΠΡΙΝ από μερικά χρόνια ο καλός αλλά και ιδιόρρυθμος σέντερ φορ του Ολυμπιακού Ν. Αναστόπουλος, «πνιγμένος» από την αδικία που ένιωθε επειδή οι αθλητικογράφοι δεν του απέδιδαν αυτό που πίστευε ότι του αξίζει, είχε πει τη μνημειώ­δη ατάκα: «Αφού δεν τα λέτε εσείς, θα τα πω εγώ»! Και μετά άρχισε να αυτο-εκθειάζει το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του.

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ στους Δελφούς, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, αποφάνθηκε με περισσή αυταρέσκεια: «νίκησα τον εθνικισμό»! Και εξίσου... σεμνά χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως «αριστούργημα»! Το σύνδρομο του Λουδοβίκου του ΙΔ΄ ο οποίος είχε πει το περίφημο «το κράτος είμαι εγώ» ή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ανιχνεύεται στη συμπεριφορά και του Ν. Αναστόπουλου και του Α. Τσίπρα. Η δια­φορά τους όμως είναι ότι ο Ν. Αναστόπουλος ήταν πράγματι καλός ποδοσφαιριστής κι ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα...

ΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ συνήθως παθαίνουν άνθρωποι οι οποίοι δι­αδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στη ζωή τους, αλλά πλησιάζοντας προς το τέλος της καριέρας τους συνειδητοποιούν ένα «κενό». Κενό ικανοποίησης για το αν έκαναν όσα θα μπορούσαν ή θα έπρεπε, κενό στην επαφή τους με το λαό, που τους αποθέωσε και τους εξύψωσε και κυρίως ένα κενό αναγνώρισης. Και σπεύδουν να το καλύψουν μόνοι τους «αφού δεν τα λένε οι «άλλοι». Σ’ αυτό το σημείο φαίνε­ται ότι βρίσκεται και ο πρωθυπουρ­γός. Αφού δεν τα λένε οι άλλοι, τα λέει μόνος του για τον εαυτό του...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τις κρίσεις μεγαλείου είναι ότι μεγαλώνουν την απόσταση από την πραγματι­κότητα και την κοινωνία. Και θο­λώνουν την εικόνα. Κανονικά. Όχι όπως «θόλωσαν την εικόνα» της κυβέρνησης οι 100 νεκροί στο Μάτι κατά τον Π. Πολάκη. Γι’ αυτό και ο Α. Τσίπρας -αν δεν ακολουθεί το δόγμα Γκέμπελς «πες, πες, πες, κάτι θα μείνει»- χαρακτηρίζει «αριστούργημα» τη συμφωνία, η οποία όπως δείχνουν ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις απειλεί κυριολεκτικά να τον «κατα­πιεί» πολιτικά και εκλογικά. Γι’ αυτό και μπόρεσε να αυτο-αποθεωθεί, λέγοντας «νίκησα τον εθνικισμό». Κάτι σαν το... πολάκειο «όλοι σας και μόνος μου, σας έχω». Μόνο που ο Π. Πολάκης «είχε» τους δη­μοσιογράφους... Μικρό το κακό. Ο πρωθυπουργός «έχει» την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Την οποία με μεγάλη ευκολία χαρακτη­ρίζει «εθνικιστές», «ακροδεξιούς» και «μη σκεπτόμενους». Εδώ το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό. Αφού οδηγεί, από άλλο δρόμο, στον ίδιο επικίνδυνο προορισμό: «Το κράτος είμαι εγώ». Μια αντίληψη -ούτως ή άλλως επι­κίνδυνη και αντιδημοκρατική- που γίνεται απόλυτα απειλητική όταν βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο. Όπου επιβάλλονται η ηρε­μία, η σύνεση και η ομαλότητα.

ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ που νομοτε­λειακά οδηγεί στην καταστροφή αυτούς που εκδηλώνουν το σύν­δρομο του βοναπαρτισμού. Γιατί, όπως διδάσκει και η Ιστορία ο βο­ναπαρτισμός καταλήγει και ολοκλη­ρώνεται με κάποιο Βατερλώ.

(ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-04/03/2019)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger