Αρχική » » Το διπλό λάθος της Αθήνας με την Αλβανία

Το διπλό λάθος της Αθήνας με την Αλβανία












Η κυβέρνηση Ράμα συνεχίζει τη διαδικασία της εθνοκάθαρσης με την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων και τη μετακίνηση μουσουλμανικών πληθυσμών στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.
Η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να διασφαλίσει τα συμφέροντα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

ΛΙΓΑ μόλις 24ωρα μετά την υιοθέτηση από το Κοι­νοβούλιο του Ράμα του νομοθετήματος με το οποίο η αλβανική κυβέρνηση νο­μιμοποιεί, ουσιαστικά, στο σύνολό της, τη μέχρι τώρα πολιτική μίσους κατά των Ελλήνων της  Β. Ηπείρου στο περιουσιακό ζήτημα, με την υφαρπαγή των περι­ουσιών τους, η Αθήνα έδω­σε τη συγκατάθεσή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Τίρανα.

Η Ελλάδα υπέκυψε ακό­μα μία φορά στις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώνει το Βερολίνο στην Ε.Ε., ικανοποιώντας επιθυμίες και της Ουάσινγκτον και δίνοντας τελικά το ok για την έναρξη της ευρω-διαδικασίας, την ώρα που η αλβανική πλευ­ρά συνεχίζει απτόητη την εθνοκάθαρση του ελληνι­κού χριστιανικού στοιχείου από τα παράλια της Αδριατικής και τον αλβανικό Νότο, με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

Από το 2016

Τη διαδικασία της εθνοκάθαρσης εφαρμόζει η κυβέρ­νηση του Ε. Ράμα απροκάλυπτα από το 2016 σε δύο επίπεδα, αφενός με την αρ­παγή της γης από τους νόμιμους Έλληνες ιδιοκτήτες της, με στόχο δήθεν την του­ριστική ανάπτυξη του παρα­λιακού μετώπου, αφετέρου με τη μετακίνηση αλβανι­κών μουσουλμανικών πλη­θυσμών από τον Βορρά στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, αλλοιώνοντας τη δη­μογραφία της περιοχής και ενώ, με την έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης, δια­μηνύει τώρα ότι είναι έτοι­μη (και πρόθυμη) να εγκαταστήσει 30.000 λαθρομετανάστες, προερχόμενους από την Τουρκία, σε δομές που θα κατασκευάσει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα δη­λαδή, στην καρδιά των ελ­ληνικών περιοχών.

Και όμως η Αθήνα συναίνεσε στην εξέλιξη αυτή. Και επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που διέπραξε στην περίπτωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, την οποία η αλβανική πλευρά ανήρεσε μονομερώς, με την προσχηματική προσφυγή της κυβέρνησης Ράμα στο φαύλο Συνταγμα­τικό Δικαστήριο της χώρας, που την έκρινε, όπως αναμενόταν, αντισυνταγματική και την κατέρριψε.

Όπως σημειώνει αυτα­πόδεικτα ο Σ. Καλεντερίδης, στην περίπτωση της συμφωνίας για τις ΑΟΖ, η Αθήνα πρώτα θα έπρεπε να διασφαλίσει την κύρωση και ανεπιστρεπτί εφαρμογή της ελληνοαλβανικής συμφω­νίας του 2009 και ακολούθως να συγκατατεθεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, αφού προηγουμένως θα είχε δια­σφαλίσει τα νόμιμα δικαιώ­ματα των πολιτών της ελλη­νικής μειονότητας, που τώρα­ πλήττεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της ναρκοκυβέρνησης του Ε. Ράμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση του πρόσφα­του νόμου για τις περιουσίες πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στα Τίρανα (σ.σ.: αποκάλεσε την Αλβανία «αδελφή χώρα», στρατηγι­κό εταίρο της Τουρκίας στα Βαλκάνια) και ενώ οι Τουρκοσύμβουλοι του Ερντογάν στην αλβανική κυβέρ­νηση, έμπειροι λειτουργοί της τουρκικής διπλωματίας, που γνωρίζουν την ελληνι­κή ανοησία, προετοίμαζαν μεθοδικά το έδαφος, προκειμένου το νομοθέτημα να «περάσει» από τη μονοκομ­ματική Βουλή των Τιράνων (σ.σ.: η αξιωματική αντιπο­λίτευση έχει αποχωρήσει) και η εθνοκάθαρση να προ­χωρήσει, εφόσον είχαν δι­ασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να πει «όχι» στην έναρξη ευρω-ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας.
Παρά τις δήθεν ενστάσεις της αντιπολίτευσης (του δημοκρατικού κόμματος) και την πρόσφατη ανα­πομπή του νομοθετήματος στη Βουλή από τον πρόεδρο της χώρας  Ιλίρ Μέτα (σ.σ.: λες και θα είναι άλλη η σύν­θεση της αλβανικής Βουλής που θα το επανεξετάσει), η Αθήνα προσεχώρησε στο «ναι», χωρίς να ασφαλίσει τα ζωτικά συμφέ­ροντα της εθνικής ελληνι­κής μειονότητας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που επικράτησαν, η Ελ­λάδα, στον βαθμό που δεσμεύεται από υπόγειες «συ­νομολογήσεις» προηγού­μενων ετών, δεν είχε άλλη επιλογή, δεδομένης και της δυσμενούς συγκυρίας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς νέα αρνητική στά­ση της Ε.Ε. θα έστελνε πρό­σθετα αρνητικά μηνύματα στις κοινωνίες των δύο χω­ρών (ιδίως στα Σκόπια) και ενώ οι Μόσχα και Άγκυρα καιροφυλακτούν για ακόμα περισσότερη επιρροή στα Βαλκάνια.

Οπισθοχώρηση

Αφού κατέστη αδύνατον με επιμονή της Γερμανίας οι δύο υποψηφιότητες (Αλβα­νίας, Σκοπιών) να διαχωρι­στούν, ενώ τα προβλήματα με τα Σκόπια έχουν άλλη ιδιοτυπία, η ελληνική πλευ­ρά, σύμφωνα με διευκρινί­σεις διπλωματικών κύκλων, οπισθοχώρησε στην ανυπό­στατη γραμμή της διασφάλισης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας μέσω της προενταξιακής διαδικασίας και το σταδιακό άνοιγμα των κεφαλαίων της αλβανικής ένταξης, ενώ η ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών, κα­τά τις κυρίαρχες αναλύσεις, θα λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας στην περαιτέρω εξάπλωση της ρωσικής και τουρκικής επιρροής στη Βαλκανική.

Του Ν. Σταυρουλάκη
(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/03/2020)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger