Αρχική » » Bloomberg: Απέτυχε το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας - "Δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα σε 12 μήνες"

Bloomberg: Απέτυχε το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας - "Δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα σε 12 μήνες"


Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ έχει αποτύχει και η χώρα οδεύει αργά και βασανιστικά προς την αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους της καθώς απέτυχε να περιόρίσει το βασικό: Να περιορίσει το κόστος δανεισμού. "Ταφόπλακα"΄στις αερολογίες του ΔΝΤ και της τόϊκας βάζει σήμερα σχετική ανάλυση του έγκυρου και σοβαρού δικτύου Bloomberg, όπου αναφέρονται τα παραπάνω. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς (benchmark) έχει αυξηθεί κοντά στο 11,93% ενώ πριν τη συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, στις 2 Μαίου, ήταν στο 8,96%.
Παράλληλα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.
«Η αγορά έχει ουσιαστικές αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της ελληνικής διάσωσης. Εάν τίποτα άλλο δεν αλλάξει, η Ελλάδα θα χρειαστεί...

να αναδιαρθρώσει το χρέος της», λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Matrix Corporate Capital, Μπιλ Μπλέιν.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις την Ελλάδα μέσα σε 12 μήνες. Τα επόμενα τρία χρόνια θα βλέπουμε συνέχεια ότι θα είναι εκτός στόχων, οπότε θα περάσουμε στο στάδιο είτε μιας άλλης διάσωσης είτε πιο πιθανό, μιας αναδιάρθρωσης», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, η οικονομολόγος της Citigroup, Τζιάντα Τζιάνι, τονίζει πως «παραμένουμε δύσπιστοι σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει περαιτέρω το χρέος της».

Αυτό οφείλεται στις ανησυχίες ότι το έλλειμμα του τρέχοντος έτους δεν θα πετύχει τους τελευταίους στόχους, αλλά και διότι «θεωρούμε απίθανο να σημειωθεί σημαντική βελτίωση στη συγκέντρωση φόρων βραχυπρόθεσμα», σημειώνει.

Ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, Γιάννης Σώκος, επισημαίνει «το συστημικό ρίσκο έχει αυξηθεί στην περιφέρεια της Ευρώπης, κάτι που αποτυπώνεται και στα ελληνικά ομόλογα».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι «στην Ελλάδα η διάσωση δεν έχει λειτουργήσει» και εκτιμά ότι η χώρα μας, όπως και η Ιρλανδία, είναι στο «δεύτερο στάδιο» της αντιμετώπισης των κρίσεων, όπου πρέπει να «διασκεδασθούν» οι ανησυχίες της αγοράς.

Το πρώτο είναι, κατά τον Ελ-Εριάν, η αναγνώριση του προβλήματος και το τρίτο η αντιμετώπισή του.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδαιφέρον στη συνέντευξη του Ελ-Εριάν είναι το ότι συμφωνεί με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, πως οι ιδιώτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους διάσωσης μίας χώρας, αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Όως αναφέρει, είναι άδικο για τους Ιρλανδούς να πληρώσουν το κόστος για τις τράπεζες, «οι οποίες ουσιαστικά τίθενται υπό τη διοίκηση του Δημοσίου».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται να διευρυνθεί ο αριθμός όσων αναλαμβάνουν το βάρος της διάσωσης, εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ, και οι ιδιώτες πιστωτές», επισημαίνει.


 (ΠΗΓΗ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger