Αγαπητοί φίλοι,
Τη Μεγ. Τρίτη το απόγευμα (19/4/2011) ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος ανακοίνωσε την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για την συγχώνευση των νοσοκομείων της Αθήνας.
Προσωπικά δεν άκουσα τίποτα σχετικό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος του ΝΙΜΤΣ κ. Τέγος την 30 Μαρ 2011 στο Πολεμικό Μουσείο κατά την Ημέρα των Αποστράτων.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι πριν την παραπάνω ανακοίνωση του σχεδίου δηλ. συγχώνευσης των νοσοκομείων, προηγήθηκε η ψήφιση του νόμου 3943/2011 όπου στο άρθρο 43 (εδάφιο 9 και10) το μεν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει την μισθοδοσία του πολιτικού προσωπικού του ΝΙΜΤΣ το δε Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των πολιτών Ιατρών καθώς και των ειδικευομένων στην προσπάθεια, όπως παρουσιάστηκε, να απαλλάξουν το ΝΙΜΤΣ από τα συνεχόμενα και υπερβολικά χρέη.
Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 43 αναφέρεται ότι το ΝΙΜΤΣ «Συμμετέχει στο σύστημα εφημερίας μέσω Ε.Κ.Α.Β. σε καθημερινή βάση διαθέτοντας περίπου εκατό (100) κλίνες έναντι των τετρακοσίων (400) συνολικά και επιβαρύνεται με το κόστος νοσηλείας των διακομιζόμενων με το Ε.Κ.Α.Β. περιστατικών, τα οποία είτε διαθέτουν ασφάλιση Κοινωνικής Πρόνοιας είτε είναι ανασφάλιστα.»
Το παραπάνω προσωπικά αγνοούσα αλλά και δεν το άκουσα από τον κ. Τέγο. Το μόνο που άκουσα ήταν ότι μετά τις ψηφισθείσες ρυθμίσεις το ΝΙΜΤΣ μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μετά λοιπόν την ανακοίνωση του σχεδίου συγχώνευσης τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα προς προβληματισμό:
α. Γιατί ο πρόεδρος του ΝΙΜΤΣ κ.Τέγος δεν ανέφερε τίποτα για το σχέδιο ενοποίησης του ΝΙΜΤΣ και υπαγωγής του στο Λαϊκό κατά την ενημέρωση των αποστράτων στο Πολεμικό Μουσείο την 30 Μαρ.2011 παρουσία και του κ. Α/ΓΕΣ; Δεν το εγνώριζε; Το εγνώριζε και το απέκρυψε;
β. Θα εξακολουθήσει το ΝΙΜΤΣ να αποτελεί ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού;
γ. Ποιος θα διοικεί το ΝΙΜΤΣ; Ο πρόεδρος του ΜΤΣ όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο ή ο ιδιώτης Διοικητής των ενοποιημένων νοσοκομείων;
δ. Με βάση το σχέδιο ενοποίησης σε ποιον ανήκει το ΝΙΜΤΣ;
ε. Οι μέτοχοι και μερισματούχοι που επί τόσα χρόνια πλήρωναν και πληρώνουν το ΝΙΜΤΣ μήπως έπρεπε να ερωτηθούν;
στ. Η ΕΑΑΣ και το ΜΤΣ είχαν σχετική ενημέρωση; Εάν Ναι γιατί δεν ενημέρωσαν τα μέλη τους; Εάν Όχι γιατί αγνοήθηκαν και πως πρόκειται να αντιδράσουν;
Εκτιμώ ότι όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στο χώρο του Στρατού διεκδικητικοί φορείς θα πρέπει να συντονισθούν και να πάρουν αποφάσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών τους τα οποία είτε προκλητικά παραβιάζονται είτε συστηματικά αγνοούνται.
Με Ευχές για «Καλή Ανάσταση» και «Καλό Πάσχα»
Στέλιος Καστραντάς
Αντγος ε.α
_______________
Εννέα κύκλους νοσοκομείων με κοινή διοίκηση και κοινές κεντρικές υπηρεσίες και σχεδιασμό περιλαμβάνει η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής. Δείτε ποια θα είναι τα κεντρικά νοσοκομεία που θα διοικούν τα υπόλοιπα. Στα τελευταία του το ΕΣΥ, σύμφωνα με τους ειδικούς
Παρουσιάστηκε την Τρίτη, από τον καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για τη συγχώνευση των νοσοκομείων της Αθήνας.
Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει ότι στην Αττική θα δημιουργηθούν εννέα μεγάλοι κύκλο νοσοκομείων, στα οποία θα υπαχθούν και τα υπόλοιπα 34.
Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες, κάτι που σημαίνει ότι το αλαλούμ και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι εξασφαλισμένη.
Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:
1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)
2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)
3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)
4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)
5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού και Πεντέλης)
6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυθρός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)
7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)
8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)
9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)
Στα τελευταία του το ΕΣΥ...
Μιλώντας στη σύσκεψη, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποίησε ότι όσοι προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται στα ...τελευταία του.
Μάλιστα, εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού.
Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».
(Πηγή)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.