✓ Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας κατά την χθεσινή εκδήλωση του κόμματος.
✓ Απών ο Τσίπρας στο παραλήρημα γιο το «μέλλον» των Ενόπλων Δυνάμεων, με προτάσεις και για «κομισάριο σοβιετικού τύπου» σε κάθε διοίκηση.
Από τον
Ευθύμιο Πέτρου
Την ουσιαστική διάλυση του Στρατού και την πλήρη απαξίωση της αμυντικής πολιτικής της χώρας προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία απέφυγε να εμφανιστεί ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας παρόλο, μάλιστα, που είχε προαναγγελθεί ότι θα την προλόγιζε.
Μέσα από μια παραληρηματική συνθηματολογία εξαγγέλθηκε η κατάλυση κάθε έννοιας πειθαρχίας και... ιεραρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους η χώρα είναι ενταγμένη βαφτίζονται «πλέγμα εξαρτήσεων και πιέσεων», κάτι που θεωρείται προοίμιο ανατροπής της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Ο διεθνισμός και η προσαρμογή του στρατεύματος στις κοινωνικές αλλαγές αναφέρθηκαν ως προτεραιότητες του αμυντικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική Κώστα Ήσυχο, ενώ ο βουλευτής Θεοδ. Δρίτσας μίλησε για καθεστώς στεγανών στο στράτευμα και για σχέδιο επιβολής «δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου» με επιτροπές της Βουλής που θα υποκαθιστούν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, παρεμβαίνοντας σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση, ακόμη και στα καθαρά υπηρεσιακά ζητήματα, όπως η επιλογή του αρχηγού ΓΈΕΘΑ. Την ίδια στιγμή, έγινε προσπάθεια να δείξει το κόμμα της Αριστεράς ένα πρόσωπο συμπάθειας προς το στρατιωτικό προσωπικό.
Μίλησαν για την ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης των στρατιωτικών και τόνισαν ότι «μπορούν να κάνουν πολλά», δείχνοντας όμως την ανυπαρξία σχεδιασμού, μια και τόνισαν ότι η βελτίωση των αμοιβών των στρατιωτικών «είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο».
Νέα δομή
Ειδικότερα για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τον ρόλο των επιτροπών της Βουλής, προαναγγέλθηκε η δημιουργία θεσμών για την «υπέρβαση των στεγανών» και τον «δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο». Αυτοί θα έχουν τη μορφή ανεξάρτητων Αρχών με δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες και τις ενέργειες του στρατεύματος και θα είναι:
• Ο συνήγορος του στρατιωτικού, στον οποίο θα απευθύνονται οι στρατιωτικοί που θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους.
• Οι Γενικές Επιθεωρήσεις που θα υπάρχουν σε κάθε επιτελείο.
• Η ανεξάρτητη Επιθεώρηση Οικονομικών της Άμυνας.
Όπως αναφέρθηκε, στη δημιουργία των Αρχών αυτών θα ακολουθηθούν τα πρότυπα ξένων στρατών, τους οποίους βεβαίως απέφυγαν να αναφέρουν. Από τις παραπάνω Αρχές αντίστοιχο υπήρξε μόνο στη σοβιετική Ρωσία, όταν δίπλα σε κάθε διοίκηση υπήρχε και ένας «πολιτικός» αξιωματικός - κομισάριος.
Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της Γραμματείας Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ταφίλη (πρώην αξιωματικός, που έφυγε από την Αεροπορία ως σμήναρχος), η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει με τη δημιουργία «υβριδικών» σχηματισμών με τη συμμετοχή και των τριών Κλάδων, που θα συνυπάρχουν σε «πολυδύναμα» στρατόπεδα και θα αναπτύσσουν αντισυμβατικές και ασύμμετρες δυνατότητες.
Εφιαλτικές, τέλος, ήταν οι απόψεις που διατυπώθηκαν για την αναγκαιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με τον τελευταίο ομιλητή πρέπει να είναι ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τις «απειλές διεθνών δυνάμεων που μπορεί να υπάρξουν αν οι Έλληνες αντισταθούν»...
Έδειξαν παντελή άγνοια (και) για την αμυντική βιομηχανία
ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι οι αμυντικές βιομηχανίες των μικρών χωρών «συνθλίβονται» από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ευθέως για την πρόθεσή τους να αναθεωρήσουν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και μίλησαν αόριστα για επενδύσεις στην καινοτομία και για ανάπτυξη τεχνολογιών διπλού στόχου, δηλαδή πολιτικής παραγωγής παράλληλα με τη στρατιωτική. Αγνοούν, προφανώς, ότι τέτοιοι σχεδιασμοί έγιναν από τις αρχές της δεκαετίες του ΄90 σε χώρες με μεγάλη βιομηχανική παράδοση και αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Βεβαίως, αναφέρονταν σε δημόσια αμυντική βιομηχανία υπό κρατικό έλεγχο, ενώ ακούστηκαν και φωνές που πρότειναν την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών εργοστασίων. Όσο για τις αναφορές στα εξοπλιστικά προγράμματα, αυτές κατέδειξαν πλήρη άγνοια γεγονότων, αφού υποστηρίχτηκε ότι σε κανένα δεν εφαρμόστηκαν διαγωνιστικές διαδικασίες, κάτι που είναι παντελώς ανακριβές.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/02/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.