Κυπριακό, αέριο και «σενάρια» πολέμου!
Από τον Μανώλη Κοττάκη
Συγκρατώ τρία δεδομένα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και καλό είναι να τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Το πρώτο είναι ότι ο Κύπρος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον... πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για διάλογο «μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Αίφνης η σκέψη μου έκανε ένα άλμα στον χρόνο και προσγειώθηκε στη Λευκωσία του 2004, τότε που ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε συγκινημένος στο διάγγελμά του τα εξής: «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Η σύγκριση είναι καταλυτική.
Και όταν διαβάζω τις δηλώσεις τον Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα για το πόσο ικανοποιείται με τη σκέψη ότι στο μέλλον θα εκπροσωπεί την Κύπρο στις Βρυξέλλες «Τουρκοκύπριος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων», τόσο πιο πολύ δίκιο δίνω στον αείμνηστο Πρόεδρο.
Ο κίνδυνος που διέρχεται ο κυπριακός Ελληνισμός είναι να καταστεί «κοινότητα» πριν καν φθάσουμε στα δημοψηφίσματα. Δυστυχώς. Και ακόμη πιο δυστυχές είναι το ενδεχόμενο να μοιάζει στο μέλλον ελκυστική λύση η οριστική διχοτόμηση έναντι της πιθανότητας (με βάση το νέο σχέδιο) να πατήσουν οι Τούρκοι πόδι και στο νότιο τμήμα του νησιού.
Το δεύτερο είναι μια δήλωση του κυρίου Αναστασιάδη. Με τη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εθνική στρατηγική για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδος για χάρη του αμερικανικού σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας! Η ερώτηση που του τέθηκε ήταν ξεκάθαρη: «Στο σενάριο μεταφοράς τον αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας;» Αντί μας ευθείας απαντήσεως, ο Αναστασιάδης δήλωσε αδιάφορα «ότι αυτό δεν είναι θέμα που εξαρτάται από εμάς, διότι η αξιολόγηση γίνεται με βάση το κόστος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του χαρακτηρίζει μάλιστα «προτιμητέα λύση την αγορά από το LNG της Κύπρου αέριου, είτε ισραηλινού είτε κυπριακού, που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού που θα περνά μέσα από την Κύπρο» Και κατέληξε «θέλω να πιστεύω ότι αν αξιοποιηθεί αυτός ο παράγοντας από την Τουρκία (...) αυτό θα είναι προς όφελος όλων».
Το τρίτο αφορά το κλίμα που θα δημιουργηθεί για να αποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη το σχέδιο. Έλλην πανεπιστημιακός κινδυνολόγησε χθες λέγοντας ότι «αν εμείς ως συνιστώσες του Ελληνισμού αυξήσουμε την πόλωση και διχαστούμε, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε και έναν πόλεμο από την ανασφαλή, ανήσυχη και αναθεωρητική Τουρκία που περιμένει υπομονετικά στη γωνία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε Κύπρο και Αιγαίο».
Η νέα μπλόφα υπό μορφή ψυχολογικών επιχειρήσεων θα είναι αυτή: Πόλεμος.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-25/02/2014)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.