• Η επίσημη θέση της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες και το έντονο παρασκήνιο.
• Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου στη φημολογία, η διάψευση του Μαξίμου και η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεντάγωνο.
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com
Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το θέμα των αμυντικών δαπανών έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εμφάνιση της επιστολής του Αλ. Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους, στην οποία κάνει λόγο σαφώς για πρόσθετες περικοπές, της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, σε δύο δόσεις (200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. το 2017).
Ο σχεδιασμός αυτός προκάλεσε, κατά πληροφορίες, την αντίδραση του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, και εν ...
συνεχεία την επίσημη διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η σχετική φημολογία, με δημοσιεύματα και σχόλια στον διεθνή Τύπο, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πολύ υψηλό ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, τα οποία το ΥΠΕΘΑ αντέκρουε. Είναι γνωστή η πρόταση των δανειστών, που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλους του 2015, οι οποίες σε κάποια φάση φάνηκαν να διπλασιάζονται (400 εκατ. ευρώ), καθώς και απολύσεις προσωπικού, όπως είχε καταγγείλει προ ημερών στη Βουλή ο κ. Καμμενος.
συνεχεία την επίσημη διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η σχετική φημολογία, με δημοσιεύματα και σχόλια στον διεθνή Τύπο, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πολύ υψηλό ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ, τα οποία το ΥΠΕΘΑ αντέκρουε. Είναι γνωστή η πρόταση των δανειστών, που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλους του 2015, οι οποίες σε κάποια φάση φάνηκαν να διπλασιάζονται (400 εκατ. ευρώ), καθώς και απολύσεις προσωπικού, όπως είχε καταγγείλει προ ημερών στη Βουλή ο κ. Καμμενος.
«Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια έμμεσης διάψευσης των φημών για προστριβές ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ωστόσο, στην επιστολή Τσίπρα γίνεται λόγος για «περικοπές 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017, με στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση στο προσωπικό και στις προμήθειες».
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο για ενημέρωσή του επί των εθνικών θεμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, σε καλό, φαινομενικά τουλάχιστον, κλίμα, προκειμένου να καθησυχαστούν τα στελέχη των Ε.Δ. για τα «περί απολύσεων», αλλά και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των κ. Τσίπρα - Καμμένου.
Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Λίγο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε έγγραφο της Συμμαχίας με τη συνεισφορά κάθε κράτους-μέλους από τα 28 στον αμυντικό-προϋπολογισμό της για το 2015. Σύμφωνα με αυτό, μόνο πέντε χώρες βρίσκονται σε ποσοστά άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, ενώ η Ελλάδα εμφανιζόταν να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (με 2,5%), μετά τις ΗΠΑ (με 3,4%). Στις 18 Ιουνίου, δημοσίευμα των «Financial Times» υποστήριζε ότι, εν μέσω κρίσεως, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι στο 2,3% του ΑΕΠ της και για αυτό οι δανειστές εμφανίζονταν να έχουν βρει ένα πεδίο γενναίων περικοπών, όπως μειώσεις των στρατευσίμων θητείας, γιατί «κοστίζουν πολλά» λόγω της διατροφής τους και γιατί ο αριθμός τους «είναι μεγάλος», απολύσεις επαγγελματικών στελεχών, που επίσης εκρίθησαν «υπερβολικά πολλοί για έναν στρατό του μεγέθους του ελληνικού», και φύλαξη των συνόρων από τα Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (τα Drones, όπως τα ονόμαζαν) -χωρίς να διευκρινίζεται βεβαίως πως θα αγοραστούν και πόσο θα κοστίσουν.
Στο δημοσίευμα αυτό και στη φιλοσοφία του ανέλαβε να απαντήσει στις 19 Ιουνίου, από τον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος για το 2015 αποτελούν το 1,75% του ΑΕΠ και όχι το 2,3%, όπως λάθος υποστήριξαν οι «Financial Times». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει ούτε κατ’ ελάχιστο περισσότερο τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Επίσης, ο κ. Τόσκας έκανε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι μισθοί των στρατιωτικών, καθώς, όπως είπε, «η κύρια κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης είναι να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», ενώ απέδωσε τη σχετική φημολογία στην αναμετάδοση πληροφοριών από τα ΜΜΕ με λανθασμένο τρόπο.
«Θα συμμαζέψουμε τις σπατάλες»
Σε περίπτωση που, αναλόγως των εξελίξεων, αποφασιστούν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες (ή «εξοικονόμηση χρημάτων»), λογικό είναι αυτές να πραγματοποιηθούν όταν θα υπάρξουν νέα σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, ίσως «προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της δομής των Δυνάμεων, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας, προσθέτοντας: «Τα επιτελεία μας βρίσκονται σε μεγάλη ένταση εργασίας προκειμένου να βγάλουμε τι μπορούμε να περικόψουμε από όλες αυτές τις σπατάλες που υπάρχουν ακόμα ή να κόψουμε από αυτά που δεν χρειάζονται, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τον κινεζικό πληθυσμό, ούτε τον αμερικανικό προϋπολογισμό. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα πράγματα. Πρέπει κάποτε να συμμαζευτούν». Βεβαίως και από την πλευρά τους τόσο οι Σύμμαχοι (ΝΑΤΟ) όσο και οι εταίροι (Ε.Ε.) θα πρέπει ίσως να αποφασίσουν και τι θέλουν από την Ελλάδα από αμυντικής πλευράς. Αυξήσεις των δαπανών, ώστε να είναι στο 2% του ΑΕΠ, όπως αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ή μειώσεις, όπως θέλουν οι δανειστές, επειδή ακόμα το ποσοστό αυτό είναι «πολύ υψηλό»; Και τι θα γίνει με τα κονδύλια δισεκατομμυρίων που εξακολουθεί να πληρώνει π Ελλάδα για αγορές εξοπλισμών από γερμανικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες, που έγιναν στο παρελθόν; θα εξακολουθεί να τις πληρώνει τώρα η χώρα ή θα γίνουν και εκεί ανάλογες περικοπές; Και όσον αφορά το θέμα των «παρατύπως» εισερχομένων μέσω Ελλάδας και ευρωπαϊκών συνόρων μεταναστών, ποιες δυνάμεις ασφαλείας θα αντιμετωπίσουν αυτή τη μείζονα ασύμμετρη απειλή της εποχής μας; Τα ερωτήματα είναι πολλά και εύλογα. Αναμένονται και οι απαντήσεις τους.
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-03/07/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.