■ Ανησυχίες για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων! Μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα για δώδεκα μήνες, διαβεβαιώνουν (ανεπίσημα) κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.
■ Προβλήματα υπήρχαν πολύ πριν ξεκινήσει (το 2010) στη χώρα η κρίση.
Από τον
Ευθύμιο Π. Πέτρου
e.p.petrou@gmail.com
Καθώς τα πράγματα έφθασαν σε κρίσιμα άκρα όσον αφορά την οικονομία της χώρας, ένας σοβαρός προβληματισμός σχετίζεται με τις αντοχές του αμυντικού συστήματος μας και τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αποστολής τους από τη στιγμή που οι χρηματοδοτήσεις θα κοπούν. Ανεπισήμως, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνα διαβεβαιώνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να λειτουργήσουν απροσκόπτως για περίπου 12 μήνες. Φυσικά την εκτίμηση αυτή δεν θα μπορούσαν να τη σχολιάσουν τα Γενικά Επιτελεία, αλλά όσοι γνωρίζουν τα στρατιωτικά δεδομένα τη θεωρούν απολύτου εξωπραγματική.
Τα προβλήματα έχουν αρχίσει πολύ πριν από την κρίση, καθώς το τελευταίο μείζον εφοπλιστικό ...πρόγραμμα ήταν η αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16C block 52+. Μετά το 2010 περιορίστηκαν στο ελάχιστο και οι δαπάνες για την υποστήριξη των συστημάτων που υπάρχουν σε ενέργεια, με αποτέλεσμα από κάποια στιγμή και μετά να γίνεται χρήση κρίσιμων στρατηγικών αποθεμάτων. Στην κατάσταση αυτή προστίθεται το γεγονός ότι παρατηρείται μια συνεχής πτώση του ηθικού του προσωπικού, με συνέπεια να υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο της ετοιμότητας. Αυτά τα δεδομένα προσπαθεί να ανατρέψει η στρατιωτική ηγεσία με τη διεξαγωγή ασκήσεων σε διάφορα επίπεδα, ώστε να διατηρούνται οι μονάδες σε ένα αποδεκτό επίπεδο. Διαπιστώνεται όμως κάθε φορά ότι πληθαίνουν τα προβλήματα και μεγαλώνουν οι ελλείψεις. Να σημειωθεί ότι τόσο τα πυρομαχικά που καταναλώνονται όσο και τα ανταλλακτικά και άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις συνήθως πλησιάζουν το όριο ζωής τους. Δηλαδή αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε, θα τα πετάξουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντικατασταθούν.
Στα τεράστια αυτά προβλήματα προστίθεται και η χαμηλή στελέχωση ακόμη και των μονάδων που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές. Καλύτερα να μη σχολιάσουμε τις επιπτώσεις αυτών των ελλείψεων.
Την ίδια στιγμή η αναδιοργάνωση, που θα μπορούσε να βελτιώσει λίγο την κατάσταση, εξακολουθεί να καρκινοβατεί. Όχι μόνον δεν έχει γίνει καν σχετικός σχεδιασμός, αλλά και οι νεόκοποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν πολύ γρήγορα στη λογική του τοπικισμού και των πελατειακών εξυπηρετήσεων. Αποτέλεσμα είναι ήδη να απαιτούν με έμφαση να μη γίνουν μετακινήσεις μονάδων ή κλεισίματα στρατοπέδων στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν περισσότερο από κάθε άλλον τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινώς την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Και όμως, ο δικός τους προϋπολογισμός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αναλογική μείωση, δηλαδή 60% έναντι ενός 54% που είναι ο μέσος όρος των μειώσεων των αμυντικών δαπανών της χώρας.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-04/07/2015)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.