► Λύτρωση μετά από 167 ημέρες.
► Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο των ευθυνών «για να μην πάθουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον».
► Οι μαρτυρίες των Μητρετώδη και Κούκλατζη ήταν οι μοναδικές που έλειπαν από τον φάκελο της ΕΔΕ που έχει διατάξει το ΓΕΕΘΑ για να αποδοθούν ευθύνες, όπου διαπιστωθούν ότι υπάρχουν.
Δεν υπήρχε ενέδρα των Τούρκων στον Έβρο την ημέρα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας, αλλά η αντίδρασή τους ήταν σίγουρα μη αναμενόμενη. Στην πτήση από την Τουρκία για τη Θεσσαλονίκη, οι δύο στρατιωτικοί μας, που έμειναν φυλακισμένοι για 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης εξήγησαν στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο τι συνέβη την 1η Μαρτίου στον Έβρο.
Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης, χρησιμοποιώντας τον διάδρομο του αεροσκάφους ως «εικονικό χάρτη», εξήγησε στον καταδρομέα αντιστράτηγο Κ. Φλώρο όλη τη διαδρομή που ακολούθησαν εκείνο το πρωινό της 1ης Μαρτίου.
Ο ανθυπολοχαγός εξήγησε στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι εντόπισαν και ακολούθησαν κάποια χνάρια πάνω στο χιονισμένο έδαφος και πως χρησιμοποίησε το κινητό του για να τα φωτογραφίσει και να τα βιντεοσκοπήσει. Δίχως να το αντιληφθούν βρέθηκαν απέναντι στην τουρκική περίπολο, η οποία προχώρησε αμέσως στη σύλληψη τους.
Οι μαρτυρίες των Α. Μητρετωδη και Δημήτρη Κούκλατζη ήταν οι μοναδικές που έλειπαν από τον φάκελο της ΕΔΕ που έχει διατάξει το ΓΕΕΘΑ για την υπόθεση της αιχμαλωσίας τους. Φυσικά είναι οι πιο σημαντικές και αυτές ανέμεναν για να κλείσει ο φάκελος της ΕΔΕ και να αποδοθούν ευθύνες όπου διαπιστωθούν ότι υπάρχουν. Και φαίνεται να υπάρχουν αρκετές.
Δυο στρατιωτικοί μας αιχμαλωτίστηκαν σε καιρό ειρήνης για πρώτη φορά από το 1974, κρατήθηκαν παράνομα 167 ημέρες και η χώρα βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η υπόθεση της αιχμαλωσίας δεν μπορεί απλώς να ξεχαστεί δίχως συνέπειες.
Επίσημες καταθέσεις
Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει και θα απαντηθούν λογικά με τις επίσημες καταθέσεις των δύο στρατιωτικών στην ΕΔΕ είναι πολλά:
1. Γιατί υπήρξε αυτή η «χαλαρότατα, στον Έβρο, με δυο στρατιωτικούς να περιπολούν με ένα όπλο και κινητά στα σύνορα, όταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημά είχαν προηγηθεί πολλά και σοβαρά ελληνοτουρκικά επεισόδια στο Αιγαίο;
2. Είχαν δοθεί ή όχι εντολές για περαιτέρω μέτρα φρούρησης και ασφάλειας; Υπήρχε εντολή για να είναι το προσωπικό σε κατάσταση εγρήγορσης και επιφυλακής μετά από όλα όσα είχαν προηγηθεί;
3. Είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία από την ηγεσία του ΓΕΣ στις πληροφορίες που υπήρχαν για «τουρκική κινητικότητα» στην περιοχή με τη διεξαγωγή άσκησης, αλλά και την παρουσία «προσωπικού που δεν είχε σχέση με τις τουρκικές μονάδες της περιοχής»;
4. Γιατί δεν είχε «χτυπήσει καμπανάκι» για το ενδεχόμενο σύλληψης στρατιωτικού προσωπικού από Τούρκους, όταν αυτό το σενάριο είναι από τα βασικά που πάντα υπάρχουν σε περιόδους ελληνοτουρκικών εντάσεων;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επίπτωση για κανέναν στον Στρατό Ξηράς. Κατά τη διάρκεια των 167 ημερών αιχμαλωσίας υπήρχε η όχι και τόσο πειστική δικαιολογία ότι θα έπρεπε να τελειώσει η περιπέτεια των δυο στρατιωτικών, για να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Η περιπέτεια έληξε και τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην ανοίξει το κεφαλαίο των ευθυνών, που πρέπει να αποδοθούν κυρίως «για να μην πάθουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον», όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.
Οι καταθέσεις των δύο στρατιωτικών θα φωτίσουν και άλλες πτυχές της υπόθεσης που έχουν να κάνουν με τα όσα ακολούθησαν τη σύλληψή τους. Έχουν γραφτεί πολλά για το ποιος τελικά μετέτρεψε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο σε κατάσταση κρίσης. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τοπικές στρατιωτικές Αρχές των Τούρκων ήταν τις πρώτες ώρες συγκαταβατικές στην άμεση επιστροφή των Ελλήνων, μέχρι που επενέβησαν «κομισάριοι» του καθεστώτος Ερντογάν, οι οποίοι και έδωσαν εντολές για σκλήρυνση της στάσης έναντι των δύο. Αν ισχύουν όλα αυτά, θα το πουν οι δύο στρατιωτικοί μας στις καταθέσεις τους.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η υπόθεση της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας, σε καιρό ειρήνης, δεν μπορεί να ξεχαστεί δίχως συνέπειες.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ- p.karvounopoulos@realnews.gr
«Επιστρέφω άμεσα στα καθήκοντά μου»
Τι απάντησε ο Άγγελος Μητρετώδης μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, όταν τον ρώτησε πόσες ημέρες άδεια θέλει.
ΕΤΟΙΜΟΣ να επιστρέφει στα καθήκοντά του στη μονάδα του Έβρου δηλώνει ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης ο οποίος από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται και πάλι μαζί με την οικογένειά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά.
Ο πατέρας του Νίκος Μητρετώδης, μιλώντας στη Realnews, δεν κρύβει τη χαρά του για την ανέλπιστη, όπως λέει, απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και αναφέρεται στην περιπέτεια που έζησε η οικογένειά του. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι αρχικά ο γιος του αρνήθηκε να πάρει άδεια! Ανακουφισμένος που το παιδί του βρίσκεται πίσω στην Ελλάδα ασφαλές στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων, ο Ν. Μητρετώδης από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την αιχμαλωσία του Αγγέλου με περίσσεια ψυχραιμία: «Ξέραμε ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και ότι τα παιδιά θα είχαν μια άλλη αντιμετώπιση. Ο Άγγελος από την πρώτη στιγμή οπλίστηκε με υπομονή, έδειξε υψηλό φρόνημα και θάρρος. Ήξερε ότι η αιχμαλωσία του θα τραβούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν προετοιμασμένος», δηλώνει με νόημα ο πατέρας του 27χρονου ανθυπολοχαγού.
Συνοδεία
Έπειτα από 167 ημέρες κράτησης κατά το ταξίδι της επιστροφής με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συνόδευαν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Κάποια στιγμή, ο αντιστράτηγος Φλώρος έθεσε το θέμα της άδειας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν τον ρώτησε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αν θέλει άδεια, απάντησε: "Εγώ αμέσως γυρνάω στα καθήκοντά μου"», αναφέρει ο κ. Μητρετώδης σημειώνοντας ότι ο γιος του κατόπιν πιέσεων πήρε τελικά λίγες μέρες άδειας προκειμένου να ξεκουραστεί και εντός της εβδομάδας επιστρέφει στην υπηρεσία του.
Με φίλους
Η επόμενη μέρα βρήκε τον νεαρό ανθυπολοχαγό μαζί με φίλους και γνωστούς, σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των 5,5 μηνών της αιχμαλωσίας του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. «Βλέπει συνεχώς τους φίλους του και τα αγαπημένα του πρόσω πα. Του έλειψαν πολύ. Αυτό το βλέπαμε και στα επισκεπτήριά μας. Διψούσε στην κυριολεξία να μάθει πληροφορίες για γνωστούς και φίλους. Ευτυχώς ήταν ένα κακό όνειρο που πέρασε και την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψει στη μονάδα που υπηρετούσε», σημειώνει ο πατέρας του Έλληνα αξιωματικού.
Ο κ. Μητρετώδης δεν ξεχνά τα όσα έζησαν ο ίδιος και η οικογένειά του. «Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια, πρωτόγνωρα συναισθήματα. Όπως είδατε, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τη σύλληψη των δύο παιδιών και η υπόθεσή τους έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Έμειναν 167 μέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί μέχρι σήμερα κατηγορητήριο, ενώ δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η δίκη», λέει και συνεχίζει: «Η κατάσταση από την πρώτη στιγμή εξελίχθηκε σε πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα, που απαιτούσε τεράστια ψυχικά αποθέματα και πολλές αντοχές. Ευτυχώς μέσα απ' όλα αυτά βγήκαμε ζωντανοί».
Πέραν όμως από τη χαρά που προκάλεσε η απελευθέρωση του γιου του, ο κ. Μητρετώδης δηλώνει ανακουφισμένος που η περιπέτεια αυτή δεν άφησε πληγές τουλάχιστον ορατές, στο παιδί του. «Δεν είμαι ειδικός αλλά βλέπω ότι ο γιος μου είναι καλά. Όλη αυτή η κατάσταση της σύλληψης και της φυλάκισής του δεν του έχει αφήσει κάποιο τραύμα τόσο δυνατό που να μην μπορεί να το διαχειριστεί», δηλώνει ο Ν. Μητρετώδης, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τους απλούς Έλληνες πολίτες για το ανιδιοτελές ενδιαφέρον που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα. «Τους ευχαριστώ όλους. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν πολύτιμη, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», καταλήγει,
Στιγμές ηρεμίας
Στο πλευρό της οικογένειάς του, τέλος βρίσκεται και ο Δημήτρης Κούκλατζης ο οποίος επιθυμεί, πριν επιστρέψει και αυτός στα καθήκοντά του, να περάσει στιγμές ηρεμίας. Για τον λόγο αυτό παρέμενε μαζί με τους γονείς του στο σπίτι της αδερφής του στη Θεσσαλονίκη, η οποία πριν από λίγες μέρες έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. «Δεν γνωρίζω πότε θα γυρίσουν στην Ορεστιάδα. Οι άνθρωποι θέλουν να χαλαρώσουν μετά τα όσα έζησαν και να χαρούν τα εγγονάκια τους. Άλλωστε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να επιστρέφουν άμεσα», ανέφερε συγγενής της οικογένειας Κούκλατζη.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ-d.pananou@realnews.gr
(REAL NEWS-19/08/2018)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.