Αρχική » , , , » Με ηθικό «ατσάλι» τα πράσινα μπερέ

Με ηθικό «ατσάλι» τα πράσινα μπερέ


Αφιέρωμα στην Ε' Μοίρα Καταδρομών.
 Οι άνδρες της μονάδας ειδικεύονται στον αγώνα σε χιονοσκεπείς περιοχές.
Η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών εκπαιδεύεται κυρίως στον ορεινό αγώνα και στον ανορθόδοξο πόλεμο.

Από τις πλέον επίλεκτες και άρτια εκπαιδευμέ­νες Μονάδες του Στρα­τού είναι η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών. Το στρα­τόπεδό της βρίσκεται στη Δράμα. Αποτελείται κυρίως από εθελοντές στρατιώτες και στελέχη, δηλαδή από ανθρώπους αποφασισμένους να υποστούν σκληρή εκπαίδευση, ώστε να είναι έτοιμοι, όταν θα χρειαστεί, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής της μονάδας.

Η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών εκπαιδεύε­ται κυρίως στον ορεινό αγώνα και στον ανορθόδοξο πόλεμο. Αποτελείται από 3 Λόχους Κρούσεως, έναν Λόχο Υποστηρίξεως (ΛΥΠ) και έναν Λόχο Διοικήσεως (Λ/Δ) ή με πιο ειδική ονομασία, όπως, για παράδειγμα, ΛΟΚ 81 «αετοί», 82 «Φάντομ», 83 «Σαμποτέρ» και ΑΥΠ «Ρέιντζερ». Η Ε' Μοίρα Καταδρομών ανήκει στην 1η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων. Τα στελέ­χη και οι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων υφίστανται μια ιδιαίτερα επίπονη και ρεαλιστική εκπαίδευση, που παρέχεται στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως και στις Σχολές των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευση εντείνεται και ολοκλη­ρώνεται στις μάχιμες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών αντικειμένων, οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, εκπαιδεύονται και:

Στον ορεινό αγώνα, με την εκτέλεση αναρριχήσεων σε απόκρημνες, βραχώδεις περιοχές.

Στον αγώνα στο υγρό στοιχείο, με την εκμάθηση με­θόδων ενεργείας μέσα σε αυτό, με τη χρησιμοποίηση ή όχι πλωτών μέσων (βατραχάνθρωποι).

Στη χρήση του αλεξιπτώτου, με τη συνεχή εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων (αλεξιπτωτιστές με στατικό ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως).

Στον αγώνα σε χιονοσκεπείς περιοχές.

Στην εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών (δολιο­φθορές, καταστροφές).

Στην εκτέλεση αποβατικών, αεραποβατικών και αμ­φιβίων επιχειρήσεων (πεζοναύτες).

Σημαντικός αριθμός στελεχών εκπαιδεύεται στην εκτέλεση υποβρύχιων καταστροφών και στην εκτέλεση αλμάτων με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης (Ειδικά Τμή­ματα Αλεξιπτωτιστών).

Βασικά πλεονεκτήματα των Ειδικών Δυνάμεων είναι η ταχύτητα αντίδρασης, ο αιφνιδιασμός και η πειθαρχία σε όλα τα επίπεδα. Τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μέσα από τη σκληρή εκπαίδευση, γίνονται μαχητές «παντός καιρού», ετοιμοπόλεμοι και αποτελούν τη βασι­κή επιλογή της Ηγεσίας, στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί μια ηχηρή στρατιωτική απάντηση, ανταπο­δοτική σε πιθανές εχθρικές ενέργειες, με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αμφισβητηθεί η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-14/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger