Αιφνιδιαστικές αλλαγές του ΚΥΣΕΑ σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία.
Από τον
Ανδρέα Κούτρα (akoutras@dimokratianews.gr)
Την αντικατάσταση των τριών αρχηγών του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ αποφάσισε ξαφνικά χθες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Στη θέση του παραμένει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Η επιλογή του νέου αρχηγού στον Στρατό Ξηράς, του αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, οδηγεί σε σαρωτικές αλλαγές, καθώς ήταν ο τελευταίος της ιεραρχίας στον βαθμό αυτόν. Πιο ήπιες είναι οι αλλαγές στους άλλους δύο κλάδους, αν και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) χθες το βράδυ διαφάνηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανανεωθεί η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εμπειρία
Στο «τιμόνι» του Πολεμικού Ναυτικού τοποθετήθηκε, λοιπόν, ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης (μέχρι πρότινος διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας), ενώ επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που έως χθες ήταν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.
0 Αλκιβιάδης Στεφανής αντικατέστησε στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς τον αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη. Αν και όλοι πίστευαν πως η θέση του νέου A/ ΓΕΣ θα «παιζόταν» μεταξύ του Ιωάννη Ηλιόπουλου και του Ανδρέα Ηλιόπουλου, τελικά η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ήταν ο έως χθες διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού / NRDC-GR. Η επιλογή του παρασύρει στην αποστρατεία, πέραν του κ. Τελλίδη, και τους υπόλοιπους εννέα αντιστρατήγους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ). Ο «τεθωρακισμένος» Α. Στεφανής, πέραν της Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας, έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Άμυνας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου απέκτησε MBA σε στρατηγικές ασφαλείας, ενώ έχει υπηρετήσει σε κρίσιμες μονάδες του Στρατού.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης διαδέχτηκε τον αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του A/ ΓΕΝ για έναν χρόνο. Η επιλογή του οδηγεί σε αποστρατεία ακόμη δύο αντιναυάρχους. Το βιογραφικό του είναι επίσης πλούσιο και πολλοί μιλούν για έναν ικανό αξιωματικό. Επιχειρησιακός αξιωματικός είναι και ο νέος Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που ανέβηκε μόνο ένα σκαλοπάτι (ήταν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας) για να φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Διαδέχτηκε τον Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος πληροφορήθηκε την αποστρατεία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.
Με τη νέα σύνθεσή του συνεδρίασε χθες το βράδυ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων προκειμένου να πληρώσει τις κενές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος αρχηγός Στόλου τοποθετήθηκε ο βατραχάνθρωπος Ιωάννης Παυλόπουλος, λαμβάνοντας τον βαθμό του αντιναυάρχου.
Στην Πολεμική Αεροπορία έφεραν ως επικρατέστερο για τη θέση του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, που υπηρετούσε ως διευθυντής του Δ' Κλάδου (Πολιτική Σχεδίαση) του ΓΕΑ. Το ΣΑΓΕ αντικατέστησε, επίσης, τους αντιστρατήγους προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ χθες ο αντιπρόεδρος και τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία εξέφραζε την έκπληξή του για την ξαφνική αποστρατεία των τριών αρχηγών, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει «πειστικές εξηγήσεις γιατί οι αλλαγές αυτού του εύρους έπρεπε να γίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή». Συνήθως οι κρίσεις για τους αρχηγούς γίνονται προς τα τέλη Φεβρουάριου και ακολουθούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-17/01/2017)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.