Αρχική » , , , , » Αποστρατεύτηκαν (χθες) οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

Αποστρατεύτηκαν (χθες) οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

Αιφνιδιαστικές αλλαγές του ΚΥΣΕΑ σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία.

Από τον
Ανδρέα Κούτρα (akoutras@dimokratianews.gr)

Την αντικατάσταση των τριών αρχηγών του ΓΕΣ, του ΓΕΝ και του ΓΕΑ αποφάσισε ξαφνικά χθες το ΚΥ­ΣΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πά­νου Καμμένου. Στη θέση του πα­ραμένει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύ­αρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η επιλογή του νέου αρχηγού στον Στρατό Ξηράς, του αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, οδηγεί σε σαρωτικές αλλαγές, καθώς ήταν ο τελευταίος της ιε­ραρχίας στον βαθμό αυτόν. Πιο ήπιες είναι οι αλλαγές στους άλ­λους δύο κλάδους, αν και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρ­χηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) χθες το βράδυ διαφάνηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ανανεωθεί η ηγεσία των Ενό­πλων Δυνάμεων.

Εμπειρία

Στο «τιμόνι» του Πολεμικού Ναυ­τικού τοποθετήθηκε, λοιπόν, ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης (μέχρι πρότινος διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας), ενώ επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε ο αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που έως χθες ήταν αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

0 Αλκιβιάδης Στεφανής αντι­κατέστησε στην ηγεσία του Στρα­τού Ξηράς τον αντιστράτηγο Βα­σίλειο Τελλίδη. Αν και όλοι πί­στευαν πως η θέση του νέου A/ ΓΕΣ θα «παιζόταν» μεταξύ του Ιωάννη Ηλιόπουλου και του Ανδρέα Ηλιόπουλου, τελικά η ει­σήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ήταν ο έως χθες διοικητής του Γ' Σώμα­τος Στρατού / NRDC-GR. Η επι­λογή του παρασύρει στην απο­στρατεία, πέραν του κ. Τελλίδη, και τους υπόλοιπους εννέα αντιστρατήγους του Ανώτατου Στρα­τιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ). Ο «τεθωρακισμένος» Α. Στεφανής, πέραν της Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας, έχει αποφοιτήσει από το πανε­πιστήμιο Άμυνας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου απέκτησε MBA σε στρατηγικές ασφαλείας, ενώ έχει υπηρετήσει σε κρίσιμες μονάδες του Στρατού.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης διαδέχτηκε τον αντιναύαρ­χο Γεώργιο Γιακουμάκη, ο οποί­ος παρέμεινε στη θέση του A/ ΓΕΝ για έναν χρόνο. Η επιλογή του οδηγεί σε αποστρατεία ακό­μη δύο αντιναυάρχους. Το βιογραφικό του είναι επίσης πλού­σιο και πολλοί μιλούν για έναν ικανό αξιωματικό. Επιχειρησια­κός αξιωματικός είναι και ο νέ­ος Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που ανέβη­κε μόνο ένα σκαλοπάτι (ήταν αρ­χηγός Τακτικής Αεροπορίας) για να φτάσει στην κορυφή της ιε­ραρχίας της Πολεμικής Αεροπο­ρίας. Διαδέχτηκε τον Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος πληροφορήθηκε την αποστρατεία του στα Ηνωμέ­να Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγ­ματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Με τη νέα σύνθεσή του συ­νεδρίασε χθες το βράδυ το Συμ­βούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτε­λείων προκειμένου να πληρώ­σει τις κενές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος αρχηγός Στόλου τοποθετήθηκε ο βατραχάνθρωπος Ιωάννης Παυλόπουλος, λαμβάνοντας τον βαθμό του αντιναυάρχου.

Στην Πολεμική Αεροπο­ρία έφεραν ως επικρατέστερο για τη θέση του αρχηγού Τα­κτικής Αεροπορίας τον αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, που υπηρετούσε ως διευθυντής του Δ' Κλάδου (Πολιτική Σχεδίαση) του ΓΕΑ. Το ΣΑΓΕ αντικατέστη­σε, επίσης, τους αντιστρατήγους προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμ­βούλιο.

Στο μεταξύ χθες ο αντιπρόε­δρος και τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέδω­σε ανακοίνωση σχετικά με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία εξέφραζε την έκπλη­ξή του για την ξαφνική αποστρα­τεία των τριών αρχηγών, ζητώ­ντας από την κυβέρνηση να δώσει «πειστικές εξηγήσεις γιατί οι αλλαγές αυτού του εύρους έπρε­πε να γίνουν τη δεδομένη χρονι­κή στιγμή». Συνήθως οι κρίσεις για τους αρχηγούς γίνονται προς τα τέλη Φεβρουάριου και ακολου­θούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-17/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger