Κενό νόμου στον Ποινικό Κώδικα


Εθνικισμός ή προβοκάτσια;
Δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τιμωρία ανάλογων συμπεριφορών.

ΜΠΟΡΕΙ η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία να επιθυμούν την αντιμετώπιση με «σιδηρά πυγμή» αυτών των φαινομένων και ειδικά την περίπτωση των επτά εφέδρων, αλλά, όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές της στρατιωτικής Δικαιοσύνης στις οποίες απευθύνθηκε η Realnews, οι δυνατότητες που υπάρχουν στο νομικό μας οπλοστάσιο είναι ελάχιστες! Με απλά λόγια, όσοι έδωσαν τη δυνατότητα σε πολίτες αλβανικής καταγωγής να υπηρετούν τη θητεία τους δεν πρόβλεψαν τα αυτονόητα! Η παροχή ελληνικής ιθαγένειας δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζει, αν όχι την εθνική συνείδηση, τουλάχιστον τον σεβασμό προς αυτή.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έριξε τις ευθύνες σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που «έδιναν την ιθαγένεια και δικαιώματα για να εισπράξουν ψήφους», μάλλον οργισμένος επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Η κοινή γνώμη είναι θυμωμένη, αλλά οι εισηγήσεις στρατιωτικών νομικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σκληρή και παραδειγματική τιμωρία των νεοσύλλεκτων και των στρατιωτών που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους.

Η «R» παρουσιάζει την απολύτως τεκμηριωμένη νομική άποψη, όπως μεταφέρεται από αξιόπιστες πηγές της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. 

® ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ;

Επτά νεοσύλλεκτοι αλβανικής καταγωγής και ελληνικής ιθαγένειας φωτογραφήθηκαν φορώντας φόρμες παραλλαγής και τζόκεϊ με το ελληνικό εθνόσημο, σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον λεγόμενο αλβανικό αετό, τον αετό δηλαδή που απεικονίζεται στη σημαία της Αλβανίας. Η φωτογράφηση έγινε από τρίτο πρόσωπο( άγνωστο αν ήταν στρατιώτης ή πολίτης κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου) και έλαβε χώρα τις πρώτες ημέρες της κατάταξής τους. Η σχετική φωτογραφία διέρρευσε στο διαδίκτυο και άμεσα από το ΓΕΣ κινήθηκε η διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όταν διαπιστώθηκε ο τόπος τέλεσης της πράξης.

® ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ; 

Ως προς τον ποινικό χαρακτήρα της πράξης παρατηρείται κενό νόμου. Δεν υπάρχει διάταξη ούτε στον Ποινικό Κώδικα, ούτε στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, στον οποίο μπορεί να υπαχθεί η εν λόγω συμπεριφορά. Το άρθρο 58 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, για το οποίο γίνεται λόγος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβλέπει ότι «στρατιωτικός που δημόσια με λόγο ή έργο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο εκδηλώνει καταφρόνηση για τη σημαία, τον Στρατό ή διακριτικό σήμα του Στρατού ή Σώματος αυτού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών (μέχρι δηλαδή πέντε χρόνια)». Ο όρος «εκδηλώνει καταφρόνηση» ερμηνεύεται σύμφωνα με την έννοια της εξυβρίσεως στο άρθρο 361 ΠΚ και της δυσφημήσεως στο άρθρο 363 Π Κ. Οποιαδήποτε άλλη καταφρονητική εκδήλωση, η οποία δεν καλύπτει το νόημα της εξυβρίσεως ή της δυσφημήσεως δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο της προσβολής Στρατού. Επίσης η προσβολή του Στρατού πρέπει να είναι ευθεία και όχι έμμεση, πρέπει δηλαδή η πράξη να στρέφεται ευθέως κατά του Στρατού και όχι να ερμηνεύεται ως τέτοια. Για παράδειγμα, αν οι συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι φωτογραφίζονταν κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Ντροπή στον ελληνικό Στρατό», τότε η πράξη τους κάλλιστα θα υπάγονταν στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 58 ΣΠΚ. Ομοίως αν τη φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον αλβανικό αετό κάποιος από αυτούς την αναρτούσε στο διαδίκτυο συνοδεύοντάς τη με υβριστικό σχόλιο για τον ελληνικό Στρατό, τότε, επίσης θα μπορούσε να υπαχθεί στο 58 ΣΠΚ. Η ανάρτηση, όμως της φωτογραφίας όπως έγινε και με αυτό που απεικόνιζε δεν μπορεί να υπαχθεί στο 58 ΣΠΚ, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απαράδεκτη διεύρυνση του αξοποίνου.

Με τον τρόπο αυτό, θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και θα υπαγόταν στη συγκεκριμένη διάταξη οποιαδήποτε συμπεριφορά κρινόταν ότι αντέβαινε στα συμφέροντα του ελληνικού Στρατού. Για αυτόν, άλλωστε, τον λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί σχετική ποινική δίωξη, ούτε έχει παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο στρατιωτικό εισαγγελέα. Αντιθέτως αναμένεται με την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τον καταλογισμό σχετικών πειθαρχικών ευθυνών το σχε­τικό πόρισμα να αποσταλεί σε αυτόν για ποινι­κή αξιολόγηση.

® ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 0 ΚΙΝΔΥΝΟΣ;

Το ως άνω περιγραφόμενο κενό νόμου που υπάρχει ενέχει τον εξής σοβαρό κίνδυνο. Αν οι συγκεκριμένοι νεοσύλλεκτοι διωχθούν ποινικά και η κατηγορία εκπέσει στο ακροατήριο, πράγμα πολύ πιθανόν, όπως περιγράφεται παραπάνω, η αθώωσή τους θα οδηγήσει στην ηρωοποίησή τους από τη γείτονα χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

® ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ

Όλα αυτά, βέβαια, θα είχαν αποφευχθεί αν εγκαίρως είχε επικαιροποιηθεί ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας και είχε προβλέψει ρητώς την τιμωρία τέτοιου είδους συμπεριφορών. Αντιθέ­τως ο ΣΠΚ από τη νομοθέτησή του το 1995 μέ­χρι σήμερα δεν έχει υποστεί ουδεμία αλλαγή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως ένα παρωχημένο νομικό κείμενο και όλα αυτά λόγω της απροθυμίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εκ μέρους της στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Ενώ δηλαδή ο Ποινικός Κώδικας προσαρμόζεται διαρκώς στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής ποινικοποιώντας συμπερι­φορές όπως τα ρατσιστικά σχόλια ή ακόμα και το bulling, ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας από το 1995 μέχρι σήμερα παραμένει απαράλλακτος την ίδια ώρα που η πολυσυλλεκτικότητα και πολυφυλετικότητα της ελληνικής κοινωνίας παράγουν συμπεριφορές όπως αυτή που έλαβε χώρα στο Μεσολόγγι. Μέχρι και το λεγόμενο «καψόνι», που κατά καιρούς απασχολει την επικαιρότητα όταν είναι υπέρμετρο, μέχρι σήμερα υπάρχει ατολμία ποινικοποίησής του από τις εκάστοτε πολίτικες ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ.

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ
(REAL NEWS-29/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger