Πριν καταδικάσουμε την πατρίδα μας για αστείρευτο φαγοπότι, στο οποίο οι Έλληνες υπήρξαν συνδαιτυμόνες και ομοτράπεζοι, ας δούμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη. Καλύτερη και πιο αξιόπιστη πηγή για το τι συμβαίνει παγκοσμίως είναι φυσικά η ιστορία των οικονομικών εγκλημάτων. Ποιο ήταν όμως το μεγαλύτερο (από πλευράς οικονομικού ύψους) σκάνδαλο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που...
συγκλόνισε μια κρατική οικονομία και παρ' ολίγον να συμπαρασύρει στον όλεθρο κράτη και επιχειρήσεις. Μα φυσικά το σκάνδαλο Enron στις ΗΠΑ, ύψους περίπου 900 δις δολαρίων. Χρηματιστηριακές Αρχές, η παντοδύναμη και αδέκαστη, όπως επιθυμεί να θεωρείται παγκοσμίως, Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Πολιτειακές Τραπεζικές Αρχές, αλλά ακόμη και η περιώνυμη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η διάσημη FED, πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο (για να μην υποθέσουμε τίποτε χειρότερο).
Αποτέλεσμα: ένα σκάνδαλο μαμούθ, το σκάνδαλο της Enron, ύψους 900 δις δολαρίων. Θύματα: καταναλωτές, επενδυτές, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κλπ.
Πιστεύει κανείς ότι, στα 191 έτη λειτουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους, το συνολικό τίμημα της διαφθοράς είναι μεγαλύτερο από το ποσό ρεκόρ των 900 δις δολαρίων του σκανδάλου Enron; Μάλλον όχι. Μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Σε όλο τον πλανήτη γίνονται σκάνδαλα και υπάρχει διαφθορά. Και τα μεγάλα σκάνδαλα και η τεράστια διαφθορά εντοπίζονται στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Απλώς στην Ελλάδα η υπέρμετρη επίκληση της διαφθοράς (και ιδιαίτερα τώρα τελευταία που θα πλησιάζουν οι εκλογές) γίνεται για να αποσιωπηθούν άλλες ευθύνες, πολύ μεγαλύτερες.
Ζούσαμε με ξένες «τσέπες»
Αρκετοί από τους αναγνώστες πιθανότατα θα γνωρίζουν για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS-BANK for Ιnternational Settlements). Η εν λόγω τράπεζα λειτουργεί αποκλειστικά για να διενεργούνται συναλλαγές είτε μεταξύ κεντρικών τραπεζών είτε μεταξύ διεθνών οργανισμών, ενώ δεν ελέγχεται από καμία κεντρική κυβέρνηση. Ουσιαστικά αποτελεί μια τραπεζική ύπεροντότητα πάνω από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, αφού ελέγχει τις συναλλαγές μεταξύ κεντρικών τραπεζών. Ενώ με τη σειρά τους οι κεντρικές τράπεζες, όπως είναι γνωστό, ελέγχουν τις συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών της κάθε χώρας, είτε συναλλαγές μεταξύ τραπεζών διαφορετικών χωρών. Για τους οπαδούς της θεωρίας της παγκόσμιας συνομωσίας, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS είναι η παγκόσμια υπέρ-τράπεζα.
Σύμφωνα λοιπόν με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS για να θεωρείται βιώσιμο ένα εθνικό χρέος θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μικρότερο από το 85% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στο Μνημονιακό Καθεστώς το 2010. Για το 2010, λοιπόν, που η ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά πλήττει την ελληνική οικονομία, άρα μειώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά το ελληνικό ΑΕΠ, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών-BIS και με βάση συνολικό και συσσωρευμένο από συστάσεως του ελληνικού κράτους χρέος των ελληνικών νοικοκυριών, κατατάσσει την Ελλάδα στην 14η θέση της λίστας των 18 πιο ανεπτυγμένων κρατών (εξαιρεί την Ελβετία και την Ιρλανδία). Η παγκόσμια κατάταξη για τα εθνικά χρέη των νοικοκυριών για το 2010 φαίνεται στον πρώτο πίνακα.
Όμως η Τράπεζα διεθνών διακανονισμών- BIS προχωρά και σε μια άλλη συνολική και τελική κατάληξη για τις 18 πιο ανεπτυγμένες χώρες. Για να συντάξει αυτή τη λίστα χρησιμοποιεί τον όρο «συνολικό εθνικό χρέος». Αθροίζει δηλαδή τα επιμέρους χρέη των νοικοκυριών των επιχειρήσεων, καθώς και το δημόσιο χρέος. Η λίστα του Συνολικού Χρέους για το 2010, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 15η θέση στις 18 πιο ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται στον δεύτερο πίνακα.
Και αν κάποιος τολμήσει και φέρει την παραμικρή αντίρρηση, θα τον παραπέμψουμε στην αντίστοιχη λίστα του 2009. Η λίστα του συνολικού χρέους για το 2009, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 13η θέση στις 17 πιο ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται στον τρίτο πίνακα.
Τα επίσημα και πέραν πάσης αμφισβήτησης στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν ζούσαν ποτέ πάνω από τις δυνάμεις τους και ότι η πατρίδα μας χρωστάει πάντα ως ποσοστό του ΑΕΠ πολύ λιγότερα από τους δανειστές-μνημονιακές δυνάμεις. Παρ' όλα αυτά, σήμερα είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την θλιβερή μνημονιακή πραγματικότητα.
Του Δευκαλίωνος
(Π.Hot-Doc-26/4/2012)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.