►Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχουν δηλώσει ότι κατόρθωσαν να βάλουν φρένο στις περικοπές τουλάχιστον για το 2014.
►Οι τροϊκανοί παρουσιάζονται κυνικοί απέναντι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τις ανάγκες που έχει η εθνική άμυνα.
►Τι προβλέπει -εγγράφως- το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014.
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση των περικοπών στους μισθούς των στρατιωτικών για το 2014. Το σχέδιο προέβλεπε περικοπές 88 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει πριν από μερικές εβδομάδες να κοπούν 165 εκατ. ευρώ και τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσαν ότι «δεν θα γίνουν νέες περικοπές». Τι θα ισχύσει; Κανείς δεν μπορεί να πάρει όρκο ειδικά όσοι είχαν και έχουν την ατυχία να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έχουν διαπιστώσει πόσο ανυποχώρητη είναι σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι τροϊκανοί είναι ιδιαίτερα κυνικοί απέναντι στα επιχειρήματα της... ελληνικής πλευράς για τις ανάγκες που έχει η εθνική άμυνα. Και, όπως λέει στη Real news αξιωματικός ο οποίος έχει παραβρεθεί σε συνάντηση μαζί τους η «λογική» τους είναι ότι «αν δεν κάνετε αυτά που πρέπει, δεν πρόκειται να πάρετε χρήματα, άρα δεν θα έχετε και κράτος να υπερασπιστείτε!». Τόσο κυνικά. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πάντως έχουν δηλώσει ότι κατόρθωσαν να βάλουν φρένο στις περικοπές τουλάχιστον για το 2014, παρουσιάζοντας ένα «ισοδύναμο» 100 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από περικοπές στο εξοπλιστικό κονδύλι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ωστόσο, ακόμη και κορυφαία στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους και λένε ότι μέχρι να κατατεθεί ο προϋπολογισμός κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τα 88 εκατ. ευρώ που προβλέπονται να κοπούν το 2014.
Οι αποδοχές και οι συντάξεις
Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος του 2014 προβλέπει στη δεύτερη σελίδα το ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι για τον τακτικό προϋπολογισμό 2. 371.427.000 ευρώ(έναντι2.610.583.000 που ήταν για το 2013, μειωμένα δηλαδή κατή 237.156.000 ευρώ), ενώ για τα εξοπλιστικά πρόγραμμα τα 583.000.000 ευρώ (έναντι των 750.000.000 ευρώ, μειωμένα δηλαδή κατά 167.000.000 ευρώ). Στην επόμενη σελίδα και στο πεδίο «Αποδοχές προσωπικού» αναφέρει: «Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ακριβής εκτίμηση των αποδοχών, λόγω των ανωτάτων ορίων δαπανών που τίθενται. Οι αποδοχές και οι συντάξεις αποτελούν μία από τις βασικότερες μείζονες κατηγοράς αφενός μεν λόγω του σημαντικού ύψους των σχετικών δαπανών επί του συνόλου του προϋπολογισμού και αφετέρου λόγω της ανελαστικότητας που τις χαρακτηρίζει. Διευκρινίζεται ότι κατά τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού τόσο για τις εκτιμήσεις του 2013 όσο και για τις προβλέψεις του 2014 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σχετικές διατάξεις των ν. 4024/2011 και 4093/2012».
Ο νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222), σελίδα 106, με τίτλο «Νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις» αναφέρει ξεκάθαρα τα 88.000.000 ευρώ που συμφωνήθηκαν, διά υπογραφής να δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το μισθολογικό του κόστος. Όπως λένε οι στρατιωτικοί, περίμεναν ότι κάποια αναφορά στο «πάγωμα» των περικοπών των 88.000.000 ευρώ θα γινόταν στο πολυνομοσχέδιο. Δεν έγινε όμως. Τι ανησυχεί τους στρατιωτικούς; Μια ενδεχόμενη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά, η οποία θα ζητηθεί να κλείσει άρον άρον και τότε κάνεις δεν πρόκειται να σκεφθεί τις επιπτώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ήδη πολύ σοβαρές.
ΒΡΟΧΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ
Το τρένο της μεγάλης φυγής
ΕΙΤΈ ΓΙΝΟΥΝ είτε δεν γίνουν νέες περικοπές, το τρένο της μεγάλης φυγής έχει ήδη σφυρίξει, τρέχει με ταχύτητα και μεταφέρει μέσα σ΄ ένα εξάμηνο 1.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία προτίμησαν την παραίτηση. Στον Στρατό Ξηράς από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Ιουνίου είχαν υποβάλει παραίτηση 849 στελέχη, 606 αξιωματικοί και 243 υπαξιωματικοί. Συνολικά το 2012 οι παραιτήσεις ήταν 808. Στην Πολεμική Αεροπορία έχουν φύγει σ΄ ένα εξάμηνο 450 στελέχη, από τα οποία 430 ήταν αξιωματικοί. Σ' αυτούς υπάρχουν 12 ιπτάμενοι. Οι παραιτήσεις στην Πολεμική Αεροπορία πέρυσι ήταν 449. Στο Πολεμικό Ναυτικό οι παραιτήσεις στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου είναι 200. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση για τις αιτίες της μεγάλης φυγής. Οι περικοπές έχουν κάνει τους στρατιωτικούς να ασφυκτιούν. Και όσα έρχονται με τη δραματική περικοπή του εφάπαξ το 2014 οδηγεί ακόμη περισσότερους γρηγορότερα στην έξοδο από το στράτευμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Ταξίαρχοι και συνταγματάρχες που έχουν συμπληρώσει 31 χρόνια υπηρεσίας και πάνω έχουν μία αγωνία: να διασφαλίσουν το όποιο εφάπαξ τους έχει απομείνει.
2. Μέχρι στιγμής οι ταξίαρχοι έχουν χάσει 16.000 ευρώ από το εφάπαξ και οι συνταγματάρχες 12.000 ευρώ!
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡBΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
p.karvounopoulos@realnews.gr
(Real news-21/07/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.