Ο Παπανδρέου περιχαρής δίπλα στον Ερντογάν (στην Καισάρεια), που προκαλεί με δηλώσεις του την Ελλάδα.
Για την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και το λεξικό της ελληνικής γλώσσας είναι φτωχό για να τον χαρακτηρίσει. Αφού κατέστρεψε τη χώρα βάζοντάς τη στο Μνημόνιο και φέρνοντας στην Ε.Ε. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζει να προκαλεί τον κοινό νου και να δημιουργεί εύλογες απορίες για την (πολιτική) διαύγεια και νοημοσύνη του. Το «παιντί», όπως τον αποκαλούσαν ειρωνικά και με... σπαστά ελληνικά οι σύντροφοί του όταν πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας (έπειτα από πιέσεις της Μαργαρίτας Παπανδρέου στον μακαρίτη τον Ανδρέα), δείχνει να μην έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεσαλώσει, όπως και άλλοι Τούρκοι πολιτικοί, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και διεκδικώντας νησιά στο Αιγαίο, ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε σωστό να εμφανιστεί στο πλευρό του «σουλτάνου» το Σαββατοκύριακο (έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επισήμαναν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου), και μάλιστα έκοψε μαζί του κορδέλα εγκαινίων στην Καισάρεια έχοντας δίπλα του τον φιλότουρκο Γερμανό σοσιαλιστή Σρέντερ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να συναισθάνεται το μέγεθος του ατοπήματός του (κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών), έσπευσε να... διαφημίσει την κοινή παρουσία του με τον Ερντογάν εκδίδοντας σχετικό δελτίο Τύπου, που συνοδευόταν από τις σχετικές φωτογραφίες.
Διπλωματία του ζεϊμπέκικου
Στο κείμενο ο Παπανδρέου επικαλείται μάλιστα τη διπλωματία του ζεϊμπέκικου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να είναι η πολιτική που εφήρμοσαν εκείνος και ο (μακαρίτης πλέον) Ισμαήλ Τζεμ ως υπουργοί Εξωτερικών.
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο δελτίο του ΚΙΔΗΣΟ: «Ο Πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου παρευρέθη στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Καισάρεια, μετά από προσωπική πρόσκληση του πρώην Προέδρου της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο γεύμα που ακολούθησε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους Τούρκους αξιωματούχους για τις διεθνείς εξελίξεις, το προσφυγικό και την πορεία των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία που έχει για την ευρύτερη περιοχή ο σεβασμός των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η συνέχιση της πολιτικής που εγκαινίασε με τον Ισμαΐλ Τζεμ, μια πολιτική βασισμένη στον αλληλοσεβασμό και τον διάλογο για την προώθηση του κοινού συμφέροντος, της ειρήνης και της σταθερότητας. Μια πολιτική που συνέβαλε καθοριστικά στο να περιοριστούν οι λεκτικές προκλήσεις, που είτε έχουν σχέση με την εσωτερική κατανάλωση είτε όχι, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς».
Κυπριακό: «Παιχνίδι» με τη Μόρφου
Με τη Μόρφου «κάνει παιχνίδι» τώρα η Άγκυρα, καθώς δέχεται να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά αξιώνει την εκ περιτροπής προεδρία στο νησί. Η Λευκωσία υπέκυψε και προτείνει επιστροφή της Μόρφου με παραμονή του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στην κατεχόμενη πόλη και παραχωρώντας την εκ περιτροπής προεδρία στον εκάστοτε Τουρκοκύπριο ηγέτη...
Η Μόρφου ήταν τελικά η αιτία για την οποία «σκάλωσαν» οι συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας τον περασμένο μήνα και αυτή -απ' ό,τι φαίνεται- θα είναι και η αιτία «απεμπλοκής», με ακόμα μία ελληνοκυπριακή υποχώρηση. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρότεινε την επιστροφή της χωρίς προσφυγοποίηση των Τουρκοκυπρίων που ζουν εκεί και συμφωνώντας να ισχύσει η εκ περιτροπής προεδρία, μετά τη λύση.
Ετσι, ακόμα ένα «χατίρι» της Αγκυρας πραγματοποιείται, παραχωρώντας εδάφη που κατέκτησε παράνομα, αλλά κερδίζοντας συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Για όλες τις εξελίξεις ενημερώνει πιθανότατα αύριο την ελληνική κυβέρνηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που φτάνει στην Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ο Μπαθ Αϊντε συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (23/11), το αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Μον Πελερέν ΙΙ οφειλόταν κυρίως σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη μετακίνηση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού. Στη Μόρφου κατοικούσαν μόλις 2.000 Τουρκοκύπριοι, ενώ σήμερα είναι 11.000.
Λένε τώρα ότι το Μαράθι είναι νησί της Τουρκίας!
Την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στις διεθνείς συνθήκες μπορεί να την αμφισβητεί ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν επιδιώκει να βάλει τον σπόρο εδαφικών διεκδικήσεων. Ομως για τον ίδιο λόγο «σέβεται» το εμπνεύσεως Ατατούρκ Εθνικό Σύμφωνο -το γνωστό Misak I Milli-, ένα εθνικό κτηματολόγιο όπου ήταν καταγεγραμμένα τα τουρκικά εδάφη, προκειμένου να δημιουργήσει «τεκμήρια» περί της τουρκικής κυριαρχίας σε ένα νησάκι του Αιγαίου.
Αυτή τη φορά πρόκειται για το Μαράθι, μια νησίδα έκτασης 355 στρεμμάτων, με ακτογραμμή τεσσάρων χιλιομέτρων, που βρίσκεται ανατολικά της Πάτμου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών και πρωτοκατοικήθηκε από μια ελληνική οικογένεια (Αιμιλιανού) το 1977.
Τα έγγραφα του τουρκικού κτηματολογίου προβάλλονται από το καθεστώς Ερντογάν ως τεκμήρια για την κατάταξη του Μαραθίου στην απόρρητη λίστα EGAYDAAK (αρκτικόλεξο της φράσης «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα») ανάμεσα στα συνολικά 152 των οποίων την ελληνική κυριαρχία αμφισβητεί η Τουρκία. Αμφισβητεί έτσι ευθέως τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες με την Ιταλία, που αφορούσαν την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Νέες σκληρές αερομαχίες (χθες) πάνω από το Αιγαίο
Καθημερινές είναι πλέον οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Χθες, την ώρα που η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής βρισκόταν στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και τελούνταν το μνημόσυνο στη μνήμη της Κυράς της Ρω, δύο τουρκικά F16 μπήκαν στο FIR Αθηνών, χωρίς ωστόσο να παρενοχλήσουν το Σινούκ που μετέφερε την αποστολή με τον Πάνο Καμμένο και τους υπόλοιπους βουλευτές. Ωστόσο, ελληνικά μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι της Κρήτης βρίσκονταν ήδη πάνω από την περιοχή και περιπολούσαν λειτουργώντας αποτρεπτικά για τα τουρκικά μαχητικά.
Τα τουρκικά F-16, ωστόσο, προέβησαν σε παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, τα τουρκικά και τα ελληνικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/12/2016)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.