►Τουρκικά μαχητική αεροσκάφη εν πτήσει.
►Επιστολή σε Σαμαρά για ΑΟΖ, ορισμό υφαλοκρηπίδας και κατάσταση στη Θράκη.
Από τον Ευθύμιο Πέτρου
Το αδιέξοδο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και των μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες επισημαίνουν 23 πρέσβεις επί τιμή σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Τονίζουν μάλιστα ότι, όσο συνεχίζονται άκαρπες συνομιλίες δίδεται άλλοθι στην Τουρκία, η οποία, στα μάτια των φιλικών και συμμαχικών χωρών, παραμένει μια χώρα που προσπαθεί να επιτύχει επίλυση των προβλημάτων της περιοχής διά του διαλόγου.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική αφού, όπως επισημαίνουν οι πρέσβεις, «υπό τη σκιά ...του casus belli, η Άγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο», με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ «πολεμικά σκάφη της, υπό τον μανδύα της αβλαβούς διέλευσης, κάνουν επίδειξη σημαίας.
Την ίδια ώρα οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες «έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως» να μετεξελιχθούν σε διαπραγμάτευση και τα λεγόμενα ανώτατα συντονιστικά συμβούλια «όχι μόνο αποδεικνύονται άκαρπα, αλλά αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας». Ανησυχητική περιγράφουν την κατάσταση στη Θράκη, όπου «με πολιορκητικό κριό το γενικό προξενείο της Κομοτηνής, με τη διάθεση κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση, υλοποιώντας τη μακρόχρονη πολιτική της για την προβολή ανύπαρκτης "τουρκικής" μειονότητας, με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ανάλογο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και την Κω».
Για το ζήτημα αυτό ζητούν να υπάρξει η δέουσα αντίδραση στην ανατρεπτική δραστηριότητα της γείτονος και υπογραμμίζουν ότι «η εκτροπή του Τούρκου γενικού προξένου Κομοτηνής από τα καθήκοντά του και η μη συμμόρφωση του στις υποδείξεις της Πολιτείας θα έπρεπε να οδηγήσει στην κήρυξή του ως ανεπιθύμητου».
Τονίζουν ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις δυνατότητες πολιτικών και διπλωματικών παραστάσεων, θα πρέπει η χώρα μας να κινηθεί με ανανεωμένο δυναμισμό για την ενδελεχή ενημέρωση τρίτων χωρών και της Ε.Ε. ως προς τη στάση της Άγκυρας».
Επισημαίνοντας, τέλος, ότι η μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να δώσει λαβή σε ποικίλες παρερμηνείες, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων «με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και στον ορισμό ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ποιοι υπογράφουν
Την επιστολή υπογράφουν οι πρέσβεις επί τιμή Σ. Αλιάγας, I. Γεννηματάς, Ε. Δεναξάς, Ν. Διαμαντόπουλος, Σ. Δοκιανός, I. Δρακουλαράκος, Α. Είκοσιπένταρχος, I. Θωμόγλου, Α. Καμήλος, Ε. Καραγιάννης, Α. Κοραντής, Ι. Κοραντής, Ε. Μεγαλοκονόμος, Λ. Νάνος, Π. Οικονόμου, Α. ΠΑσπαλιώτης, Κ. Πολίτης, I Σπέτσιος, Ε. Στοφορόπουλος, Π. Τσομούλης, Κ. Τσώκος, Ε. Φραγκούλης και Α. Χρυσανθόπουλος.
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/11/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.