■ Πως εκμεταλλεύονται οι μουσουλμάνοι την οικονομική κρίση και «χτυπάνε» μεγάλες εκτάσεις που ανήκουν σε χριστιανούς με χρηματοδότηση από τουρκικές τράπεζες.
του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Ψηλά στην ατζέντα της βάζει το θέμα της Θράκης η Άγκυρα, η οποία αργά αλλά σταθερά κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν άτι «το Κόσσοβο είναι Τουρκία» και ότι «δεν ξέρω κανένα κράτος με το όνομα Κύπρος» αλλά και τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Έλληνα υφυπουργού Άμυνας, Αθανάσιου Δαβάκη για συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα, οι γείτονες εντείνουν την πίεση σε τρία επίπεδα: ....
• στο ζήτημα της διείσδυσης τους στη θρακική επικράτεια με μαζικές αγορές γης χριστιανών.
• στο ζήτημα του Ισλάμ, με το αίτημα που απευθύνουν ήδη ανεπισήμως για τον εορτασμό των ισλαμικών θρησκευτικών εορτών σε παλαιά τζαμιά εκτός Θράκης αλλά εντός νομών της Βορείου και της Δυτικής Ελλάδος.
• στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με το σχεδόν οριστικό «όχι» στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το νέο-οθωμανικό πνεύμα της πολιτικής του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι πλέον έκδηλο στην περιοχή και χαρακτηρίζει κάθε κίνηση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για τους συναισθηματικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία «με αυτή τη γη». Για να μην υπάρξει καμία παρανόηση σχετικά με αυτό, αμέσως μετά την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη παρατηρήθηκαν ορισμένες «περίεργες» κινήσεις.
Μουσουλμάνοι αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν να προσεγγίζουν με χιλιάδες ευρώ στις τσέπες τους χριστιανούς αγρότες της περιοχής και να αγοράζουν όσο όσο τα χωράφια τους. Όπως, μάλιστα, πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», οι συγκεκριμένοι αγρότες, πίσω από τους οποίους προφανώς και κρύβεται το τουρκικό προξενείο, αξιοποίησαν τις πληροφορίες για την αυξημένη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με το νέο τέλος ακινήτων, καθώς και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής για να τους αρπάξουν την περιουσία. Δεδομένης της... γαλαντομίας τους το σχέδιό τους σε αρκετές περιπτώσεις έπιασε. Χρηματοδοτούμενοι μυστικά από την τουρκική τράπεζα Ziraat, που εδρεύει στην Κομοτηνή, πλήρωσαν τους χριστιανούς αγρότες και με το παραπάνω προκειμένου να αποκτήσουν τη γη τους και να αυξήσουν τη συνολική μουσουλμανική ιδιοκτησία στην ευρύτερη περιοχή. Σε μία περίπτωση, μάλιστα μουσουλμάνος αγόρασε το χωράφι χριστιανού δίνοντας 700 ευρώ παραπάνω στο στρέμμα από την τιμή πώλησης -2.700 ευρώ από 2.000 που του εζητείτο!
Η πληροφορία ότι μπορεί κανείς να «μοσχοπουλήσει» τα κτήματά του σε μουσουλμάνους κυκλοφορεί τελευταία πολύ στην περιοχή και βάζει σε πειρασμό αρκετούς χριστιανούς. Αυτή είναι όμως μία μόνο πτυχή της νέο-οθωμανικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν. Υπάρχει και άλλη…
Και θρησκευτικό αίτημα
Όλως περιέργως τις τελευταίες εβδομάδες οι μειονοτικές εφημερίδες που αποτελούν τη «φωνή» της προξενικής Αρχής άνοιξαν ένα νέο θέμα. Με αφορμή την ανακατασκευή του Ζινζιρλί Τζαμί των Σερρών από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού -στοίχισε 1 εκατ. ευρώ και εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματέα Λένα Μενδώνη-, οι Τούρκοι ζητούν την επαναλειτουργία των τζαμιών σε Σέρρες, Ιωάννινα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση προσευχών κατά την περίοδο που διαρκούν το Ραμαζάνι και το Μπαϊράμι.
Πρόκειται για θρησκευτικό αίτημα το οποίο όμως θέλει να επαναφέρει τις μνήμες της οθωμανικής κατοχής στα εδάφη αυτά. Ήδη, όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», στις τάξεις των μουσουλμάνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια -ιδίως στη συμπρωτεύουσα όπου τους συντονίζει ο εκεί Τούρκος πρόξενος- έχουν ιδρυθεί πυρήνες των ισλαμικών οργανώσεων του Χαλίτ Ερέν και του Αμπντουλάχ Γκιουλέν με στόχο την προπαγάνδα του αιτήματος για την επαναλειτουργία τζαμιών που αναζωπυρώνουν τις οθωμανικές μνήμες.
Ενδεικτική, τέλος της σκλήρυνσης της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν είναι η απόφασή του να βάλει στο συρτάρι την ιδέα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή –μάλιστα, δεν έκρυψε τη στενοχώρια του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.
Η Άγκυρα ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εγκαταλείπει για την ώρα την ευρωπαϊκή της προοπτική και επιλέγει να εμφανίζεται ως η αδιάλλακτη περιφερειακή δύναμη σε όλα τα μέτωπα. Αν θα της βγει αυτή η τακτική της σκλήρυνσης; Αυτό είναι άλλο θέμα…
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-14-21/11/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.